Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft - Hibrid munka biztonsággal

|

Tálcáról támogatott együttműködéssel, kódírás nélküli folyamatautomatizálással és vasba vésett védelemmel a Windows 11 a hibrid munka hatékonyságát és biztonságát is növeli a Microsoft szerint.

Hirdetés

Az operációs rendszer új verziója október elejétől általánosan elérhető - de ki hogyan juthat hozzá, ha céges vagy otthoni irodában, vállalati vagy saját gépen dolgozik?

Mint arról a Windows 11 júniusi bejelentésekor beszámoltunk, a felhasználók az operációs rendszer új verzióján a Snap Layouts, Groups és Desktops funkciókkal külön íróasztalokat, egyedi elrendezésű, többablakos nézeteket is létrehozhatnak és elmenthetnek munkához vagy tanuláshoz, az ablakok még hatékonyabb rendszerezéséhez és könnyebb áttekintéséhez. A Microsoft Teams csevegőablakának gombját pedig már a Tálcán megtalálják, így egyetlen kattintással szöveges üzenetet válthatnak, hangalapú vagy videóhívást indíthatnak - függetlenül attól, hogy kapcsolataik milyen platformot, Windows, Android vagy iOS operációs rendszerrel telepített digitális eszközt használnak. A teljes Teams alkalmazást azonban a Windows 11 felhasználóknak is külön kell letölteniük a megújult Microsoft Store alkalmazásboltból, mert az továbbra sem része az operációs rendszernek.

Hirdetés

Ígéretes újításként bekerült viszont a Windows 11-be a Microsoft Power Automate, amellyel bárki kódírás nélkül és immár saját íróasztaláról automatizálhatja olyan ismétlődő, időrabló feladatait, mint például az adatbevitel, a jelentéskészítés vagy az ütemezés, találkozók szervezése és más időpontok foglalása. A Power Automate segítségével a felhasználók többféle alkalmazáshoz és adatforráshoz, például az Outlookhoz és az Excelhez kapcsolódhatnak, majd a kézi műveletvégzés lépésein, az egérkattintásokon és billentyűparancsokon végighaladva a munkafolyamat elvégzésére egyszerűen megtaníthatják számítógépüket. A hó végi számlázás vagy riportolás így sokkal gyorsabban és pontosabban készülhet el, és ez csupán két példa a kódírás nélküli feladatautomatizálás számos lehetősége közül, mondta a szoftvercég.

Készültségi jelentés

A hibrid munkavégzés és tanulás hatékonyabb támogatásához a Microsoft sok más tekintetben is korszerűsítette a Windows 11 felhasználói élményét, amelyet ugyanakkor következetesen a Windows 10-ből ismert alapokra épített. A vállalatok így már most egymás mellett használhatják az operációs rendszer előző és új verzióját, mert a frissítés, illetve a bevezetés tervezéséhez, előkészítéséhez és menedzseléséhez is a meglévő felügyeleti eszközöket, folyamatokat és házirendeket használhatják, fogalmazott blogposztjában John Cable, a Microsoft alelnöke, aki programigazgatóként a Windows támogatásáért és szállításáért felel.

Rendszergazdáknak a szoftvercég azt tanácsolja, hogy az operációs rendszer frissítésével összefüggő, Windows Update szolgáltatáshoz kötődő, rendszeres feladataik részeként már most lássanak hozzá az új verzió célzott bevezetéséhez. A Microsoft weboldalán az IT adminisztrátorok elérik az ehhez szükséges legújabb erőforrások és eszközök részletes listáját. A Microsoft Endpoint Manager például új analitikai képességekkel támogatja a szervezet készültségi állapotának felmérését a Windows 11-re és az átállás előkészítéséhez a hibrid munkavégzésre.. A szoftvercég emellett Windows 11 Readiness néven egy készültségi jelentést is beépített az Update Compliance funkcióba, amellyel a rendszergazdák könnyebben azonosíthatják a Windows 11 minimális rendszerkövetelményeinek megfelelő eszközöket, illetve azt is megállapíthatják, hogy az operációs rendszer frissítésére még nem kész gépek miért akadtak fenn a rostán.

A Windows 11-hez a vállalatok ismerős csatornákon és folyamatokon, a Windows Server Update Services (WSUS), a Windows Update for Business és a Volume Licensing Service Center (VLSC) szolgáltatásokon keresztül juthatnak hozzá. Utóbbit a Microsoft Endpoint Manager vagy más végpont-felügyeleti megoldás segítségével elvégezhető, szakaszos bevezetéshez használhatják. Október 4-ével megkezdődött a Windows 11 Enterprise és Education kiadásainak 36 hónapos szerviztámogatási ciklusa is. Minthogy az idei év második felében bocsátotta ki a szoftvercég, a Windows 11 eredeti kiadása a 21H2 verziószámot kapta.

Ha otthonról, saját tulajdonában levő Windows 10 alapú számítógéppel dolgozik, akkor a Gépház Windows Update menüpontjára kattintva, illetve a Microsoft weboldalán elérhető PC Health Check alkalmazással ellenőrizheti, hogy gépe eleget tesz-e a Windows 11 minimális rendszerkövetelményeinek. Az ismert követelmények - például 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis 64 bites processzor vagy egylapkás rendszer (SoC), 4 gigabájt memória, legalább 64 gigabájt kapacitású tárolóeszköz, biztonságos rendszerindítás (UEFI), TPM 2.0 platformmegbízhatósági modul - teljesítése mellett a megfeleléshez szükséges az is, hogy a PC-n a Windows 10 2004-es vagy annál újabb verziója és idén szeptember 14-én kiadott vagy annál újabb frissítése is telepítve legyen. A követelmények ennél hosszabb, minden részletre kiterjedő listája a Microsoft weboldalán olvasható. A minden tekintetben megfelelő Windows 10 alapú eszközökre az új verzió frissítésként ingyenesen letölthető. A Windows Update felületén látható, ha a Windows 11 letöltésre kész, és a telepítés egy kattintással elindítható.

Öt év alatt a Microsoft 1,3 milliárd Windows 10 alapú eszközt szállított, illetve támogatott, így az eközben kialakított, mára kiforrott rendszerekre és folyamatokra épít a Windows 11 piaci bevezetésében is, mutatott rá John Cable. A szoftvercég Windows Update szolgáltatásán keresztül ezért elsőként a rendszerkövetelményeket teljesítő új PC-khez kínálja fel frissítésként az operációs rendszer új verzióját, majd a bevált gyakorlat szerint elemzi az eszközök egészségi állapotát, és az így nyert tudást hasznosítja a frissítés újabb hullámainak ütemezésében, valamint a menet közben jelentkező - például nem kompatibilis alkalmazások okozta - problémák megoldásában.

Platformmegbízhatósági modul

A Windows 11 a hibrid munkavégzés biztonságát is új, hardveralapú képességekkel fokozza. A National Institute of Standards and Technology (NIST), az Egyesült Államok nemzeti szabványügyi és technológiai intézete megállapította, hogy három év alatt ötszörösére nőtt a hardveralapú kibertámadások száma, és a Microsoft is arról számolt be idei jelentésében (2021 Security Signals Report), hogy a vállalatoknál alelnöki vagy annál magasabb beosztásban dolgozó vezetők 80 százaléka tapasztalt ilyen támadást az utóbbi két évben. Az IT-biztonsági döntéshozók ugyanilyen nagy arányban vallják, hogy a szoftveres védekezés önmagában kevés az új típusú fenyegetésekkel szemben.

Gyártó partnereivel együttműködve a Microsoft két évvel ezelőtt a gépek hardvere és keretrendszere ellen irányuló, mind kifinomultabb támadások kivédésére hozta létre a PC-k fokozottan biztonságos rendszermaggal konfigurált kategóriáját, tavaly pedig elkészült a Microsoft Pluton biztonsági processzor is, amely a Windows védelmét a CPU-ba köti. Az alapértelmezetten bekapcsolt hardveres biztonsági képességekkel érkező Secure-core PC-k eredetileg olyan vállalati szerepkörökben dolgozó felhasználók számára készültek, akik például a pénzügyi, a kormányzati és az egészségügyi szektorban a legérzékenyebb adatokat kezelik. A hibrid munkavégzésre váltó világban azonban a fenyegetéskörnyezet is egyre összetettebb, ezért a szoftvercég szerint a processzortól a felhőig ívelő, megerősített biztonsági képességeket is szükséges kiterjeszteni a számítógépek széles körére.

A Windows 11 rendszerkövetelményeit is ez a stratégia formálta, mondta a Microsoft. Az operációs rendszer új verziója a szoftvert elszigeteli a hardvertől. olyan hardveres védvonalat hoz létre, amely mögött a támadók a rendszerindítás során nem tudnak hozzáférni titkosítási kulcsokhoz, felhasználói azonosítókhoz és más érzékeny adatokhoz. A Windows 11 emellett olyan hardvert követel, amely még erősebb védelmet ad például a Windows Hello, a Device Encryption, a VBS (virtualization-based security) és a HVCI (hypervisor-protected code integrity) technológiák, valamint a Secure Boot segítségével. A képességek e kombinációja a szoftvercég szerint a tesztelt eszközökön 60 százalékkal csökkentette a kártékony szoftverek számát. A Windows 11 által támogatott CPU-k ezért tartalmazzák a TPM (Trusted Platform Module) 2.0-s verzióját, és a dobozból kivéve, alapértelmezetten támogatják a biztonságos rendszerindítást, valamint a VBS képességeket.

Október 4-től persze folyamatosan érkeznek a Windows 11-gyel előre telepített eszközök is a piacra, és a Microsoft azt is bejelentette, hogy a most újonnan vásárolt Windows 10 alapú PC-k kapják meg elsőként a verzióváltó frissítést. A szoftvercég számítása szerint a jövő év közepére minden erre alkalmas eszközön fel tudja majd kínálni a frissítést Windows 11-re. Az ehhez szükséges minimális rendszerkövetelményeket nem teljesítő eszközök felhasználóinak sem kell azonban rögtön gépet cserélniük. A Windows 10 szerviztámogatása 2025. október 14-ig tart, és az operációs rendszer még idén egy képességbővítő frissítést (21H2) is kap.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.