Hirdetés
. Hirdetés

Nem szabad tovább spórolni az ipari digitalizáción

|

Az elmúlt időszakban az iparágakat kivétel nélkül sújtotta az üzemanyag- és energiaárak kíméletlen emelkedése, az infláció és az alapanyaghiány. Ezek a globális piaci változások még inkább felerősítették a korszerű technológiák bevezetésének szükségességét a hazai kis- és középvállalatoknál.

Hirdetés

A gyakran átláthatatlan folyamatokkal, problémás gyártással, meghibásodásokkal, nagy készletekkel és átfutási időkkel, minőségi problémákkal küzdő szektort az Ipar 4.0 évek óta számos előnnyel csábítja: a felhőtechnológia, a Big Data és az analitikai rendszerek használatával a kkv-k komoly hasznot húzhatnak az adataikból hasznosítható információknak köszönhetően, többek között a reaktív üzemben tartásról áttérhetnek a prediktív karbantartásra, azonosíthatják a fejlesztendő területeket, minimalizálhatják a pazarlást és fokozhatják a termelést.

Tény, hogy a technológiai modernizációval elérhető hatékonyságnövelés, a belső folyamatok digitalizálása, automatizálása gyors és jelentős megtérülést hozhat, de a nem kellően megalapozott átállás sokszor kudarcot vallott már kompatibilitási, adatkinyerési problémák, valamint magas bevezetési és üzemeltetési költségek miatt. "A kkv-k az ipar 4.0-s megoldásokat többnyire drágának és technológiailag elérhetetlennek tartják. Pedig már egészen kis méretben, csupán egyetlen gépsor vagy gyártási cella digitalizálásával is meg lehet kezdeni a transzformációt, mindössze el kell indulni az úton és szép apránként felépíteni a szükséges rendszert. Ez jóval inkább egy látásmódot jelent, mintsem egy több száz milliós beruházást. Mindazonáltal, a szemlélet elsajátítása nélkül a kkv-szektor szereplői nem tudnak nyereséget termelni és hosszútávon a piacon maradni. Az Ipar 4.0 már nem csak a multinacionális nagyvállalatok privilégiuma!" - mondta Csernok Árpád, az automatikus azonosítás és az ipari digitalizáció területén informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Smartindy Kft. alapító-ügyvezetője.

Hirdetés

A szakember szerint a technológia által megtermelt nyereséget visszaforgatva a további fejlesztésekbe pedig nemcsak lépést lehet tartani a piaccal, hanem akár új piaci pozíciókat is el lehet foglalni. "Nem az a kérdés, hogy kell-e az ipari digitalizációval foglalkozni, hanem inkább az: érdemes kimaradni belőle?"

Tény, a digitális transzformáció nem történhet meg egyik napról a másikra, hiszen egy vállalat digitalizációja több lépésből áll, és jó esetben egy konzisztens stratégia mentén épül fel. Az ipar 4.0 mellett döntő vállalatoknak hatékony eszközökre és tudásra van szükségük az ezt megvalósító és ehhez kapcsolódó üzleti modellek átvételéhez vezető úton, valamint olyan tanácsadó és technológiai partnerre, amely a hatalmas szakemberhiány közepette gondoskodik az új technológiákról és a rendszerek bevezetéséről.

A kis és középvállalatok digitalizációjának problémái

Cégmérettől függetlenül adatokra alapozva lehet helyes döntéseket hozni, stratégiát építeni és tervezni. A gyűjtött és feldolgozott adatok lehetővé teszik, hogy elemezzük és előre jelezzük például a vásárlói viselkedést, trendeket figyeljünk meg, következtessünk egy gyártósor javításának várható idejére vagy éppen monitorozzuk annak üzemállapotát, termelékenységét.

Az adatokkal viszont általában az a gond, hogy nagyon erőforrásigényes a begyűjtésük, feldolgozásuk, tárolásuk és a hasznos információvá történő átalakításuk. Sokszor a korszerű vállalatirányítási, termelésirányítási és egyéb informatikai rendszerek szigetszerűen működnek, azaz egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan "beszélgetnek" egymással.

A magyarországi vállalatok további jellemzője, hogy többféle, különböző generációhoz tartozó gépeket, gépsorokat üzemeltetnek a termelésben, amelyek egymással is csak elvétve, az informatikai rendszerekkel pedig egyáltalán nem képesek kommunikálni. A jelenleg használt régi, de évtizedek óta fáradhatatlanul termelő berendezések korszerűbbre cserélése pedig akkora költséggel jár, amit csak kevés vállalat tud saját erőből kigazdálkodni.

IoT platform Ipar 4.0 megoldásokhoz

A digitális transzformáció és Ipar 4.0 projektek tervezésének legnehezebb feladata a sok különálló rendszer integrációja. Szükséges egy olyan közös platform megteremtése, mely összefogja a sok különféle technológiát és nem egyszer különböző korszakot képviselő adatszolgáltatási pontot, IoT szenzort, ipari vezérlő berendezést és egyéb, adatbevitelre használt mobil berendezést.

Az adatvezérelt tervezéshez adatok milliárdjait gyűjti össze, majd ezekből a tervezéshez, vezérléshez és üzleti szimulációhoz alkalmas információt állít elő a Smartindy leányvállalata, a Bitotron Kft-vel közösen fejlesztett komplex IoT platform, amely az Ipar 4.0 projektekben a stabil és költséghatékony alapot szolgáltatja a digitális transzformációhoz.

A Smart in-Flow segítségével:

- felokosíthatók a régebbi generációs gépek, amelyek így szenzorokkal képesek adatokat szolgáltatni a gyártási paraméterekről, illetve vezérelhetők, automatizálhatók is akár emberi beavatkozás nélkül;
- egy hálózatba integrálhatók a szigetszerűen működő informatikai rendszerek, ily módon adatot tudnak cserélni egymással, kiküszöbölve a többszörös és párhuzamos adatrögzítéseket;
- a különböző platformokról (például gépsorokról, kamerarendszerből, ERP rendszerből) származó adatokból képes algoritmusokkal és akár mesterséges intelligenciával olyan információt előállítani, melyek alapján döntéseket hozhatunk, folyamatokat, vagy gépeket vezérelhetünk, tervezhetünk vagy stratégiát alkothatunk;
- lépésről-lépésre, skálázható módon, gyorsan megtérülő beruházás mellett és alacsony kockázattal indíthat el ipari digitalizációs és ipar 4.0 projekteket.

Mindazonáltal, a Smart in-Flow nemcsak IoT (Internet of Things) eszközöket képes integrálni, hanem bármilyen olyan eszközzel képes együttműködni, amely adatot állít elő. Lehet ez szenzor, egy mobil adatgyűjtő, ipari PDA, jármű, épület vezérlés, gyártó sori berendezés, ipari vezérlő, kamerarendszer, bármilyen szoftver rendszer vagy bármely más digitális eszköz.

Automatizálni szeretne, de hogyan tovább?

Az automatizálásban és a digitalizációban rejlő lehetőségek szinte még a szakemberek számára is felmérhetetlenek. Az Ipar 4.0 és a digitális transzformáció eredményeként nemcsak lekövetni tudják a kkv-k az eseményeket, hanem prediktív analitika segítségével előre jelezhetik a trendeket, szimulálhatják egy üzleti döntés lehetséges kimeneteleit, vagy akár a termelés változását egyes paraméterek változtatásával. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia pedig tehermentesítheti az emberi munkaerőt az egyszerű feladatok elvégzése és kisebb fajsúlyú döntések meghozatala alól.

Miben tud segítséget nyújtani a Smartindy Kft.?

- Átvilágítják a jelenlegi folyamatokat
- Javaslatot adnak a folyamat átszervezésére, amennyiben a projekt sikere megkívánja
- Kiválasztják és szállítják a szükséges hardverelemeket (IoT szenzorok, ipari PC-k, PDA-k, RFID olvasók, címkenyomtatók, mobil terminálok, stb.)
- Kiválasztják, specifikálják és lefejlesztik a szükséges egyedi szoftver komponenseket
- Integrálják az új szofvereket és hardvereket a meglévő informatikai környezetbe
- Vizsgálják az esetleges inkompatibilitási problémákat, kockázatokat
- Tanácsot adnak a bevezetés mikéntjére vonatkozóan
- Szükség esetén projektvezetést biztosítanak

A vállalatról
A Smartindy Kft. (korábban Vonalkód Centrum néven) 1998-as alapítása óta automatikus azonosítás (vonalkód és RFID) és az ipari digitalizáció (ipar 4.0, IoT) területén informatikai rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. Saját 22 fős fejlesztői csapattal innovatív, mégis gyakorlatias mérnöki megoldásokat szállít az ipar és a logisztika területén dolgozó vállalkozásoknak. Munkájuk során hatékonyságnövelő, az operatív munkát támogató és az automatikus adatgyűjtést biztosító megoldásokat vezetnek be.

Speciális szakterületek:
• Raktárirányítás (WMS)
• Termeléskövetés
• Automatikus adatgyűjtés (szenzoros, IoT) ERP és MES rendszerek kiszolgálására
• RTLS - Valós idejű lokáció (targoncák, raklapok, objektumok mozgásának követése)
• RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) alapú termeléslogisztikai rendszerek
• Szigetszerűen működő IT-rendszerek integrációja a SMART IN-FLOW IoT platformunk segítségével
A Smartindy okos jövőt jelent!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.