Hirdetés
. Hirdetés

Pethes Dávid - A web3 a jövő, ezért foglalkozunk vele annyit

|

2022. december 5-7. között Budapesten rendezik meg a Polkadot Metaverse Championshipet, ami tulajdonképpen a fejlesztők olimpiájának felel meg.

Hirdetés

Pethes Dávid - vagy ahogy sokan ismerik, six - nehezen illeszthető be bármilyen skatulyába. Évtizedes tapasztalata van a hackerkedéssel, szebben fogalmazva az információbiztonsággal, de emellett kikerülhetetlen alakja a web3-nak. Egyik vállalkozásával sikerült összehoznia ezt a két dolgot, és több hasonló rendezvény megszervezése után december 5-7. között Budapestre hozta a Polkadot Metaverse Championshipet, ami tulajdonképpen a fejlesztők olimpiájának felel meg - de hogy hogyan jutott ide, arról ő maga mesélt.

CW: Hogyan csöppentél a web3 világába?
Six: Már nagyon régóta információbiztonsággal, azon belül magyarul privátszféra-védelemmel foglalkoztam, tehát nem állt távol tőlem ez a világ. Nagyjából 2013-ban találtam rá a Bitcoinra mint eszközre, amin keresztül értéket lehet küldeni a világ bármelyik pontjára anélkül, hogy központi rendszeren keresztül kellene menni, vagy pedig cenzúrázható lenne. Nagyon megfogott a szabadelvűsége, és hogy egy modern technológiával adunk választ egy, az emberiség létezése óta fennálló problémára. Később jött az Ethereum, és akkor már nemcsak fizetőeszközként használtam, hanem bekapcsolódtam az emögött álló smart contractok biztonsági kutatásába. Minden olyasmivel foglalkozom, ami a web3-mal és biztonsággal kapcsolatos, többek között technikai eseményeknek szervezője is lettem.

CW: Az esemény támogatója a Polkadot, ami az egyik legnagyobb kriptovaluta és közösség. Hogyan találtatok egymásra?
Six: Gavin Wood, az Ethereumért is felelős egyik szakember írta jórészt a Polkadot alapját. Miközben csináltam a dolgomat, kutattam a használatukat, biztonsági sérülékenységüket, nagyon megtetszett a Polkadot mögött álló filozófia, és hogy nekik van a legjobban menedzselt, legjobban összefogott közösségük. A munkáim miatt egy kis időt Berlinben töltöttem, ahol megismerkedtem olyanokkal, akik már részt vesznek a Polkadotban, majd rátaláltam az ambassador-programjukra, és végül én is az lettem. Ezért, bár nem kapok fizetést, mégis remek lehetőség arra, hogy kapcsolatokat építsek ki, ami sokkal értékesebb. Mivel decentralizált, így ők döntik el, ki, mennyi pénzt kap valamire a közösből, azaz mennyi fundot egy adott eseményre, mint például egy soron következő metaverse hackathonunkra, mint amilyen a budapesti is lett, nagyjából 40 ezer dollár összdíjazással. Tehát megfogott a közösség, az, hogy náluk ténylegesen használva is van blokklánc, nem csak ki vannak nyomva a tokenek és megy a terelés, hogy jaj de jó lesz minden, de közben semmit sem ér az egész, mert nincs mögötte utility, hanem konkrétan használva van a rendszer, döntések történnek és események szerveződnek, továbbá a közösségben jelentős változások jönnek létre az által, hogy mi történik a blokkláncon. Szerintem nagyon jó, hogy ebbe az irányba megy a világ, ahol a Google-lal vagy a Facebookkal ellentétben nincsen egy központi szervezet, aki bárkit bárhogyan cenzúrázhat. Sokkal igazságosabban lehet döntéseket hozni és cselekedni.

CW: Mit jelent az, hogy valami decentralizált?
Six: A metaverzum egy decentralized autonomous organization, röviden DAO, vagy magyarosan decentralizált autonóm szerveződés/szervezet. Ahogy említettem, itt nem egy cég dönt, hanem egy közösség. Amennyiben megszületik egy döntés, az egy úgynevezett on-chain aláírásokkal történik. Mivel minden nyitott, bárki által látható, ezért ez sokkal biztonságosabb bármilyen más, hagyományos módszereknél. Viszont jogi oldalról nagyon érdekes, mert a jog sem ismeri, hogy mi történik akkor, ha egy jogilag nem létező decentralizált rendszerből pénzt kapsz. Ez olyan, mint hogy ha egy ilyen számítógép adna neked pénzt.

Hirdetés

CW: Akkor ez nincsen törvényileg szabályozva?
Six: A magyar törvényekbe annyira nem látok bele, de valamilyen szabályozás biztosan van, hiszen itthon is akadnak nagy kriptós projektek, de ez még mindig egy izgalmas terület. Meg kell tudni mondani, hogy a bejövő pénz innen jött, xy-tól. Csak hát a kripto világában ez nem így működik, mert nem egy ember küldi, hanem egy smart contract. Mi Észtországban tudtunk létrehozni olyan céget, ami megfelelően - és törvényesen - működhet.

CW: A decentralizáció miatt nem válik ez egy veszélyesebb tereppé? Mivel itt igazából bárki azt csinálhat, amit akar, megjelennek a szélsőségek, ami rejthet magában veszélyeket?
Six: Az az érdekes, hogy nem. Akik ilyen projektet csinálnak, mint mondjuk a Polkadot, azok már eleve az ott lévő governance-be, magyarul szerveződésbe lépnek be. Azok az emberek, akik döntéseket hozzák on-chain, ismert emberek, lehet tudni, hogy ki mit csinál, ezt hívjuk doxxolásnak. Tehát 100%-os a transzparencia. A DAO-knál látni lehet, hogy hol, mi történik, és ki milyen döntést hoz. Ha valaki illegális dolgokat akarna csinálni, illegálisan szerveződni, azt elég gyorsan meg fogják fogni, így már elkezdeni sem érdemes. Természetesen le lehet másolni a projektet és létre lehet hozni bűnszervezeteket, de az semmiben nem más, mintha lemásolnál egy banki rendszert és azt futtatnád. Vagy lemásolnál egy bármilyen másik egyéb programot, szoftvert, és utána illegális tevékenységekre használnád. Tehát ez nem a technológiától függ, és a technológia az alapvetően ezt nem támogatja a transzparencia miatt.

CW: Miért van szükség az általad is szervezett championshipekre?
Six: Maga a substrate-ben való fejlesztés és a kripto terjesztése jelenleg még gyerekcipőben jár, viszonylag kevés fejlesztő van. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt években a programozók közül a legkeresettebbek a blockchain-fejlesztők volt. Ez részben annak az eredménye, hogy nagyon nagy a kereslet a web3-ra, mint témára, azon belül a kriptós fejlesztőkre. Viszont még így nagyon kevesen vannak. Most összegeket nem mondok, de egy olyan fejlesztő, aki össze tud rakni egy blockchaint vagy dap-ot (decentralizált appot - a szerk.), meg tud egy kicsit scriptezni is, az már alapból akár többszörösét kaphatja annak, mint egy általános Java-fejlesztő. Ez még annyira új, annyira kevesen vannak benne, hogy nagyon specifikusnak számít a tudás. Az egyik, általunk szervezett eseménysorozat biztonságtechnikai tematikájú, azaz hackerversenyekről van szó, amivel fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy nagyjából milyen problémák lehetnek, miért kell auditálni, miért kell a securityre figyelni, miért kell nagyon mélyen átnézni a kódot, és letesztelni. Ha ugyanis ez elromlik vagy rosszul írják meg, és így ellopják a hackerek a tokeneket, coinokat, akkor annak vége. Nem tudjuk úgy visszaállítani. A decemberi hackathonhoz hasonlóak pedig azért kellenek, mert mint mondtam, viszonylag kevés a fejlesztő, ellenben vannak lelkes emberek, akik szeretnének tanulni, belépni a web3-ba, de ehhez nincsenek iskolák, hanem önfejlesztéssel lehet csak elérni, illetve az ilyen eseményeken. Tehát ez nemcsak verseny, hanem networking is, és tanulás. Ráadásul cégek is jelen lesznek, akik a résztvevők közül tudják kiválasztani a leendő munkatársukat, így összekötjük a keresletet és kínálatot. A nyertes nemcsak pénzt kap, hanem kapcsolatokat és karriert is.

CW: Mennyire fontos, hogy ezek személyesek legyenek, hiszen azt hihetnénk, hogy mivel web3-ról van szó, hogy ezeket simán lehetne online is virtuálisan megcsinálni. Miért lényeges az, hogy találkozzatok, hogy személyesen történjenek ezek az ismeretségek?
Six: Az egy nagyon idealisztikus gondolat, hogy majd minden online fog történni és az egész életünket online éljük, de a valóság az, hogy még a leginkább geeknek tűnő, legkockább fejlesztőnek is vannak szociális igényei, és ezeket úgy lehet kielégíteni, hogy olyan rendezvényt szervezünk, amire azt mondja a programozó, a hacker, bármilyen IT-s arc, hogy hú, ez egy nagyon menő cucc, mivel ez egy olyan rendezvény, ahol otthon érzi magát, és szívesen elmegy, mert egy kicsit egyfajta gamer környezet. Ezeket az embereket nagyon nehéz kimozdítani. Csak úgy lehet, ha megtalálod a közös hangot. Olyan rendezvényt szervezünk, amire én is szívesen elmennék, mint játékos, mint mentor, vagy bíró. Nyilván lehet sok mindent online is csinálni, de kellenek a valódi élmények, személyes interakciók.

CW: Miért fontos vagy jó egy cégnek, hogyha a web3-ra is belép?
Six: Kicsit olyan ez a kérdés, minthogy miért jó egy cégnek a digitalizáció? Nagyjából a válasz is hasonló. Miért akar egy cég online inventoryt, vagy online pénzügyi managementet, online accountingot csinálni? Hasonló a válasz a web3-ra: mert ez a jövő. Szerintem ez lesz az internet következő nagy boomja, ahol teljesen átalakul az addigi kommunikáció. Olyan dolgokat tudunk létrehozni, amik eddig nem voltak. Ennek fontos része, hogy egyrészt ki tudjuk javítani a web2 hibáit, amikről tudjuk, hogy gondot okoztak, de soha nem lesznek megoldva, ám itt a web3-ban mindez sikerülhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.