Hirdetés
. Hirdetés

SAS Global Forum 2021 - Önkiszolgálás adatkutatóknak

|

A májusban virtuális eseményként megtartott Global Forum 2021 konferencián jártunk.

Hirdetés

Friss adatmenedzsment képességeket adott az SAS Viya felhőalapú platformjához, hogy az adatkutatók a nagy adat kezelése helyett a lényegre, a mesterséges intelligenciára és az analitikára összpontosíthassanak. A Microsoft Azure után a Viya további nyilvános felhőkben is elérhető, jelentette be éves konferenciáján a szállító, ahol az adatműveltség csiszolásához ingyenes tananyagot is kibocsátott.

Analitikával a szervezetek új lehetőségeket tárhatnak fel, az elemzéshez azonban az adatok nagy és változatos tömegét a megfelelő helyen, formában és időben kell elérniük. Az analitikai szakemberek ezért gyakran olyan sokat dolgoznak az adatok előkészítésével, hogy a modellek építésére, az érdemi információk, felismerések szállítására alig futja idejükből.

Hirdetés

Májusban virtuális eseményként megtartott Global Forum 2021 konferenciáján az SAS két fejlett adatmenedzsment-képességgel bővítette Viya felhőalapú analitikai platformját, amelyek könnyebbé és gyorsabbá tehetik az adatok előkészítését (preparation) és irányítását (governance).

Az SAS Studio Analyst önkiszolgáló módon használható munkakörnyezetet ad az adatkutatóknak és -elemzőknek, akik így rövidebb idő alatt szállíthatnak megbízható adatokat az analitikai alkalmazásokhoz, mondták a cég előadói. A Studio Analyst segítségével a szakemberek például vizuálisan jeleníthetik meg az adat-előkészítés és minőségjavítás - készen átvett vagy egyedileg kialakított - lépéseit a teljes munkafolyamat részeként, ezért a továbbiakban azokat könnyen menedzselhetik és egyszerűen újrahasznosíthatják. Minthogy a szükséges adatok összehangolása egyre hatékonyabbá válik, a vállalatok gyorsabban startolhatnak el újabb analitikai kezdeményezéseikkel.

Az SAS Information Governance pedig egy intuitív adatosztályozó és metaadat-kereső eszközt ad az elemzőknek, üzleti és informatikai felhasználóknak a változatos adatforrások felfedezéséhez (discover), felvételéhez (ingestion) és menedzseléséhez, valamint az adatok ezzel egyidejű irányításához és védelméhez. A cég szerint ezzel a megoldással a szakemberek gyorsabban előkészíthetik és rendszerezhetik az adatokat, így több időt fordíthatnak a tényleges elemzésre.

Mindkét adatmenedzsment-megoldás a Viya platform legújabb kiadásában jelent meg, amely a felhőalapú szoftverekre jellemző módon folyamatosan újabb funkciókkal gyarapodik, hogy az analitikát minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegye, gördülékenyen menedzselje az analitikai munkaterheléseket, és elősegítse a fejlett, adatvezérelt képességek beágyazását a különböző alkalmazásokba.

Ilyen alkalmazás többek között a ViViAN - teljes nevén Virtual Victim Assistance Network - is, egy csevegőrobot (chatbot), amelyet az SAS az amerikai Identity Theft Resource Center szervezettel közösen fejlesztett az online személyazonosság-lopás áldozatainak támogatására. A ViViAN-hoz hasonló, riportolást, adatvizualizációt, analitikát és mesterséges intelligenciát (AI) ötvöző chatbotok által bárki kódolásmentes (no-code), párbeszédalapú, természetes kezelőfelületen keresztül léphet interakcióba a teljes Viya ökoszisztémával, mondta az SAS.

Többfelhős analitika

A kiemelkedő analitikai teljesítmény és minőség előfeltétele, hogy a fejlett szoftveres képességeket a vállalatok adataik közelében érjék fel. Jim Goodnight és Satya Nadella, az SAS és a Microsoft vezérigazgatója pár hónapja, idén februárban jelentette be, hogy a Viya platform elérhető az Azure nyilvános felhőben. Mostani konferenciáján az analitikai cég máris többfelhőssé tette ezt a támogatást, így a Viya mostantól az Amazon Web Services és a Google Cloud platformon is fut, és a lista még az idén az IBM-hez tartozó Red Hat OpenShift platformmal bővül.

Könnyebben állíthatják fel és megbízhatóbban futtathatják SAS analitikai környezetüket a vállalatok a felhőben az Azure és a Viya közötti integrációnak köszönhetően, amely a Microsoft és az SAS tavaly novemberben bejelentett stratégiai együttműködésének első látványos eredménye. A nyilvános felhőben a felhasználók a legújabb szoftveres képességeket is sokkal gyorsabban használatba vehetik - illetve azok egyre nagyobb részét egyedül ott érhetik el -, miközben a vállalati informatikusok a teljes analitikai környezetet olyan eszközökkel menedzselhetik, amelyeket már jól ismernek, mondta a februári bejelentés alkalmával a két cég vezetője. Platformjaik összekapcsolásán túl a partnerek közös megoldásokat is fejlesztenek - ilyen például az SAS Viyára épülő Predict & Plan Consumer Demand alkalmazás, amelyet a felhasználók a Microsoft Azure Marketplace online piactéren szerezhetnek be a fogyasztói igények előrejelzéséhez és tervezéséhez.

Iparági elemzők a nyilvános felhőben elérhető big data és analitikai (BDA) szoftverek gyorsuló térhódítására számítanak. Az IDC előrejelzése (Worldwide Big Data and Analytics Software Forecast, 2020-2024) szerint a teljes BDA szoftverpiacon a nyilvános felhőben bevezetett megoldások részesedése már 2019-ben elérte a 30,5 százalékot, és ez az arány 2024-ig évente átlagosan 23,2 százalékkal fog nőni. Ugyanebben az időszakban a helyben (on-premise), vállalaton belül bevezetett szoftverek részesedése évente átlagosan 1,2 százalékkal lesz kisebb. A trend arra figyelmeztet, hogy a felhőalapú BDA megoldások felé későn nyitó szervezetek könnyen hátrányba kerülhetnek a technológiát elsők között bevezető versenytársakkal szemben.

A nyilvános felhőben elérhető analitikai megoldások keresettségét az SAS tapasztalatai is igazolják. Jay Upchurch, a cég technológiai igazgatója a konferencián arról számolt be, hogy a Microsoft Azure platformon futó SAS Cloud az idei év első negyedében éves alapon 34 százalékos növekedést hozott. Az Amazon Web Services és a Google Cloud támogatásával pedig az SAS Viya az eddiginél is több felhasználót érhet el.

Adatműveltségi kurzusok minden korosztálynak

Igaz vagy hamis, gyakran elfogult vagy esetenként félrevezető információk áradatával szembesülve az elmúlt másfél évben sokan érezhették úgy, hogy az eléjük kerülő adatokat nem tudják értelmezni. A járványhelyzetben valami mégis egyértelműen bebizonyosodott - a lakosság adatműveltsége sürgős fejlesztésre szorul.

Data Literacy Essentials néven ezért az SAS ingyenes tanfolyamokat jelentett be, amelyeken - egyelőre angol nyelven - bárki csiszolhatja adatműveltségét, hogy jobban tájékozódhasson adatokban úszó világunkban. Az adatműveltség az adatfogyasztás, -tolmácsolás és -értelmezés képessége, amely napjainkra nemcsak a munkahelyeken, hanem az élet minden területén nélkülözhetetlenné vált. A kurzusokat az SAS hat modulból építi fel, közülük az első kettő érhető el.

Alapozással indul a tananyag, elmagyarázza az adatok és az adatműveltség jelentőségét, és az adatokkal összefüggésben stratégiákat ad a hasznosság felismeréséhez, a megkérdőjelezéshez, a jelentés feltárásához, a döntéshozáshoz, valamint az adatok kommunikálásához. A tanfolyam résztvevői egy aggódó szülő, egy kisvállalkozó és egy egészségügyi dolgozó szerepébe bújva sajátíthatják el a stratégiákat, akik a járványhelyzetben igyekeznek tájékozódni és problémákat megoldani. A kurzus emellett rámutat az adatokkal végzett munka etikai vonatkozásaira is, többek között ismerteti, hogy a személyes előítéletek miként befolyásolhatják az adatokkal kapcsolatos interakciókat, miért és hogyan kell ellenőrizni az adatokkal alátámasztott történeteket, és mi kell a felelősségteljesebb megközelítéshez ebben az összefüggésben.

Az SAS emellett a közoktatás számára is ingyenes eszközöket kínál, hogy az óvodától a középiskoláig segítse a jövő adatkutatóinak nevelését, a nélkülözhetetlen tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai, valamint adatképességek fejlesztését.

Idén nyáron jelenik meg az oktatási intézmények számára hozzáférhető eszközök és erőforrások között a DataFly, amellyel a tanárok és a diákok valós időben gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat, akár a tanteremben, akár távoktatásban tartanak órákat. Az ingyenes eszközpalettát színesíti többek között a CodeSnaps csapatmunkát előtérbe helyező fejlesztőkörnyezet, valamint a GatherIQ mobil alkalmazás és weboldal is, amely az ENSZ fenntartható fejlődés terén kijelölt céljait ismerteti, azokkal összefüggésben ihleti a tanulókat adatok gyűjtésére és elemzésére. A News Literacy Project közreműködésével az SAS készített továbbá olyan oktatóanyagot is, amellyel a különböző csatornákon elérhető médiatartalom értelmes fogyasztásához elengedhetetlen kritikus gondolkodás képessége is fejleszthető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.