Hirdetés
. Hirdetés

SAS Innovate 2023 - Analitikát mindenkinek

|

Egy milliárd dolláros beruházással fejleszt mesterséges intelligenciára épülő, felhőalapú iparági megoldásokat, jelentette be az SAS. A cég éves üzleti konferenciáján a fenntarthatóság növelését és az AI etikus alkalmazását segítő partnerinnovációkat is bemutatott.

Hirdetés

A következő három évben megjelenő iparági megoldások többek között a pénzügyi, a kormányzati és az egészségügyi szektor, valamint a kereskedelem, a gyártóipar és az energiaipar szereplőit segítik majd az ágazatspecifikus kihívások megválaszolásában. Közös lesz bennük ugyanakkor, hogy mindegyikük az SAS Viya felhőalapú, masszívan párhuzamos AI és analitikai platformján fog futni.

- Fenyegető gazdasági recesszió, túlfeszülő ellátási láncok, változó törvényi előírások és munkaerőhiány, megannyi kihívás, amellyel a vállalatok napjainkban szembesülnek - mondta Jim Goodnight, az SAS vezérigazgatója. - Iparági fókuszú analitikai megoldásainkkal olyan felismerésekre tesznek szert a szervezetek, amelyek birtokában nemcsak rugalmasan megválaszolhatják a kihívásokat, hanem azokban az új lehetőségeket is felismerhetik. Mostani beruházásunkkal is olyan területeken támogatjuk a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás (ML) és a fejlett analitika alkalmazását, mint a csalások elleni küzdelem, a kockázatok kezelése, valamint az ügyfelek és a lakosság jobb kiszolgálása.

K+F iparági tudással

Milliárd dolláros fejlesztési programjával az SAS adatkutatók, statisztikusok és szoftverfejlesztők, valamint speciális iparági tudással és tapasztalattal rendelkező tanácsadók, rendszermérnökök és marketing szakemberek együttműködését, közös innovációját fogja finanszírozni. A beruházás az adatanalitika demokratizálását mutató trendbe illeszkedik. Nemcsak az üzletre, hanem a társadalomra nézve is előnyös, ha a fejlett analitikai eszközöket minél többen használják változatos munkakörökben és szerteágazó szakterületi ismeretek birtokában.

A mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra, gépi látásra és a dolgok internetére (IoT) épülő analitikai megoldásokat bevezető vállalatok olyan kevés kódírást vagy fejlesztés egyáltalán nem követelő (low-code vagy no-code) eszközökkel tudják bevonni alkalmazottaik széles körét az analitikai folyamatokba, amilyeneket az SAS Viya platformon futó alkalmazások is kínálnak. Segítségükkel nemcsak az adatkutatók és a statisztikusok, hanem az üzleti elemzők, a várostervezők, az egészségügyi és az ipari dolgozók is értékes, iparágspecifikus felismerésekre juthatnak, amelyeket a szervezetek többek között a működés optimalizálásában, a termékek és a szolgáltatások továbbfejlesztésében, a rendelkezésre állás és a biztonság javításában hasznosíthatnak.

Hirdetés

Mostani beruházásával az SAS a Viya platformon már jelenleg is elérhető iparági megoldásait fejleszti tovább, illetve újabbakkal bővíti a palettát. Konferenciáján a szállító a Futurum Group teljesítményelemző tanulmányának eredményét is ismertette, amely szerint a Viya platform átlagosan 30-szor gyorsabb, mint a piacon elérhető zárt kódú, illetve nyílt forráskódú alternatívák, és azoknál jobban skálázható nagy, összetett adattömeggel. Az elemző szerint a többi tesztelt megoldáshoz képest a Viya platformon a szervezetek 86 százalékkal csökkenthetik a modelltanítás költségeit.

Az iparágspecifikus analitikai megoldások fejlesztésében és bevezetésében az SAS partnerhálózata is kulcsfontosságú szerepet kap. Ilyen együttműködés eredménye az Azure Confidential Computing, a bizalmas feldolgozás új technológiája, amelyet a Microsoft, az SAS és az AMD közösen fejlesztett ki a rendkívül érzékeny adatok felhőben történő feldolgozásához. A technológia hardveralapú védelemmel, titkosítással és elszigeteléssel jelentősen növeli az adatbiztonságot, ezzel olyan szigorúan szabályozott iparágak felhőhasználatát is elősegíti, mint a pénzügyi, az egészségügyi és a kormányzati szektor.

A Microsoft Azure felhőjében futó SAS Viya platformon hamarosan elérhetők lesznek az Azure Confidential Computing képességei a virtuális gépeket titkosító és izoláló SEV-SNP technológiát támogató AMD EPYC processzorokon. A Viya platformon a vállalatok így még nagyobb mennyiségű adathoz és nagyobb teljesítményű analitikai modellekhez adhatnak hozzáférést alkalmazottaiknak anélkül, hogy az adatszivárgás kockázata vagy a törvényi megfelelés követelményei miatt kellene aggódniuk, mondta a szállító. Az új képességek elsőként az Egyesült Államokban, Hollandiában és Írországban jelennek meg az SAS AI és analitikai platformján, a szélesebb piaci bevezetés később várható.

Etikus AI az egészségügyben

Üzleti konferenciáján az SAS esettanulmányokon is bemutatta, hogy a Viya platformon elérhető AI, ML és IoT analitikai megoldásokkal a vállalatok miként növelik fenntarthatóságukat, működési és energiahatékonyságukat, illetve monitorozzák és csökkentik széndioxid-kibocsátásukat.

Az osztrák Wienerberger Group a világ legnagyobb téglagyártó vállalatcsoportjaként például innovatív, okos és fenntartható megoldásokat szállít az építőipar minden területére, ezért különösen fontos számára, hogy az energiapiacokon kialakult, bizonytalan helyzetben a termékminőség mellett energiahatékonyságát is javítsa. Üzleti és fenntarthatósági céljainak eléréséhez a Wienerberger a Microsoft Azure felhőjében vezette be az SAS Viyát, és arra számít, hogy az analitikai platform segítségével jelentősen csökkentheti energiaköltségeit, így a 2020-as szinthez képest már idén 15 százalékkal mérsékelheti széndioxid-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen klímasemlegessé válhat. Első projektjét a vállalat Lengyelországban, a csoport legjobban teljesítő gyárában valósította meg, és az SAS Viya platformon kialakított megoldást világszerte működő létesítményeiben sablonként használja a mesterséges intelligencia gyors bevezetéséhez.

Az SAS ugyancsak világszerte számos szervezettel működik együtt az AI etikus alkalmazásának előmozdításán. Közéjük tartozik két holland partner, az Erasmus Egyetem egészségügyi központja, Európa egyik vezető egyetemi kórháza, valamint a digitális etikai központnak is otthont adó Delfti Műszaki Egyetem. A három szervezet nemrég megalapította a REAHL (Responsible and Ethical AI in Healthcare Lab) laboratóriumot, amely az egészségügyben alkalmazott mesterséges intelligenciával összefüggő aggodalmakra és kihívásokra keres válaszokat és megoldásokat.

A REAHL munkájában egészségügyi, etikai és AI szakértőkből, valamint törvényalkotókból álló, multidiszciplináris csapatok vesznek részt, amelyek a páciensek biztonságát, a magánélet védelmét és sérthetetlenségét előtérbe helyező AI technológiák fejlesztésén és bevezetésén dolgoznak. Mindehhez biztosítani kell, hogy az AI rendszerek elfogulatlanul és torzításmentesen, transzparensen és elszámoltatható módon működjenek, és használatuk során az egészségügyi dolgozók is tiszteletben tartsák a páciensek jogait és értékeit. A REAHL ezért egy keretrendszer kidolgozását célozza, amely világszerte modellként szolgálhat az egészségügyi központok és kórházak számára az AI etikus alkalmazásához.

A generatív AI ugrásszerű fejlődése még jobban kiélezte a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól folytatott vitát. A mesterséges intelligencia pozitív alkalmazásainak további lehetőségeit kutatva az SAS eddigi adatetikai gyakorlatát is bővítette a Data for Good csapat hozzáadásával.

- Fejlődjön bármilyen gyorsan az AI, sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy tevékenységünk középpontjában mindig az ember áll - mondta Reggie Townsend, az SAS Data Ethics Practice programjának alelnöke. - De ez nem csupán a sérülékenyek védelmét, hanem annak kutatását is jelenti, hogy a mesterséges intelligencia segítségével miként tehetjük jobbá az emberek életét.

Az SAS Data for Good csapata ennek szellemében olyan szervezetekkel működik együtt, amelyek különböző társadalmi problémák megoldásán dolgoznak, így jó célra alkalmazhatják a technológiát. Közéjük tartoznak például a nonprofit szervezetek, amelyek a brazil esőerdők pusztítása ellen küzdenek, illetve a lakhatási diszkriminációt vizsgálják New York városában. Konferenciáján a szállító bejelentette, hogy az Észak-Karolinai Egyetem Galápagosz Tanulmányok Központjával AI és ML alapú megoldást fejleszt, amely a lakosságot is bevonná a veszélyeztetett tengeri teknősök védelmébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.