Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti intelligencia a gyakorlatban

|

A digitális forradalom egyik nagy nyertese az üzleti intelligencia, amely egyre nélkülözhetetlenebbé válik a vállalatirányításban. Kisokosunk összefoglalja a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Az üzleti intelligencia (business intelligence; BI) viszonylag új kategória: olyan átfogó megoldást jelent, amely az adatbányászást, az adateszközöket, az adatinfrastruktúrát és az adatvizualizációs lehetőségeket integrálva támogatja a vállalkozásokat céljaik elérésében.

A modern BI nagy súlyt helyez az adatelemzésre, és az adatelosztásra megbízható platformokon, szintetizálja az eljárásokat és az adatgyűjtési módszereket, továbbá azzal is segíti az üzleti eredményességet, hogy újfajta szemszögekből kínál betekintést a folyamatokba. Segítségével rugalmasabban alkalmazkodhatunk a változásokhoz, és elvégezhetjük azokat a finomhangolásokat, amelyek jóval hatékonyabbá teszik cégünk működését.

Hirdetés

Fontosabb BI folyamatok

Adatbányászat: Az üzleti intelligencia egyik alappillére: azt a folyamatot jelenti, amelynek során gépi tanulási szoftverekkel az üzleti statisztikákból kivonjuk az értékes adatokat, amelyekből megállapíthatóak az információs halmazban rejtőző mintázatok és fejlődési irányok.
Adatriportok: A kinyert adatok elemzése és megosztása riportok formájában történik. Ezek a jelentések a döntéshozók számára kényelmes hozzáférést kínálnak a legfontosabb információkhoz.
Összehasonlítások, metrikák: Ebben a fázisban az új adatokat a régiekkel hasonlítjuk össze, hogy lássuk, teljesültek-e az elvárásaink, és sikerült-e elérnünk a kitűzött konkrét célokat. Az eljárást egyedileg fejlesztett dashboardok segítik.
Adatlekérdezés: Einstein aforizmája szerint a természet csak a helyesen feltett kérdésre válaszol. Ugyanez igaz a BI-ben is: első lépés a jó kérdéseket kell megszülni, mert ezektől remélhetünk hasznos válaszokat.
Statisztikai elemzés: Az elemzések eredményét statisztikák elkészítésére is felhasználhatjuk. Így hozzájuthatunk a legfontosabb trendmintázatokhoz, és kialakulásuk okaira is fényt deríthetünk.
Adatvizualizáció: A kinyert adatokat grafikonok, diagrammok, hisztogrammok és táblázatok segítségével tehetjük érzékletesebbé.
Adatelőkészítés: A folyamat során generálódó adattípusok előkészítése az analízishez.

Miért fontos az üzleti intelligencia?

A BI gazdag eszköztárával hatékonyan támogatja az adatokon alapuló döntéseket és az értelmes célok kitűzését, ezáltal minden vállalkozás vagy szervezet működésén tud javítani. Segítségével felmérhetjük, hol tartunk versenytársainkhoz képest, beazonosíthatjuk a trendeket és felsrófolhatjuk a teljesítményt. A BI arra is lehetőséget nyújt, hogy a vállalati trendeket összehasonlítsuk a piaci folyamatokkal, és feltárjuk, hol van szükség változtatásokra.

Összességében sokkal eredményesebben tudunk vele dönteni, és hatékonyabban tudjuk elkerülni az üzleti csapdákat, működési zavarokat is.

Mindezeken túl a fejlett BI eljárások abban is segítenek, hogy azokat az embereket vegyük fel, akikre valóban szükségünk van, arányosabban osszuk szét a munkaterheket a dolgozók között, és reális célokat jelöljünk ki. A BI-vel elemezhetjük fogyasztóink viselkedési mintáit, a riválisok piaci működését és a piaci trendeket, hatékonyabban követhetjük nyomon saját teljesítményünket, és kiküszöbölhetjük a vállalati munkafolyamatokat akadályozó tényezőket.

Hogyan működik az üzleti intelligencia?

A BI fejlett és kifinomult eljárásokat fog össze, de működési elve roppant egyszerű: minden cégnek van néhány alapvető célja, és vannak olyan kérdései, amelyekre választ szeretne kapni. Ahhoz, hogy elérhesse a céljait, illetve helyes válaszokat kapjon a kérdéseire, pontos és megbízható adatokra van szüksége. Miután ezeket összegyűjtötte, következhet a mintázatok és trendek elemzése. Ez az elemzés fogja feltárni, hogy a cég milyen problémákkal és kihívásokkal szembesül, hogyan tud helyes célokat kitűzni, és miként tudja a legnagyobb teljesítményt kihozni magából.

Ebben a komplex folyamatban az adatelemzés ötvöződik az üzleti analízissel, és többszörös lekérdezések, illetve ezeken alapuló elemzések nyomán születnek meg a válaszok arra a kérdésre, hogy merre tart a piac, és nekünk mit kell tennünk ahhoz, hogy kiaknázhassuk lehetőségeinket.

BI-trendek

Miután nagy vonalakban áttekintettük a BI működését, lássunk közelebbről néhány olyan fejlődési irányt, amire érdemes lesz odafigyelnünk az elkövetkező időszakban.

Felhőalapú elemzés

A 2020-21-es, COVID-járvány által felgyorsított digitális forradalom a pandémia remélhető teljes lecsengése után is velünk marad. A cégek azzal, hogy a felhőbe vitték át az adataikat, jelentősen javították adatelérési és kollaborációs lehetőségeiket, amelyek révén elosztott munkakörnyezetben is növelhető a teljesítmény és a hatékonyság. A felhőalapú elemzés a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz, biztonsági és megfelelési igényekhez, illetve hardver erőforrásokhoz igazodva ma már igen rugalmasan telepíthető a nyilvános, magán-, hibrid- és közösségi felhőkben vagy akár mikroszolgáltatások formájában is, ami tovább növeli a felhőalapú elemzések népszerűségét és alkalmazhatóságát.

Egységes adatkezelés és -elemzés

A BI stack egyesítésével a riportkészítő/vizualizációs alkalmazások a modern BI és elemző platformokon is megjelentek. Érdemes figyelni azokra az új fejlesztésekre, amelyek az adatelőkészítési szintjén születtek, és abban segítik a vállalkozásokat, hogy a hatékonyabb elemzés érdekében összekapcsolják és átalakítsák adataikat. Ezek a kiegészítések mindinkább szerves részévé válnak a BI workflow-nak, amelyben szorosan összekapcsolódik az adatok integrációja, előkészítése, kezelése és különböző fajta megjelenítése.

Az egyik legújabb és legnépszerűbb réteget a mesterséges intelligencia/gépi tanulás jelenti, amely újraértelmezi az önkiszolgáló elemzés fogalmát, és a vállalaton belül széles kör számára teszi elérhetővé a programban rejlő intelligenciát. Népszerűsége azt magyarázza, hogy az önvezérlő képességekkel kiegészített BI program folyamatos támogatást tud nyújtani a csapat tagjainak, és lehetővé teszi a gyors, pontos, adatvezérelt döntéseket.

Kiterjesztett elemzés

A különböző technológiák és alkalmazások gyors terjedése az elemzések terén is új lehetőségeket teremt. A természetes nyelvi keresési (natural language query; NLQ) képességek például már-már szórakoztató beszélgetésekké alakítják a szikár elemzéseket, és így az üzleti felhasználók körében is vonzóbbá tehetik a BI-t. Az elemző platformok ma már az üzleti munkafolyamat minden részében igyekeznek mesterséges intelligencia- és gépi tanulási képességeket beágyazni, hogy folyamatos, környezetfüggő betekintést nyújtsanak az alkalmazásokat használók számára.

A döntési intelligencia jelentősége is nő: az új technikák gépi tanulással és a folyamatok érzékletes vizualizációjával segítik a jobb döntéshozatalt.

Adatalapú történetmesélés

A vállalkozások ma már egyre kevésbé érik be az egyszerű, dashboard alapú adatstrukturálási lehetőségekkel, és arra vágynak, hogy torzításmentesen, környezetbe ágyazva tudják áttekinteni a rendelkezésre álló információkat. Ehhez az igényhez a BI fejlesztők is alkalmazkodnak olyan mesterséges intelligencián alapuló megoldásokkal, amelyek "humanizálják" az adatinterakciókat.

Üzleti tevékenységek monitorozása

A modern, önkiszolgáló BI és elemző platformok egyik alapfeladata a fő teljesítménymutatók (key performance indicator, KPI) szemmel tartása. A platformokban épített intelligencia képes arra, hogy hatékonyan elemezze az adatokat, proaktívan érzékelje a kiugró értékeket, és figyelmeztessen a fő teljesítménymutatók kritikus változásaira. A környezetfüggő integrációs képességek vállalati alkalmazása után a BI platformok bármelyik alkalmazás munkafolyamatával kapcsolatban adatriasztásokat tudnak küldeni anélkül, hogy a felhasználónak be kellene jelentkeznie az elemző alkalmazásba. Mindez természetesen nemcsak a kényelmet fokozza, de a válaszidőt is rövidíti. A következő fejlődési fázisban pedig a kiterjesztett mesterséges intelligenciával és gépi tanulási képességekkel felruházott BI platformoknak már egyáltalán nem lesz szükségük emberi beavatkozásra ahhoz, hogy az adatbetekintés alapján eldöntsék, a helyzet igényel-e válaszlépést, és ha igen, milyet.

Összegzés

Tekintve, hogy az adatelemzés jelentősége napról napra nő, a BI-be és az elemzésbe beruházott pénz busásan kamatozik, amit pedig innen kispórolunk, annak később sokszorosan fizetjük meg az árát. Rohamosan fejlődő IT-szegmensről van szó: fontos tehát, hogy folyamatosan figyeljük a változásokat, és készen álljunk az újdonságok befogadására. Írásunkban ehhez igyekeztünk fogódzókat adni, és reméljük, sikerült felébresztenünk a szakterület iránti kíváncsiságot azokban, akiknek az eszköztárából eddig még hiányoztak a BI technikái.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.