Öt eszköz, amivel bárki okosabbá teheti az otthonát

|

Nem kell bonyolult rendszereket kiépíteni, elég néhány, bárki által könnyen telepíthető eszköz, amitől okossá válik otthonunk.

Sokan, ha azt hallják, hogy "okosotthon", bizonyára összetett kamera- és riasztórendszerekre, automatizált redőnyökre, emberi beavatkozás nélkül működő dolgokra gondolnak, pedig otthonunk okosításához nem kell milliókat beáldoznunk és komplett átalakítást végeznünk, pár tízezres eszközökkel is könnyebbé, kényelmesebbé, vagy egyszerűen csak szórakoztatóbbá tehetjük az életünket.

Ha nem általános használati tárgyainkat akarjuk okosabbá tenni, hanem kimondottan az otthonunkat, izzók, hangszórók, csatlakozók segíthetnek. Ezekből mutatunk alább néhányat.

Okosizzók

Az okosotthonok világával való ismerkedést talán az okosizzóknál, az okos világítás területén érdemes elkezdeni, ezek ugyanis tényleg rendkívül egyszerűen telepíthetők, és igazi élmény használni őket. A Xiaomi, a Philips, és számos közismert gyártó kínál programozható izzókat, amiket egyszerűen becsavarunk lámpáinkba, és egy okostelefonos alkalmazás segítségével változtathatjuk fényerejüket, színüket, viselkedésüket. Ha eszközünk ezt támogatja, akár azt is beállíthatjuk, hogy hazaérkezésünkkor, vagy ha már besötétedik, automatikusan legyen fény. Érdemes utánajárni, hogy pontosan mire van szükség - nem biztos, hogy a teljes élményhez pusztán maga az izzó is elég.

Intelligens hangszóró

Az intelligens hangszórók azon túl, hogy a rádióadást, zenéket és a podcastokat minden irányba sugározzák, így a reggeli készülődés közben hasznunkra válhatnak, azért is érdekesek, mert hallgatnak a hangutasításokra (egyelőre idegen nyelveken, de angolul mindenképp). Az Amazon Echo esetében Alexa, HomePod mininél pedig Siri várja utasításainkat, így anélkül érdeklődhetünk az aktuális időjárásról vagy időről, anélkül szabályozhatjuk például a fent említett izzók működését, hogy telefonunkhoz kellene nyúlnunk.

Okos konnektorok

Hogyan lesz okos egy konnektor? Mire jó egyáltalán, ha nem pusztán a hagyományos dugaljt használjuk? Nos, a válasz egészen egyszerű: ezek segítségével bármilyen elektronikai eszközt be- vagy kikapcsolhatunk okostelefonról, programozhatjuk azok készenlétét, spórolhatunk az áramszámlán és nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat anélkül, hogy a nehezen elérhető konnektorok miatt át kellene rendeznünk a lakást. 

Hama 176573 WiFi okos mini konnektor

Okos csengő és kamera

A kapu- és ajtócsengő minden lakás elengedhetetlen tartozéka, de természetesen ez is okosítható. Egy kamerás kaputelefonnal például akár okostelefonon is láthatjuk, ki áll az ajtóban, akkor is hallhatjuk a csöngetést, ha a lakás egy olyan pontján tartózkodunk, ahova egyébként nehezebben juthat el a hangja; esetleg tévét nézünk, és a csúcsszuper házimozi-rendszer mindent elnyom. Számos kamerás csengő kép- és videó rögzítésére is alkalmas, visszanézhetjük, a nap folyamán, amíg távol voltunk, ki járt a háznál. Ugyanígy számos olyan bel- és kültéri kamerát találhatunk, ami okostelefonunkra küld jelzést, ha mozgást érzékel, és azonnal láthatjuk a képét bárhonnan.

Robot porszívó

Rengeteg értékes időt spórolhat meg nekünk egy robotporszívó, ami gombnyomásra feltakarítja a lakást, felszedi a port és a koszt a padlóról vagy akár a szőnyegről is, sőt, egyes modellek felmosásra is képesek. Igaz, ezek használatához a székeket érdemes felpakolni az asztalra (különben nem fér át a lábak között), illetve a kábeleket úgy elrendezni, hogy semmiképp ne rángathassa ki a kis robot őket, de ha ezzel megvagyunk, hátradőlhetünk a kanapén, amíg a porszívó önjáróan dolgozik. Akár programozhatjuk is a működést, kizárhatunk zónákat, ha nem szeretnénk, hogy a lakás minden szegletét bejárja.

Xiaomi Mi Robot porszívó

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.