. Hirdetés

8 jó tanács, ha 2017-ben ERP-bevezetésre készül

|

Az elmúlt 20 évben mintegy 100 ERP-hez kapcsolódó projektre volt rálátásom. Látom a trendeket, figyelem a szoftverfejlesztő cégek újdonságait, az új technológiákat. Munkatársaimmal megtapasztaltuk, milyen megoldások, technikák működnek, és melyek nem működnek. Ezek alapján akár bizonyos következtetéseket le is tudunk vonni.

Most itt beszélhetnénk az összes, agyon sztárolt témáról: felhő és hibrid ERP megoldásokról, digitális transzformációról, üzleti intelligenciáról, mesterséges intelligenciáról, és egyéb olyan hívószavakról, melyekkel az iparág szeret dobálózni. De nem fogok.

Inkább arra vonatkozóan mondanék bármit is, hogy szerintem mi az a 8 tényező, amivel érdemes mélyebben foglalkoznia az ÜGYFÉLNEK, ha a 2017-es évben kezd bele egy ERP bevezetésbe.

1. Itt az idő, most vagy….
Akár kisvállalatnál, akár nagy szervezetnél dolgozik, szinte biztos, hogy túl régen ülnek a döntésen, hogy lépjenek végre, és vágjanak bele egy ERP bevezetésbe. Ez a megfelelő év, hogy elbúcsúzzanak a régi, örökölt, elavult ügyviteli programoktól és a hatalmas Excel táblázatoktól. Bízzon benne, hogy minden rendben lesz, és helyezze a hangsúlyt az előkészítési feladatokra. A technológia túl sokat fejlődött azóta, és túl költséghatékony megoldások születtek ahhoz, hogy a bicegő elavult megoldásokba kapaszkodjon, ami aláássa az üzleti célokat.

2. Alaposan vizsgálja meg az összes szóba jöhető ERP rendszert kiválasztás előtt
Egyre több olyan elemzés készül független nemzetközi iparági szakértőktől, melyek azt sugallják, hogy a népszerű ERP rendszereken túl is vannak erős és valós alternatívát jelentő megoldások. A közismert SAP, Oracle, Microsoft trió rendszerein kívül az IFS, Infor vagy az Epicor, stb. cégek szoftvereit vagy egyre több, feltörekvő magyar szállító termékeit is érdemes számításba venni. Mivel az ERP rendszer egy vállalat kiemelt fontosságú, kritikus folyamatait támogatja, legyen aprólékos és tudatos ez a munka.

3. Többféle digitális transzformációs megoldást is érdemes komolyan megfontolni
Az ügyfeleknek igazi jó hír, a monolit ERP rendszereket építő szoftverszállítóknak kevésbé: véget ért az a korszak, hogy kénytelenek lennénk egyetlen ERP rendszer mellett letenni a voksunkat. A különböző integrációs eszközöknek és a sokféle cél és iparági megoldásnak köszönhetően már többféle szoftver megoldás illesztésével is tökéletesen integrált megoldások érhetőek el.

Emellett különböző kiegészítő eszközök, mint pl. az E-commerce és a BI (üzleti intelligencia) rendszerek használata messze túlmutat a hagyományos ERP szoftverek képességének határain.

4. Ne dőljön be a hype-nak!
A marketing nyomása és a technológiai sznobizmus veszélyes lehet, ha az ember beleugrik egy olyan megoldásba, melyet nem gondolt át, vagy még nem elég kiforrott. A cloud vagy a hibrid megoldásokról beszélnek mindenütt, és nagyon vonzó lehet, hogy az ember trendi dolgok mellett döntsön.

Amíg nem haldoklik a technológia, amin dolgozik a cég, addig nem kell mindenféle kockázatos, gyors megoldást elfogadni. A lehetőségek szinte korlátlanok. Azt figyelje, hogy az üzleti igényeket mi szolgálja leginkább. Ne legyen kísérleti terep a vállalata, válasszon bevált megoldást.

5. Tanuljon mások hibáiból
A piac tele van bukott ERP projektekkel, perekkel, elhibázott döntésekről szóló történetekkel. Ne hagyja, hogy az Ön cége vagy szervezete váljon egy ilyen esettanulmány tárgyává! Ehelyett inkább figyeljen, tanuljon másoktól, mit csináltak jól és milyen hibákat követtek el.  Ebben segíthet az is, ha legalább konzultál egy technológia- és szállító-független ERP szakértővel.

6. Tegye az első számú prioritássá az üzleti folyamatait és követelményeit
Mielőtt kiválasztja az új ERP szoftverét, győződjön meg arról, hogy elég részletesen és teljes körűen összegyűjtötték már az üzleti folyamatokat, a stratégiai és működési elvárásokat. Ha ezt nem teszik meg, amint elindul a projekt, a sok változáskezelés miatt egyre több időt és pénzt áldoznak majd az új rendszerre. Az üzleti folyamatok határozzák meg a projektet első sorban, ne engedje változni a prioritásokat.

7. Kerülje el a kísértést, hogy a szervezeti változások menedzsmentjén spóroljon
A legtöbb bukott projekt hírhedt arról, hogy túl kevés időt és pénzt szánnak a szervezeti változások menedzselésére. Erre az évre remélem, javulni fog ez a tendencia, és felismerik a döntéshozók, hogy egy ERP projekt sosem informatikai projekt csupán. Épp ellenkezőleg: a legfontosabb üzleti transzformációs projekt egy cég életében éppen az ERP bevezetés.

8. Alkalmazzon független ERP szakértőt és figyelje, hogy mit tanulhat tőle a cége
A piac tele van önjelölt tanácsadókkal, akik egy-két bevezetésben történő részvétel után már szakértőnek kiáltják ki magukat, de az esetek többségében nem tudják, hogy mit csinálnak, vagy ami még rosszabb, nem az ügyfél érdekei, hanem egyéb szempontok alapján tesznek javaslatokat. Ne hagyja, hogy megtévesszék! Nézzek utána a szakértőjelölteknek, kérjen referenciákat, beszéljen az eddigi ügyfelekkel. 8-10 éves tapasztalat, 10-15 projekt már elegendő lehet a megfelelő kompetencia megszerzésére. Szerződtessen professzionális külső szakértőt már az igények összegyűjtésétől, aki az Ön érdekeit képviseli. Tegyen mellé egy saját, akár kezdő projektvezetőt, hogy megtanulja mindazt, ami később, az üzemeltetési szakaszban a cége javára válhat.

A szerzőről:
Kulcsár Alexandra a Norex ERP technológia- és szállító-független informatikai tanácsadó oldal tulajdonosa, a Computerworld online ERP blogját vezető szakértője, a Magyar Startup Kézikönyv társszerzője. 20 év alatt mintegy 100+ ERP projektben szerzett tapasztalatait magyar és nemzetközi tulajdonú termelő és szolgáltató cégeknél hasznosítja. Kérdése van? Írjon az info@norexerp.hu e-mail címre.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.