Hirdetés
. Hirdetés

A Google hatalmas kártérítést fizet nők ezreinek nemi diszkrimináció miatt

|

A vállalat állítólag mintegy 17 ezer dollárral kevesebbet fizetett női alkalmazottainak, mint az ugyanilyen pozíciót betöltő férfi alkalmazottaknak.

Hirdetés

A Google beleegyezett, hogy 118 millió dollárt fizet egy nemi diszkriminációval kapcsolatos csoportos perben, amelyben mintegy 15 500 nő érintett. A per három nő panasza alapján indult, akik azt állították, hogy a vállalat alulfizette a női alkalmazottakat - számolt be az IB Times.

A hétvégén kiadott közleményben a felpereseket képviselő Lieff Cabraser Heimann & Bernstein és Altshuler Berzon ügyvédi irodák jelentették be a megálapodást. Eszerint a Google 118 millió dollárt fizet egy olyan egyezség keretében, amely mintegy 15 500 női munkavállalóra vonatkozik "236 munkakörben (fedezett pozícióban) Kaliforniában 2013. szeptember 14. óta".

Hirdetés

Az ügyvédi irodák azt is közölték, hogy "független harmadik félként egy szakértő elemezni fogja a Google nivellálási gyakorlatát a felvételkor, és hogy egy független munkaügyi közgazdász felülvizsgálja a Google béregyenlőségi tanulmányait" a megegyezés részeként. Egy külső "egyezség megfigyelő" fogja felügyelni a megállapodás feltételeinek teljesítését "a következő három évben". Az egyezség előzetes jóváhagyási meghallgatását június 21-re tűzték ki.

A per azután merült fel, hogy először 2017-ben három nő panaszt tett, amelyben a Google-t bérdiszkriminációval vádolta - számolt be a The Verge. Akkor a nők - Kelly Ellis, Holly Pease és Kelli Wisuri - kifejezték, hogy a panaszból csoportos keresetet szeretnének indítani.

A panasz szerint a Google "diszkriminálta és továbbra is diszkriminálja női alkalmazottait azzal, hogy rendszeresen alacsonyabb bért fizet nekik, mint amennyit a Google a lényegében hasonló munkát hasonló munkakörülmények között végző férfi alkalmazottaknak fizet".

A Google állítólag mintegy 17 ezer dollárral kevesebbet fizetett női alkalmazottainak, mint az ugyanilyen pozíciót betöltő férfi alkalmazottaknak - mondta David Neumark, a Kaliforniai Egyetem közgazdásza a Deadline-nak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.