Hirdetés

A legkeresettebb informatikus pozíciók

|

Az ideális informatikusállás megszerzése sohasem könnyű, de egyes nagyon keresett szakértelmek birtoklása sokat segíthet. Idén az alábbiakra lesz a legnagyobb igény.

Hirdetés

Mindig is komoly erőfeszítéseket igényelt egy érdekes, jól fizető állás megszerzése az informatikai szektorban, ám jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha olyan szakértelmekkel rendelkezünk, amelyekre nagy az igény. Az Indeed álláskereső platform elemezte a 2014 és 2019 között meghirdetett pozícióknál leginkább megkövetelt szakértelmeket, és csokorba szedte, hogy az informatikai munkaerőpiacon milyen tapasztalatokkal rendelkező szakembereket keresnek a leginkább.

Hirdetés

Amikor az emberek új állást keresnek az interneten, megadják a keresőben, mihez értenek, azután a találatokból kiderül, milyen pozíciókat hirdettek meg számukra a munkaadók, milyen lehetőségek kínálkoznak számukra a munkaerőpiacon. Az elemzés során az Indeed hasonlóképpen járt el: több mint ötszáz szakértelemre keresett rá az Indeed.com portálon 2014 szeptembere és 2019 szeptembere között megjelent álláshirdetésekben, olvashatjuk a vállalat kutatási jelentésében.

A kutatás keretében két szempont szerint vizsgálták egy szakértelem keresettségének változását: egyrészt megnézték, hogy adott időszakban (például 2014 szeptemberében) hány olyan álláshirdetés jelent meg egy adott pozícióra, amely például Python szakértelmet igényel, másrészt utánanéztek annak, hány olyan pozíciót akarnak betölteni a vállalatok, amelynél a Python használatára van szükség. Az eredményeket minden vizsgált szakértelem esetében összevetették a későbbi időszakokban mért eredményekkel, így meg tudták állapítani, hogy idővel miként változott az egyes jártasságok iránti igény.

A kutatás megállapította, hogy a Python, az adattudományok és a speciális programozási nyelvek terén szerzett jártassággal rendelkező informatikusok sikeresen el fognak tudni helyezkedni 2020-ban. Melyek a leginkább keresett szakértelmek, miképpen változott az irántuk megnyilvánuló igény az elmúlt években?

1. SQL
2019-es részesedés: 21,9 százalék
2014-es részesedés: 23,6 százalék
Változás százalékban: -7 százalék

A strukturált lekérdező nyelv (Structured Query Language, SQL) egy doménspecifikus programozási nyelv, amelyet a relációs adatbázis-kezelő rendszerekben tárolt adatok felkutatására és kivonására használnak. Eredetileg az IBM-es Donald Chamberlin és Raymond Boyce fejlesztette ki a 70-es években a Kék Óriás System R rendszerein tárolt információk kezelésére. Ma már többféle adatbázis-kezelő rendszer (például az Oracle-féle MySQL és a Microsoft-féle SQL Server) adatainak kezelésére használják.

2. Java
2019-es részesedés: 20,8 százalék
2014-es részesedés: 19,7 százalék
Változás százalékban: +6 százalék

A Java nyílt forráskódú nyelv, amelyet 1995-ben mutattak be, és amely még ma is az egyik vezető programozási nyelv. Eredetileg a Sun Microsystems fejlesztette ki, amelyet később felvásárolt az Oracle. Manapság a fejlesztők - többek között olyan vállalatoknál, mint a Netflix és a Twitter - a Javát mobil- és webes alkalmazások, játékok, valamint adatbázis-alapú szoftverek készítésére használják.

3. Python
2019-es részesedés: 18,0 százalék
2014-es részesedés: 8,1 százalék
Változás százalékban: +123 százalék

A Python nyílt forráskódú nyelv, amely jól használható adatelemző és mesterségesintelligencia-alkalmazások fejlesztéséhez. Népszerűsége a technológiai szektorban nagyot emelkedett az elmúlt pár évben, főként az adattudományok és a gépi tanulás terjedésének köszönhetően. Afféle belépő nyelvként is szolgál a programozás világába, és hatalmas fejlesztői közösséggel rendelkezik.

4. Linux
2019-es részesedés: 14,9 százalék
2014-es részesedés: 14,9 százalék
Változás százalékban: 0 százalék

A Linux nyílt forráskódú operációsrendszer-család, amely a számítógépek rendszerszoftverének központi elemét alkotó Linux kernelen alapul. A Linux kernelt először Linus Torvalds adta ki 1991-ben, azóta robbanásszerűen nőtt a népszerűsége: mind a domináns Android mobil-operációsrendszer, mind Chrome OS erre épül. A fejlesztők szabadon használhatják, tölthetik le és módosíthatják a Linuxot saját igényeik szerint, ami nagymértékben hozzájárult a rendszer népszerűségéhez és elterjedtségéhez.

5. JavaScript
2019-es részesedés: 14,5 százalék
2014-es részesedés: 12,4 százalék
Változás százalékban: +17 százalék

A JavaScriptet 1995-ben mutatták be, ugyanabban az évben, mint amikor a Javát. A névbeli hasonlóság ellenére két teljesen különböző nyelvről van szó. Míg a Java sok nagyvállalati alkalmazás és adatbázis back-endjeként szolgál, addig a JavaScriptet a weboldalakat interaktívvá tévő alkalmazások front-endjeként használják. Egyike a weboldalak készítéséhez leginkább használt programozási nyelveknek, sőt játékokat is fejlesztenek vele. Rugalmassága és teljesítménye miatt napjaink egyik legnépszerűbb programozási nyelve.

6. Amazon Web Services (AWS)
2019-es részesedés: 14,2 százalék
2014-es részesedés: 2,7 százalék
Változás százalékban: +418 százalék

Az Amazon felhőrészlege, az Amazon Web Services (AWS) 2006-ban alakult. Mára piacvezetővé vált a felhőalapú informatika szegmensében, és egy sor szolgáltatást - feldolgozás, tárolás, elemzés, fejlesztőeszközök - nyújt. Lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy az Amazon felhőjét használják adataik tárolására és feldolgozására.

7. C++
2019-es részesedés: 10,7 százalék
2014-es részesedés: 10,6 százalék
Változás százalékban: +1 százalék

A C++ programozási nyelv a C-ből fejlődött ki, és közel annyi idős, mint a C, amely általános célú, magas szintű nyelv a UNIX operációs rendszer fejlesztéséhez. Bjarne Stroustrup hozta létre a C++-t a C funkcionalitásának bővítésére 1979-ben, miközben PhD diplomamunkáján dolgozott. Kora ellenére a C++-t továbbra is előszeretettel használják több operációs rendszer, böngésző és játék alapnyelveként.

8. C
2019-es részesedés: 10,3 százalék
2014-es részesedés: 9,3 százalék
Változás százalékban: +11 százalék

Egy másik jól bevált programozási nyelv a C, amelyet a UNIX operációs rendszer írásához fejlesztettek ki a kaliforniai Bell Labsnél a 60-as évek végén és a 70-es évek elején. Minden idők egyik legszélesebb körben használt nyelvévé vált, a C-hez jól értő programozók iránti igény továbbra is nagy az Indeed szerint.

9. C#
2019-es részesedés: 9,3 százalék
2014-es részesedés: 8,3 százalék
Változás százalékban: +11 százalék

A C#-t egy Microsoft-csapat fejlesztette ki Anders Hejlsberg vezetésével. Arról ismert, hogy mind a C, mind a Java elemeire támaszkodik, ami nagy rugalmasságot eredményez. A C#-t a legkülönfélébb programok - mobilalkalmazások, játékok és nagyvállalati szoftverek - fejlesztéséhez használják.

10. .NET
2019-es részesedés: 8,4 százalék
2014-es részesedés: 9,9 százalék
Változás százalékban: -15 százalék

A Microsoft-féle .NET olyan szoftver-keretrendszer, amelyet a Windows platformhoz készült legtöbb alkalmazás használ. Először 2002-ben jelent meg. Manapság több mint 60 programozási nyelvet támogat, többek között webhelyek, appok és játékok fejlesztéséhez használják. Annak ellenére, hogy némileg csökkent a .NET-hez értők iránti igény, fontos szakértelemről van szó, amelynek birtokában az idén is jó eséllyel el lehet helyezkedni.

A 10-es toplistáról lemaradt, de keresett jártasságok között megtalálható a Scrum (8 százalék, 64 százalékos emelkedés 2014-hez képest), a git (7,8 százalék, 148 százalékos emelkedés), a gépi tanulás (7 százalék, 439 százalékos emelkedés), az Azure (6,9 százalék, 1107 százalékos emelkedés) és a Docker (5,1 százalék, 4162 százalékos emelkedés).

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.