Hirdetés
. Hirdetés

Hivatalos: 10 ezer embert küld el a Microsoft

|

A Microsoft döntése, miszerint elbocsátja alkalmazottainak 5%-át, napokkal azután született, hogy az Amazon és a Salesforce összesen mintegy 26 000 alkalmazott elbocsátásáról döntött.

Hirdetés

Alig néhány hónappal az Xbox és Edge részlegnél történt közel 1000 alkalmazott kirúgása után a Microsoft a következő hetekben újabb elbocsátásokat hajt végre.

A hírt Satya Nadella vezérigazgató is megerősítette blogbejegyzésben, miszerint a vállalat a munkaerő közel 5%-át leépíti, ami 10 000 alkalmazottat érint, mivel azonban a Microsoft 220 000 fős létszámú állománnyal dolgozik, egy Wall Street-i elemzőre hivatkozva lapértesülések azt jósolják, hogy a szám még a 11 ezret is meg fogja haladni.

"A mai napon olyan változtatásokat hajtunk végre, amelyek a 23. pénzügyi év harmadik negyedévének végéig 10 000 álláshellyel fogják csökkenteni a teljes létszámunkat. Ez a teljes alkalmazotti bázisunk kevesebb mint 5 százalékát jelenti" - írta Nadella a blogbejegyzésben.

A vezérigazgató a leépítést makrogazdasági körülményekkel, illetve a költségszerkezet és a bevételi struktúra összehangolásának szükségességével indokolta, miközben olyan területeken tovább folytatódnak a fejlesztések, amelyek a vállalat előrejelzése szerint hosszú távú növekedést mutatnak.

A Microsoft az elmúlt öt év leglassabb növekedéséről számolt be a 2023-as pénzügyi év első negyedévében, ami nagyrészt az erős dollárnak és a személyi számítógép-eladások folyamatos visszaesésének volt köszönhető, így a nettó nyereség 14%-kal 17,56 milliárd dollárra csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Hirdetés

Folytatódnak a stratégiai felvételek és beruházások

A Windows-gyártó befagyasztotta a munkaerő-felvételt egyes részlegeknél, és az új pozíciók meghirdetéséhez mostantól felsővezetői szintű engedély szükséges - derült ki a Business Insider beszámolójából. A jelentés szerint az új pozíciók 30%-kal kevesebb fizetéssel járnak, mint a vállalat hasonló pozícióira tett korábbi ajánlatai.

"Fontos megjegyezni, hogy miközben egyes területeken megszüntetünk szerepköröket, a kulcsfontosságú stratégiai területeken továbbra is felveszünk munkatársakat" - írta a már említett blogposztban Nadella. Az egyik ilyen stratégiai terület lehet az MI beépítése olyan termékekbe és szolgáltatásokba, mint az Azure, az Office 365 és a Bing.

Az elmúlt hetekben a Microsoft egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia alapú chatbotot fejlesztő OpenAI-val való együttműködésre, amelynek tavaly novemberben megjelent forradalmi ChatGPT újítása hatalmas sikert aratott a felhasználók körében.

A vállalat azt tervezi, hogy ezt meglovagolva a ChatGPT mögött álló motort beépíti a Bing keresőmotorjába és Azure szolgáltatásaiba. Továbbá a 2019-es 1 milliárd dollár után várhatóan további 10 milliárd dollárt fektet be az OpenAI-ba.

Az elbocsátások jelentős terhet jelentenek a Microsoftnak

A 10 000 álláshely leépítése 1,2 milliárd dolláros egyszeri kiadással terheli a Microsoftot - közölte a vállalat, amely egyébként különböző csomagokat is biztosít a leépítésben érintett alkalmazottainak, az USA-ban dolgozók például magas végkielégítésre és további hat hónapig tartó egészségügyi ellátásra is számíthatnak. "Az Egyesült Államokon kívüli alkalmazottak juttatásai az egyes országok munkaügyi törvényeihez igazodnak majd" - mondta a felsővezető.

A Microsoft döntése, miszerint elbocsátja alkalmazottainak 5%-át, napokkal azután született, hogy az Amazon és a Salesforce összesen mintegy 26 000 alkalmazott elbocsátásáról döntött.

A nagy technológiai vállalatok tavaly augusztus óta folytatják a leépítést. A Microsoft friss elbocsátásai nagyságrendjükben és jellegükben nagyon hasonlóak lesznek a Meta, az Amazon és a Salesforce elbocsátásaihoz, amelyek mind makrogazdasági aggodalmakra hivatkoztak a nagyarányú leépítési stratégia fő okaként.

Csak 2023 első 18 napja alatt 104 technológiai vállalat több mint 26 000 alkalmazottat bocsátott el - derült ki a layoffs.fyi által összegyűjtött adatokból. A portál szerint tavaly 1021 cég 154 036 alkalmazottjától vált meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.