Hirdetés
. Hirdetés

A pandémia miatt új korszak kezdődik az irodai légtisztításban

|

A világjárvány rávilágított, hogy sok HVAC-rendszer (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) nem megfelelő. Az iparág azonban új technológiák bevetésével reagált az új helyzetre, hogy egészségesebbé tegye a munkahelyeket.

Hirdetés

A légzéssel és a beszéddel folyamatosan aeroszolokat bocsátunk ki, amelyek egyre koncentráltbbá válnak a beltérben, hacsak nem hígítjuk fel őket, illetve nem tisztítjuk meg tőlük a levegőt. A legtöbb épületet úgy tervezték, hogy olyan minimumszabványoknak feleljen meg, amelyek semmit sem védenek az olyan betegségek ellen, mint a COVID-19 elleni. A szakma azonban megértette a leckét, és az érzékelők, ionizátorok és ultraibolya technológiák következő generációja már képes megbirkózni ezzel a feladattal.

Valós idejű érzékelők

Az emberek egyre inkább tudni akarják, hogy milyen a levegő állapota a munkahelyükön, és a valós idejű érzékelők pontosan erről adnak információt. Az érzékelők képesek a levegő megfigyelésére és a légtisztító rendszerek teljesítményének valós idejű mérésére. A figyelmeztetések nemcsak számítógépen vagy telefonon keresztül érkeznek az esetleges szennyeződésekről, hanem automatikusan beavatkoznak az optimális levegőminőség megtartása érdekében. Ez kulcsfontosságú, mivel a szennyeződések z adott helyiségben ingadozhatnak, az emberek számától és mozgásától függően.

Hirdetés

"Ha valaki besétál egy helyiségbe, és csoszog a lábával a szőnyegen, azzal több ezer részecskét juttathat a levegőbe. Ezért egy dinamikus vagy állítható rendszer ellenőrzi a levegőminőség szintjét. Érzékelőkön keresztül leolvassa azt, majd beállítja a szükséges teljesítményt" - mondta Tony Abate, a connecticuti Clean Air Group technológiai igazgatója az Inc. magazinnak. A szakember szerint az érzékelőkben az a legjobb, hogy könnyen alkalmazkodnak a meglévő HVAC-rendszerekhez. Egy egységet a levegőellátás közelében helyeznek el a szűrés előtt, majd egy másikat a szűrőn kívül, a tisztítóhatás ellenőrzésére.

Bipoláris ionizáció

Az érintetlen természeti környezetben, távol az ember okozta szennyezésektől, bőségesen vannak jelen a levegőben töltött ionok. A magas légszennyezettségű területeken, például egyes nagy- és közepes méretű városban a szennyezés az ionizáltságot felborítja. A kétpólusú ionizáció helyreállítja az ionokat a levegőben, amivel képes felvenni a harcot a szennyeződések ellen, és lebontani a gáznemű elemeket, lényegében fertőtlenítve a levegőt.

Bár a technológia már az 1970-es évek óta létezik, az utóbbi időben újra kitalálták, hogy a meglévő épületekben hogyan használhatnák. Mint minden újonnan megjelenő technológia esetében, a laboratóriumi teszteken kívül kevés kutatás áll rendelkezésre, és a bipoláris ionizáció ózont és más potenciálisan káros melléktermékeket hozhat létre a beltérben, hacsak nem tartják korlátok között - mondta Jesse Kroll, a Massachusetts Institute of Technology professzora az Inc.-nek. Figyelmeztetett, hogy ezért mindig csak a szabványok szerint tanúsított készülékeket szabad használni.

UV-C légtisztítók

Egy másik újonnan megjelenő eszköz az ultraibolya-C, vagy UV-C fény. Az UV-C rövid hullámhosszúsága képes megbontani a DNS-molekulák szerkezetét, ami lehetővé teszi a vírusok és baktériumok hatékony inaktiválását. Az UV-fény bőrre gyakorolt káros hatásai miatt az irodában nem vezethető be. Ez a fajta technológia leginkább a nagy ipari terek számára ajánlott, ahol a fénnyel a mennyezeti ventilátorokon keresztül lehet szűrni, amelyek kizárják, hogy az embereket is fény érje.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.