Hirdetés
. Hirdetés

Alternatív megoldás a munkaerőhiány ellen az IT-piacon

|

Legalább 22 ezer informatikus hiányzik a piacról. A magániskolák igyekeznek segíteni ezen, van ahol évente 3000 hallgató is megfordul. A piaci alapon működő informatikai oktatóközpontokat nem az állam, hanem a közoktatás helyzete, elégtelen kínálata hozta létre.

Hirdetés

A költséges és évekig tartó egyetemi tanulás és a sokszor céltalan, gyenge hatékonyságú OKJ-s képzések mellett megjelent az igény az intenzívebb, konkrétabb képzési alternatívák iránt. A rövidebb képzések irányzott, gyakorlati tudást adnak, ami egyből hasznosítható a munkaerőpiacon.

Hirdetés
          

Az egyik ismertebb oktatóközpont röviden így definiálja magát: "Tizedik éve vagyunk az informatikai és projektmenedzsment-oktatás piacán. Legfontosabb célunk hallgatóinknak a munkájukban jól hasznosítható elméleti és gyakorlati informatikai és projektmenedzsment-ismeretek átadása tantermi tanfolyamainkon, e-learning anyagainkkal és tanácsadási tevékenységünk segítségével."

Kitűnik ebből, hogy a lexikális tudásfelhalmozás helyett a koncentrált, gyakorlatias tanulás a cél, konkrét szakma megtanítása vagy elmélyítése, szakmai továbbképzés, vagy akár teljes átképzés.

           

Az IT-oktatással foglalkozó vállalatoknak folyamatos kihívást jelent az igények felismerése és kiszolgálása. Ennek érdekében bővül az oktatóközpontok tanfolyami portfóliója, a tantermi képzések mellett megjelent az e-learning, az online tanulás és a pár hónapos intenzív, akadémiai program is. 

AKADÉMIAI KÉPZÉSEK - Pályakezdés, átképzés
E
zek a tanfolyamok nem egy hét alatt zajlanak le, hanem meghatározott időközönként, fix dátumokon kerülnek megrendezésre, mintegy egyetemi szeminárium formájában. Az átlagosan 64-120 óra közötti akadémiai programok intenzív, egész napos képzések, ahol a részvételen túl tananyagot és otthon elvégzendő gyakorlatokat kapnak a résztvevők.           

Az akadémiai kurzusok elegendő tanulási időt biztosítanak ahhoz, hogy elsajátítsuk a szakma alapjait, és elhelyezkedjünk junior szinten, akár szoftverfejlesztő, -tesztelő, vagy üzleti elemzőként. Egyes iparági felmérések szerint a végzettek több mint 90 százaléka egyből el tud helyezkedni a képzést követően, a kezdőbér pedig minimum nettó 200 ezer forint.           

TANTERMI, MODULÁRIS KÉPZÉSEK - Profik figyelem
A leggyakoribb és legáltalánosabb képzési forma, amely során a résztvevők 1-5 napon keresztül, intenzíven tanulják és gyakorolják egy adott szakterület tudásanyagát. Napi 8 óránál ez azt jelenti, hogy egy egyhetes kurzus megfelel egy egyetemi félév alatt elvégzett szemináriumnak. Ez a fajta képzés kiváló lehetőség a gyakorlott informatikusoknak belekóstolni más szakterületekbe vagy továbbmélyíteni a tudásukat célzottan, választott modulok mentén. Ennek érdekében irodai alkalmazások, dokumentumkezelés, adatbázis-kezelés, szoftverfejlesztés és -tesztelés vagy akár projektmenedzsment esetében is több szint érhető el, a kezdő, alapszintűtől egészen akár mesterfokozatig. A legkeresettebb tanfolyamok: Java, C++, SQL, szoftvertesztelés, IREB, projektmenedzsment-tanfolyamok.           

INTERNETES TANULÁS, E-LEARNING - Kényelmesek figyelem
A 2010-es években robbanásszerűen megnőtt az otthon végezhető e-learning és online képzések száma. Ennek alapvető oka, hogy ma már megfelelő infrastruktúra áll a rendelkezésünkre, kiváló hang- és képminőségben tudjuk átadni a tananyagot videó formájában. Az e-learningek a képzőintézményektől megvásárolható tanulmányi csomagok, amelyek segítségével a tananyagok feldolgozása kényelmes és rugalmas.           

VIZSGÁK - Elfogadtatás
Az informatikában felsőfokú végzettség, diploma nélkül is könnyen elhelyezkednek a munkatársak. Nem véletlen, hiszen az IT exponenciális növekedésével nem tud lépést tartani az oktatás, így informatikusokból folyamatosan hiányt szenved a piac.           

Természetesen nemzetközi vizsgát már nagyon sok programnyelvből, projektmenedzsment-módszertanból vagy szoftvertesztelésből is tehetünk. A legnagyobb gyártók, mint például az Oracle vagy a Microsoft leszerződnek a neves vizsgaközpontokkal, a hivatalos vizsga náluk érhető el. Ilyen vizsgaközpont például a Kryterion, Pearson VUE vagy a Prometric.           

KÉPEZD MAGAD - Átgondoltan
Összességében tehát érdemes olyan tanulási formát választani, ami pénztárcánk, szabadidőnk és hosszú távú terveink tükrében leginkább megfelelő. Bátran merjünk belevágni rövidebb, moduláris képzésekbe, hónapokig tartó akadémiai programokba is! A kurzusok során több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakoktatók segítenek minket, hogy később a munkaerőpiacon elhelyezkedve azonnal hasznosítani tudjuk frissen megszerzett informatikai tudásunkat.           

www.masterfield.hu

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.