Hirdetés
. Hirdetés

Elindult a gigantikus karbon-likvidátor verseny

|

Elon Musk 100 millió dolláros, szénmegkötő technológiát díjazó megmérettetése feburár 8-án startolt és négy évig tart.

Hirdetés

Múlthavi előzetes bejelentését követően, 2021. február 8-án elindult és négy éven át tart az a világraszóló verseny, amelyben a csapatok feladata az éghajlatváltozás megállítása azáltal, hogy hathatós megoldást találnak a szén végérvényes kivonására a légkörből.

Az XPrize zsűri másfél év múlva kiválasztja a 15 legjobb csapatot, amelyek mindegyike egymillió dollárt kap, emellett 200 ezer dollár ösztöndíj jár 25 külön hallgatói csapatnak, akik csatlakoztak. Az első három csapat markát 10, 20 és 50 millió dollár üti.

Hirdetés

Bármennyire is jól hangzik, a díj megszerzése korántsem egyszerű. A nyerteseknek olyan technológiával kell előrukkolni, amelyek képesek a szén-dioxidot közvetlenül kivonni a levegőből vagy az óceánokból, és azt tartósan, környezetbarát módon elzárni. Olyan megoldás a cél, ami naponta tonnányi CO2-t képes eltávolítani, akár millió tonna méretezési képességgel is.

Szakértők szerint ugyanis 2030-ig évente legalább 6 gigatonna szén-dioxidot, míg 2050-ig éves szinten 10-et kellene eltávolítani a klímaváltozás súlyosabb hatásainak elkerülése érdekében.

Merész, radikális technológiai innovációkra van szükség, amely valóban képes kivonni a CO2-t, ha ez nem történik meg, 2100-ra már legalább 6 Celsius fokkal megemelkedik a globális átlaghőmérséklet.

Az autók, épületek és erőművek emissziójának csökkentése bár szükséges intézkedés, de sajnos nem elég - a légkörben eddig felhalmozódott CO2-t is el kell távolítani. A szén-dioxid-leválasztási technológia azonban még gyerekcipőben jár, és a jelenlegi megoldások drágák.

Eddig a legegyszerűbb módszer egyszerűen a fák ültetése - bár elképzelhetetlen mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a CO2-szintet. Mindenesetre valamit tenni kell, hogy unokáinknak legyen hol élniük, és Musk új XPrize versenye legalább elindíthat néhány jó ötletet.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.