Hirdetés
. Hirdetés

Eurobarométer: a szakmai gyakorlatok segítik a fiatalokat az első munkahely megszerzésében

|

Hiszen az első munkatapasztalat maga a szakmai gyakorlat.

Hirdetés

A szakmai gyakorlatok segítik a fiatalokat az első munkahely megszerzésében és fontos ugródeszkát jelentenek számukra a munkaerőpiacra lépés szempontjából - írta az Európai Bizottság a legfrissebb Eurobarométer-felmérés eredményére utalva.

A jelentés szerint a megkérdezett fiatalok négyötöde (78 százalék) vett részt legalább egy szakmai gyakorlaton, és minden ötödik fiatal (19 százalék) esetében az első munkatapasztalat maga a szakmai gyakorlat volt.

Az adatok szerint tízből heten (68 százalék) találtak állást a szakmai gyakorlatot követően, több mint felük írt alá szerződést a gyakorlatot biztosító munkáltatóval. Az európai fiatalok túlnyomó többsége az utolsó szakmai gyakorlat után hat hónappal alkalmazásban állt (68 százalék) vagy folytatta tanulmányait (18 százalék), míg csupán 6 százalékuk volt munkanélküli. A válaszadók 39 százaléka továbbra is ugyanannál a munkáltatónál folytatta munkáját határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel, 26 százalékuk talált állást egy másik munkáltatónál, és 4 százalékuk vált önfoglalkoztatóvá.

Hirdetés

A felmérésből az is kiderül, hogy a szakmai gyakorlatot végző európai fiatalok több mint fele (55 százalék) részesült pénzügyi ellentételezésben, ami növekedést mutat a 2013-as 40 százalékhoz képest. Az esetek 70 százalékában a munkáltató biztosította a fizetést vagy más pénzbeli ellentételezést. A válaszadók 61 százaléka jelentette ki, hogy szakmai gyakorlata során teljes mértékben (33 százalék) vagy csak részlegesen (28 százalék), de hozzáfért a szociális védelemhez.

A felmérés szerint növekszik azoknak az európai fiataloknak az aránya, akik egy másik országban folytatnak szakmai gyakorlatot. A válaszadók több mint egyötöde (21 százalék) állította, hogy legalább egy szakmai gyakorlatot egy másik uniós országban végzett. Ez az arány 2013-ban 9 százalék volt. A szakmai gyakorlaton részt nem vevő válaszadók 36 százaléka nem kíván ilyen típusú tapasztalatot szerezni, 18 százalékuk nem talált szakmai gyakorlatot, 16 százalékuk úgy vélte, hogy nem voltak kellően tájékozottak a lehetőségeket illetően, 10 százalékuk pedig nem rendelkezett elegendő pénzügyi forrással - derült ki a felmérésből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.