Hirdetés
. Hirdetés

Felmondásra buzdítja dolgozóit a Dell

|

A Dell nagyobb végkielégítéssel igyekszik rávenni dolgozóit, hogy önként távozzanak. A Nokia 600 embert bocsát el.

Hirdetés

A Dell szóvivője, David Frink tegnap közölte, hogy a cég néhány héten belül különleges lehetőséget kínál dolgozóinak. A csomag - melyről a cégvezető, Michael Dell levélben értesített a munkatársakat - pozitív oldalán a szokásosnál kedvezőbb végkielégítési kondíciók szerepelnek, de ehhez önként fel kell mondania a munkatársaknak. Kisebb jelentőségű lépés, hogy a novembertől januárig tartó negyedik pénzügyi negyedévben minden dolgozó soron kívül kivehet maximum öt nap fizetetlen szabadságot. A válságintézkedések harmadik eleme lesz a szerződéses és időszakos munkavállalók számának csökkentése. Ennek mértékéről a szóvivő nem kívánt nyilatkozni. Arról sem adott felvilágosítást, hogy milyen nagyságrendű megtakarítást vár a vállalat ezektől az intézkedésektől. A munkavállalok státuszát érintő lépések mellett egyéb változások is tervben vannak. Ezek egyes projektek fontossági besorolását és költségvetését érintik, valamint kihatással vannak az utazási költségekre is. Továbbá a nem kritikus fontosságú projektek esetében csökken a beszállítókra, partnerekre fordítható keret.

Az intézkedések előzménye, hogy a Dell második negyedévében növekvő bevételeket, ám csökkenő profitot könyvelhetett el (ellentétben az első negyedévvel, amikor várakozáson felül teljesített a vállalat). Mindeközben a gazdasági környezet negatív változása komoly nehézségek elé állítja a cégvezetést. A mostani lépésekkel a vállalat a még 2007 májusában meghirdetett és elkezdett leépítési tervét teszi teljessé, ami 8 800 dolgozó elbocsátását jelenti. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tervekben nem szerepel ettől is nagyobb mértékű leépítés.

Szinte a fentiekkel egyszerre jelentett be lépítést a Nokia is. Az alapvető ok ugyanaz: a gazdaság gyengülése. A 600 munkatársat érintő lépés leginkább az ebben az évben létrehozott Markets üzleti egységet érinti, azon belül is a marketinggel és kereskedelemmel foglalkozó dolgozókat. Csak a finnországi központból 100 ember számíthat felmondólevélre január elsejével. De 130 munkatárssal kevesebb lesz a hosszú távú kutatásért felelős részlegen is a Nokia kutatási központjában. Ezzel párhuzamosan a kutatási területeket szintén szűkíteni fogják.

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy a cég rossz harmadik negyedéves eredményeket közölt. A jelentésben 28 százalékos nyereségcsökkenés szerepelt, miközben a bevételek 5 százalékkal maradtak el az előző évben realizált számoktól. Így nem meglepő, hogy a vállalat piaci részesedése is romlott. A Nokiának több kellemetlen hatással kell egyszerre szembenéznie. A gazdaság lassulása rontja az érett európai piac eladásait, ráadásul megjelent egy új rivális, az iPhone, melyet az Apple gyárt. Közben ugyan a kevésbé fejlett területeken a mobilpiac továbbra is nő, de ezekben a régiókban inkább az alacsonyabb árfekvésű készülékeket keresik, ami a cég profitrátájára negatív hatással van. Ezzekkel a problémákkal nincs egyedül a Nokia, hiszen alig pár nappal ezelőtt egyik versenytársa, a Motorola szintén komoly elbocsátási tervet volt kénytelen bejelenteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.