Hirdetés
. Hirdetés

Fizetésbeli egyenlőtlenségek

|

A PayScale amerikai online fizetési szolgáltató 1,4 millió, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló adatain alapuló kutatása szerint minden iparágban megfigyelhető a nemek közötti jövedelmi egyenlőtlenség, bár a technológiai szektorban kisebb a különbség a nők és a férfiak fizetése között.

Hirdetés

Ezt a megállapítást alátámasztja a Dice.com fizetéseket áttekintő éves jelentése is, amely szerint nagyon csekélyek a fizetésbeli különbségek az informatikai vállalatoknál. Sőt ha összehasonlítjuk az ugyanolyan képzettségű, megegyező évnyi tapasztalattal rendelkező és ugyanolyan beosztásban dolgozó férfi és női munkavállalók bérét, akkor csodálkozva állapíthatjuk meg, hogy azok azonosak.

A kétségtelenül meglévő jövedelmi egyenlőtlenség abból adódik, hogy a nők és a férfiak nem ugyanolyan pozíciókat töltenek be, és nem ugyanolyan tevékenységeket végeznek az informatikai részlegekben. Ez annak is a következménye, hogy a lányokat más szerepre készítik fel a szüleik, és más módon szocializálódnak, mint a fiúk.

Mindent egybevetve pozitív fejleménynek tekinthető, hogy a világgazdaság egyik fő hajtóerejéül szolgáló informatikai iparágban az azonos képzettségű, azonos tapasztalatokkal rendelkező és ugyanolyan pozícióban tevékenykedő nőket és férfiakat egyenlően fizetik meg a vállalatok. Sőt mi több, létezik egy terület, az adatközpontok világa, ahol a női munkavállalókat következetesen jobban javadalmazzák, mint a férfiakat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.