Hirdetés
. Hirdetés

Foglalkoztatási krízis a frissen végzett diplomások körében

|

Világszerte több millió frissdiplomás készül belépni a munka világába, olykor olyan alapvető készségek és tapasztalatok hiányában, ami a munkáltatók számára alapelvárás - állítják a Hays szakemberei.

Hirdetés

"Az éveken át tartó tanulás és annak költségeit követően, ez egy értelmetlen pazarlása a tehetségeknek, pénznek és álmoknak. Mégis évek óta azt tapasztaljuk, hogy ez a tendencia félelmeink ellenére sem fog javulni, és sokaknak egyszerűen nem lesznek meg a szükséges készségei ahhoz, hogy kitűnjenek a modern munkapiacon, vagy egyáltalán be tudjanak lépni abba. Így ezek a frissen végzett fiatalok diploma nélkül is elvállalható munkába kényszerülnek, vagy rosszabb esetben a munkanélküliséggel kell szembenézniük." - véli Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

Míg a munkaadók elvárásai leginkább a gyakorlati- és szakmai tudás birtoklása, addig a valóságban rengeteg hallgató fejezi be tanulmányait releváns szakmai tapasztalat nélkül - a felsőoktatási rendszer felépítése pedig nem a gyakorlati tudásra helyezi a hangsúlyt. A frissen végzettek elhelyezkedési problémája globális szinten is jelen van. Az egyetemeken induló szakok egyszerűen nem fedik a munkaerőhiány igényeit, emiatt nehezen találnak maguknak állást.

A megfelelő készségek hiánya már jelenleg is egy világszerte érzékelhető probléma, amire a Hays Global Skills Index-ben található elemzések is rámutatnak. A frissen végzettek releváns tudásának hiánya pedig csak súlyosbítja ezt a tendenciát. Alistair szerint "Ha nem történnek lépések a probléma kezelésére, akkor komoly gondok adódnak a friss diplomások, a munkaadók és a teljes világgazdaság helyzetére vonatkozóan. A probléma szélesedése új hiányszakmákhoz, vagy akár hiányágazatokhoz is vezethet."

 

A lehetséges megoldáshoz együtt kell működjenek a munkaadók, a felsőoktatási intézmények, a kormányok illetve a hallgatók. A karrier tanácsadás bevezetése segítené a tanulókat lehetőségeik felismerésében, és a karrierjüket érintő fontos döntések meghozatalában. Túlságosan nagy a fókusz a felsőoktatási rangsorokon, amely arra készteti az intézményeket, hogy minél jobb helyezést érjenek el a besorolásban, ahelyett, hogy minél több lehetőséget biztosítanának a fiatalok számára.

"A kormányok részéről meggondolatlan lépés az intézményeket rangsorok alapján elbírálni, hiszen így aránytalan nyomást gyakorolnak az egyetemekre, és nem veszik figyelembe a hosszú távú gazdasági hatásokat. A politikusoknak ehelyett ösztönöznie kéne a felsőoktatási intézményeket arra, hogy azokra a készségekre fókuszáljanak, amik elengedhetetlenek lesznek a munkaerőpiacon." - véli Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

Tammy szerint további lehetséges megoldás lehet a hiányszakmákra irányuló képzések ingyenessé vagy legalább olcsóbbá tétele, így ezeket a szakok még vonzóbbá válnának a fiatalok számára.

Azonban a vállalatoknak is lépéseket kell tenniük azért, hogy az egyetemek azt a tudást nyújtsák a tanulók számára, amire szükségük van. A cégek vezetőinek közelednie kell a top egyetemek, főiskolák felé, és értékes tanácsokkal, karrier tanácsadással és megfelelő információval ellátni a jövő munkavállalóit.

A fiataloknak a megfelelő tudás és készségek elsajátítására kell helyezniük a hangsúlyt. A tanulók saját érdeke és kötelessége, hogy ne vesztegessenek időt és pénzt olyan komolytalan képesítésekre, amik a munka világában haszontalanok. Segítenünk kell őket abban, hogy megismerjék és figyelembe vegyék a munkaerőhiány réseit, amikor a továbbtanulás mellett döntenek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.