Hirdetés
. Hirdetés

Gyakorlat teszi a mestert

|

Minél több szakterületen mozog otthonosan valaki, annál könnyebben tud előbbre lépni a szamárlétrán. A három-, négy- vagy ötbetűs minősítések értékes tudásról árulkodnak, és magasabb bérkategóriát ígérnek.

Hirdetés

Informatikusi karriert építeni a végzettségek halmozásával a legkönnyebb, de a tapasztalat minden másnál többet nyom a latban. Szakértői címek birtokában a fiatalok előtt újabb és újabb értékes gyakorlati tapasztalatok megszerzésére nyílik lehetőség, míg a sokat látott alkalmazottak a készségek bővítésével, fejlesztésével jobban el tudnak igazodni az informatika folyamatosan változó világában. Nem könnyű megtalálni a felül- és alulértékelt szakképesítések tengerében a legkeresettebb és leginkább testhezálló képesítést nyújtó kurzusokat. Amerikai testvérlapunk cikkírói, Sarah K. White és Rich Hein ebben próbálnak segítséget nyújtani.

Az amerikai informatikusok átlagfizetését feltérképező idei kutatása szerint (2017 Salary Guide) a Robert Half Technologies tizenhárom informatikai végzettséget talált különösen jól jövedelmezőnek. Ezek birtokában könnyebb új állást szerezni, nagyobb bért, gyorsabb szakmai pályafutást elérni vagy éppen hozzáértésünket és szakmai elkötelezettségünket igazolni. Menőnek számítanak a nagy adat elemzése, a projektmenedzsment, az agilis módszertan és a felhős technológiák terén szerzett jártasságok.

Microsoft tanúsítványok
Három hivatásos Microsoft szakértői cím emelkedik ki a sorból, amelyek alapszinttől szakértői szintig szinte minden fontos területet lefednek. A Microsoft Technology Associate (MTA) minősítés a legnépszerűbb alapminősítés IT-infrastruktúra, adatbázis-kezelés és szoftverfejlesztés témában, ideális a kezdő informatikusok, közép- vagy felső szintű oktatási intézményekben tanuló diákok vagy más területről IT-munkakörre váltók számára. Az MTA-ra építve később a magasabb szintű technikai minősítések (például MCTS, MCSA, MCSE, MCSD) felé lehet továbblépni. Olyan részterületekre is van Microsoft-képzés, mint a mobil- vagy felhős rendszerek, adatkezelés, alkalmazásfejlesztés.

Microsoft Office Specialist (MOS): A Microsoft irodai csomagjában (Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access, SharePoint, OneNote és Exchange) jártasságot igazolja. Irodai alkalmazottak, személyi asszisztensek és más adminisztratív munkát végző beosztottak körében népszerű, de a Robert Half Technology szerint felhős környezetben dolgozó vagy műszaki támogatást nyújtó csapat tagjainál is előnyt jelent - megdobhatja a dolgozó fizetését.

Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Az MCSE minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat adott összetett rendszerek, technológiák magas szintű használatában, alkalmazásában és menedzselésében, beleértve a felhőalapú infrastruktúrákat is. Szerverekkel, magánfelhő-környezettel, nagyvállalati hálózattal, adattároló-rendszerekkel, üzleti alkalmazásokkal foglalkozóknak ajánlott. Választható alkategóriái közé tartozik többek közt az üzleti szoftverek, felhős platformok, az analitika vagy például a mobilmegoldások. Az MCSE tanúsítvánnyal rendelkezők már lényegesen nagyobb bérre számíthatnak.

Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD): Az MCPD minősítési szinttel egyenrangú szakértői cím, amely a Microsoft szerint segít birtokosának álláshoz jutni, bizonyítani üzleti elhivatottságát és fejleszteni szaktudását. Windowsos és webes alkalmazások fejlesztéséhez és szoftveréletciklus-menedzsment témákhoz kapcsolódik; különösen az alkalmazásaikat házon belül fejlesztő vállalatoknál tartják nagy becsben. Szoftvermérnököknél, architekteknél, fejlesztőknél és programozóknál jelent jó pontot és nagyobb fizetést.

ISACA-képesítések
Az 1967-ben alapított ISACA (Information Systems Audit and Control Association) nemzetközi szakmai szervezetként indult, de a neve mára professzionális IT-felügyeleti módszertanokkal forrt egybe.

Certified Information Systems Auditor (CISA): A CISA nemzetközileg elismert minősítés, az informatikai auditorok, az ellenőrzési és biztonsági szakemberek körében a szakértelem és elkötelezettség értékmérője. A munkáltatók előnyben részesítik és igyekeznek megtartani azokat a munkatársakat, akik képesek a minősítést megszerezni és megtartani. Informatikai auditálást végző személyekkel, vezető információtechnológiai auditorokkal, információbiztonsági vezetőkkel és biztonsági elemzőkkel szemben elvárás a - mellesleg jó bérrel díjazott - CISA minősítés.

Certified Information Security Manager (CISM): Legalább ötéves információbiztonsági tapasztalat és háromévnyi biztonságfelügyeleti gyakorlat kell ahhoz, hogy valaki CISM minősítést szerezzen - hangsúlyozza a Robert Half Technology elnöke. A Certified Information Security Manager program az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek minősítő programja, mindazok számára elengedhetetlen, akik IT-biztonsággal kapcsolatos fejlesztői, felügyelői vagy üzemeltetői szerepkörben dolgoznak. Tehát információbiztonsági vezetők, biztonsági elemzők, CIO-k és IT-biztonsági architektek számára ajánlott.

Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC): A 2010 óta létező CRISC minősítést azoknak az IT-szakembereknek tervezték, akik a kockázatelemzés, kockázatmenedzselés és kockázatkezelés területén dolgoznak. Az ISACA szerint ez az egyetlen minősítés, amely felkészít a nagyvállalati kockázatkezelés egyedi kihívásaira, és birtokosait a vállalatvezetés stratégiai partnereivé avatja. Az ISACA Magyarországi Egyesületnek jelenleg ötvennél kevesebb ilyen minősítésű tagja van.

Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT): Olyan szakemberek minősítése, akik a szervezeti menedzsment, az informatikai vezetés, tanácsadás, fejlesztés, üzemeltetés, valamint a biztonsági szolgáltatások terén egyaránt kiemelkedő ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek. Ez az egyik legmegbecsültebb és legkeresettebb minősítés. Birtokosa kompetens szakértőként biztosítja, hogy a stratégiai célok a szervezet informatikai adottságaival és lehetőségeivel összeegyeztetve valósuljanak meg. A CGEIT minősítéssel rendelkező magyar szakemberek száma harminc körül van; általában informatikai igazgatóknál vagy információbiztonsági vezetőknél, főinformatikusoknál elvárás a megléte.

Felhős számítástechnika
Mind a tömeges adattárolásban, mind az alkalmazások futtatásában alappá vált a számítási felhő, így a felhős technológia ismerete is könnyen pénzzé tehető.

MCSE: Cloud Platform and Infrastructure: A Microsoft már említett MCSE minősítésének felhős alkategóriája csakis a szoftvercég saját technológiáira koncentrál, beleértve a tárolási, hálózati megoldásokat, a virtualizációt, a rendszer- és személyazonosság-kezelést. Informatikai vezetői, rendszeradminisztrátori, rendszermérnöki és hálózatmenedzseri posztokon díjazzák.

VCP6 - DCV: A VMWare legújabb VCP minősítése a vSphere V6 infrastruktúrák hibajavítására készít fel, s mint ilyen, a legnépszerűbbek egyike - állítja róla a VMWare. Megszerzéséhez előbb VCP-bizonyítvány kell, ami a gyártó tanúsítási programjának alapfokozata. Jól kamatoztatható rendszeradminisztrátori, rendszermérnöki állásokban.

AWS Certified Solutions Architect - Professional: Töretlen népszerűségnek örvend az Amazon felhője, a minősítésnek pedig leginkább azok veszik a hasznát, akik elosztott alkalmazásokat és rendszereket terveznének az AWS-re. Elvárják a jelöltektől az AWS Certified Solutions Architect - Associate fokozat és legalább két év AWS-tapasztalat meglétét. Mindezek miatt főleg az Amazon felhőjét már jól ismerő rendszeradminisztrátoroknak, fejlesztőknek, mérnököknek érdemes belevágniuk, elég jó bérek reményében.

Projektmenedzsment
A projektmenedzsment a hardver- és szoftverfejlesztés területén egyaránt kulcsfontosságú, hiszen a vállalatok így az elejétől a végéig kézben tarthatják a folyamatokat. A projektmenedzserek dolga a projekt valamennyi szempont szerinti megtervezése, követése és ellenőrzése, és mindazok motiválása, akik részt vesznek a projekt céljainak az előre meghatározott időben, költségkereteken belül és megfelelő minőségben történő megvalósításában. A szakember minősítése arról tanúskodik, hogy képes profi tervezésre, ütemezésre, szervezésre, a projektek végrehajtására, stabil eredmények biztosítására.

Certified Associate in Project Management (CAPM): A Project Management Institute (PMI) tanúsítványának megszerzéséhez nincs szükség szakmai gyakorlatra, ezért pályakezdők és junior projektmenedzserek, projektkoordinátorok számára ideális.

Project Management Professional (PMP): A Project Management Professional oklevél a leginkább elismert egyéni minősítésnek számít a projektmenedzsment szakmában. Birtokosa a PMI szerint elmondhatja magáról, hogy gyakorlatilag bármely iparágban, bármely helyszínen, bármilyen módszertannal képes helyt állni. Vizsgafeltétel a felsőfokú végzettségűeknél 4500 óra (3 év), középfokú végzettségűeknél 7500 óra (5 év) projektmenedzsment-tapasztalat és mindkét kategóriában 35 nettó óra dokumentált részvétel projektmenedzsment-képzésen.

Certified Scrum Master (CSM): Ez a papír igazolja, hogy a jelölt jóban van a népszerű agilis módszertannal. A Scrum bizonyította, hogy bármilyen nagyszabású projektben jól hasznosítható, ezért igencsak jól mutathat az önéletrajzban, főleg, ha a jelentkező projektmenedzseri vagy szoftvermérnöki állásra pályázik.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.