Hirdetés
. Hirdetés

Helyzetbe kell hozni az idegen nyelven jól beszélő kollégát

|

A hazai lakosság 70 százaléka a magyaron kívül semmilyen más nyelven nem beszél, ezzel az utolsó helyen állunk az Unióban. Az idegen nyelven beszélők aránya az utóbbi években további hét százalékkal csökkent, míg a perfekt nyelvtudás helyzete még rosszabb. Pedig egy jól beszélő kolléga szó szerint akár százmilliókat érhet, persze csak ha helyzetbe hozzák.

Hirdetés

Akár százmilliókat ér egy vállalatnak az a kolléga, aki perfektül kommunikál valamilyen idegen nyelven. A jelenség megdöbbentően ritka, több tucat cég között talán ha egy akad, amelyik fel tud mutatni többnyelvű munkatársat. Pedig egy-egy ilyen, megfelelően pozicionált alkalmazott hatalmasra képes tágítani a vállalat üzleti horizontját, szó szerint százmilliós megrendelések záloga lehet − számolt be tapasztalatairól Besenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

Besenyei István
Besenyei István

Nagyon kevesen vannak, akiknek a szeme sem rebben, ha idegen nyelven kell tárgyalni, üzletet kötni. Itt nem az angol nyelvvizsgával rendelkező, tört „hunglish-t” beszélőkre kell gondolni, hanem azokra, akik könnyedén, szellemesen és a magyarral egyenértékűen képesek más nyelveken megszólalni. Ez még angolul is ritka, többnyire azokra jellemző, akik hosszabb időt töltöttek idegen nyelvterületen, vagy ott jártak egyetemre, középiskolába. A Laurelnél jó ideje tudatosan alakítjuk nyelvi portfóliónkat. Előnyben részesítjük a felvételnél azokat, akik képesek tényleg jól beszélni egy-egy külföldi ügyféllel, mert a tapasztalat az, hogy szakmailag bárki fejleszthető, de felnőtt fejjel már senki sem tanul meg igazán jól egy nyelvet. A Laurel Cégcsoportnál az idegen nyelvet jól beszélő kollégák már sok külföldi tulajdonú céggel eredményeztek kiváló kapcsolatokat. Persze minden dolgozónk beszél valamilyen szinten angolul, ahogy az egy informatikai cégnél el is várható, de például a francia, német és orosz nyelvterületre már külön embert dedikáltunk − mondta el a vezető.

Ahhoz azonban, hogy egy munkatárs különleges képességét kiaknázhassuk, helyzetbe kell őt hozni. Egyfelől minden érintettnek tudnia kell róla, hogy a kolléga valamely nyelven nagyon jól beszél, másfelől keresni kell azokat a lehetőségeket, piacokat és eseményeket, ahol az adott nyelvtudást ki lehet használni. Az a fesztelenség, közvetlenség, kulturális ismeret, ami egy anyanyelvi szintű tudással jár, hatalmas versenyelőny, hamarabb kelt bizalmat, gyorsabban nyitja meg a kapukat az együttműködések előtt. Nemcsak mi, magyarok érezzük magunkat ugyanis feszélyezve, ha akadozik a kommunikáció. Egy francia, orosz, vagy bármilyen ügyfélnek is könnyebb, ha nem kell saját, esetleg szintén tört angolságára hagyatkoznia, és nem kérdés, kivel keresi majd a következő találkozás lehetőségét − mutatott rá Besenyei István.

Jó példa minderre egy francia tulajdonú áruházlánc átállási projektje, ahol az ügyfél francia anyanyelvű projektvezetője bár beszélt angolul, a közös munkát hihetetlenül megkönnyítette, hogy a Laurel részéről sikerült a munkára franciául anyanyelvi szinten beszélő kollégát küldeni. Egy másik, angol tulajdonú nemzetközi lánc itthoni regionális fejlesztéseit eleve angol nyelven kellett megoldani, majd a brit auditáció után lefordítani magyarra és beépíteni a hazai boltok it-rendszerébe. Mindezt persze Magyarországról.

Ugyanilyen fontos a nyelv akkor is, ha egy beruházást csak nemzetközi partnerrel lehet megoldani, mert a technológia és a szoftver többnyire Európából, a kiszolgáló hardver pedig Kínából érkezik, tehát nagyon felértékelődik az a kereskedő, aki valamely európai nyelv mellett valamelyik kínait is beszéli.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.