Hirdetés
. Hirdetés

Így szerezhetők meg a pályakezdők

|

Az IT vállalatok egyik legnagyobb kihívása, hogy hatékonyan szólítsák meg a Z generáció tagjait és hosszútávon is megtartsák az új, fiatal munkavállalóikat. Egy egész korosztályról homogén csoportként beszélni csak közhelyekben lehet, de több olyan módszer is létezik, ami működik a legkülönbözőbb személyiségeknél is. A Lufthansa Systems Hungária 20 év tapasztalatát sűrítette bele az IT Young Professional Programba.

Hirdetés

Az egyetemről és egyéb képzésekről kikerülő fiataloknál meghatározó igény, hogy ne csak részfeladatokban vehessenek részt, hanem legyen rálátásuk a teljes működési folyamatra. Többségük nyitott a tanulásra és szívesen fejleszti magát, de a hagyományos "tantermi" módszerek önmagukban már nem működnek náluk. Ezekre az igényekre szabva állította össze az erősen coaching-szemléletű, projekt alapú gyakornoki programját a Lufthansa Systems Hungária.

Az IT Young Professional Programban már a felvételkor vizsgálják a jelentkezők személyes kompetenciáit is a tudás és a képességek mellett, így minimalizálva a képzés alatti, illetve az első években való lemorzsolódást. Fontos, hogy ne csak a jelölt legyen ideális, hanem a munkakör is legyen ideális az ő számára.

A felvételi folyamat és a programban helyet kapó orientáció is azt a célt szolgálja, hogy a pályakezdők olyan területtel foglalkozhassanak, ami hosszú távon is érdekes marad számukra és jól érzik majd magukat benne. A két hónapos tréning projekt alapú feladatokra épül, számos esetben csoportos feladatokkal, amelyek a gyakorlati tudás mellett a soft skill készségeket is fejlesztik. A problémafelvetések az adott személyre szabottak és már önmagukban be is vezetik a résztvevőket abba a területbe, amelyben majd dolgozni fognak.

 

"A vállalat számára is praktikus és a Z-generáció tagjainak információfeldolgozási szokásai is megkövetelik, hogy a képzés gyakorlati tudást biztosítson up-to-date feladatokkal, online tananyagokkal és interaktív tanulással. Teljesen természetes, hogy a program résztvevőivel zárt Facebook csoportokban beszélgetünk és a Slacken chatelünk" - mondta a programról Turcsikné Gáspár Georgina, a Lufthansa Systems Hungária HR vezetője. "Fontosnak tartjuk, hogy a csapatból közösség váljon, ezért sok informális programot is szervezünk. A pályakezdők így majd akkor is tartják a kapcsolatot, mikor különböző projektekre kerülnek, ezzel is segítve a cég belső kommunikációjának felfrissítését" - tette hozzá.
 
A pályakezdők számára hagyományosan a beilleszkedés és a vállalati kultúra megismerése jelentik a legnagyobb kihívásokat a szakmai elvárások mellett. Az egyetem elméleti terepe után merőbben szokatlan egy multinacionális közeg és megfelelni is máshogy kell a rendszerben. Az ebben való könnyű eligazodásra hozták létre a mentor-programot, amelyben minden fiatal tehetség már a képzés kezdeténél saját segítőt kap. A mentorok részt vesznek a projektek értékelésében programot követő időszakban is támogatják a beilleszkedést.
 
A gyakorlati szemlélet sikerességére az egyik legjobb példa a Load 3D program létrejötte, amelynek alapjait a gyakorlati ideje alatt fektethette le Csordás Attila. A repülőgépek rakterének feltöltését megtervező program 3D-s fejlesztése arra a problémára ad praktikus választ, hogy a földi személyzet gyakran nehezen értelmezte a 2 dimenziós elrendezési ábrákat. A gyakornoki feladat végül értékes nemzetközi termék lett a vállalnál.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.