Hirdetés
. Hirdetés

Ingyen tanítják programozni a lányokat

|

Elkezdődött a Skool és az EPAM ingyenes, 11 és 13 év közötti lányoknak szóló informatikai oktatása Szegeden. A lányok a Szegeden induló, egyik legelső Skool Klubban 10 héten át ismerkedhetnek a programozás alapjaival.

Hirdetés

Magyarországon 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van, alkalmazható programozási tudással szinte azonnal el lehet helyezkedni. A szakmában nagyon kevés nő dolgozik: arányuk csupán 15 százalék az informatikai alapszakokra felvettek körében. Nekik igyekszik vonzóvá tenni ezt a pályát a Skool, és önkéntes mentor támogatóként az EPAM.

 Programozni lassan ugyanolyan fontos, mint írni vagy olvasni. A technológia hihetetlenül gyors változása miatt azonban iskolai keretek között szinte lehetetlen átadni a legmodernebb ismereteket. Ezért is népszerűek az iskolapadnál gyakorlatiasabb, élményorientált foglalkozások. Az egyik eredményes módszer, ha egy képzett szakember mentorként adja át naprakész tudását. Gyermekeknél ez a módszer különösen hatékony.

Azért a 8-18 éves lányoknak szól a képzés, mert a fiúk jellemzően már ebben az életkorban, ha máshogy nem, számítógépes játékokon keresztül találkoznak az informatikával és ezen belül a programozással, így mikor pályaválasztásra kerül a sor, már tudják, hogy van-e kedvük, affinitásuk erre a pályára lépni. Ellenben a lányok érdeklődése, illetve a család vagy iskola orientálása és a fennálló előítéletek miatt nem kerül a palettára a szoftverfejlesztés, mint karrierút, pedig nők éppoly sikeresek tudnak lenni ezen a pályán, mint férfi társaik. 

Míg Magyarországon csupán 15 százalék a nők aránya az informatikai alapszakokra felvettek körében, és körülbelül 8 százalék az infokommunikációs és távközlési szektorban dolgozó nők aránya, addig az Európai Unióban ez 30 százalék. Holott a magyar munkaerő-piac 22 000 betöltetlen informatikai álláshelye ugyanúgy karrierlehetőséget jelenthetne a fiatal nőknek is, mint a férfiaknak. - mondta Vinkó Bence, az EPAM ügyvezetője.

A Skool képzésein 2014. júniusa óta 1000 résztvevő 450 órában kapott programozási ismereteket, 100 alkalommal. A fiatalok megismerkedhetnek a játékfejlesztéssel, a honlapépítéssel és a robotikával is.

A Skool programok országos szintű terjesztésére idén Skool Klubokat indít a szervezet. Egyelőre egy próbaidőszak keretében 3 helyszínen indulnak 10 hetes klubok, melyben helyi oktatók és szervezők, a Skool oktatási módszertant és tananyagot átvéve oktatják a lányokat.

A Skool Klubok keretében szeptember 27-étől Szegeden az EPAM Szegedi székházában (Római Krt 21.). 15 helyi, 11 és 13 év közötti lány 10 héten keresztül ingyenesen ismerkedhet meg játékos formában a technológiával. A foglalkozásokat szeptember 27-től december 6-ig, keddenként tartják, 16.30 és 18.00 óra között. Előzetes tech tudás nem feltétel, és saját laptop sem kell, a szervező biztosít minden eszközt.

A műhelyfoglalkozások során a lányok a játékokból ismert világok és karakterek segítségével ismerhetik meg a programozás alapjait, miközben elkészítik saját játékukat is, amit a klubfoglalkozások végén bemutathatnak a többieknek is.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.