Hirdetés
. Hirdetés

ITM: még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

|

Idén hat konstrukció keretében több mint 2200-an juthatnak majd támogatáshoz.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatai - jelentette be a tárca.

A program 4 milliárdos keretösszegére május 20-ig, elektronikus úton pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, fiatal oktatók és kutatók. Idén is külön kiírás szólítja meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását.

A közlemény szerint a 2021/2022-es tanévre meghirdetett pályázatok szakmai irányítója az ITM, kezelő szerve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

Hirdetés

A hatodik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését. Idén hat konstrukció keretében több mint 2200-an juthatnak majd támogatáshoz - hangsúlyozta Bódis József, a tárca felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese kiemelte: az ÚNKP segít abban, hogy a legkiválóbb oktatók és kutatók a pályán maradjanak, a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő fiatal kutatókat és alkotókat, felsőoktatási intézményüket is motiválják. Hozzátette: a konstrukciók iránti érdeklődést mutatja, hogy 2020-ban a járványhelyzet ellenére is emelkedett a beérkezett pályázatok száma.

Az ÚNKP legnagyobb keretösszegű kiírásai az 1,4 milliárd forintos Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj és az 1 milliárd forintos Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció az ÚNKP honlapján érhetők el.

Pályázatot a programban részt vevő 24 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytató egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók nyújthatnak be minden esetben az érintett egyetemhez, kizárólag elektronikus úton.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, legalább öt, legfeljebb tizenkét hónap. A nyertes pályázók havi nettó 100-200 ezer forint támogatásban részesülnek, az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő összegű kutatási-működési támogatáshoz jutnak.

A 2016-ban indított programban eddig összesen több mint 8500 ösztöndíjat ítéltek oda - közölte a tárca.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.