Hirdetés
. Hirdetés

Itt a Nobel-szezon: 5 dolog, amit a díjakról tudni kell

|

Október eleje a Nobel-díjak kiosztásának szezonja. Hat nap alatt, hat díjat jelentenek be, új arcok válnak ismertté a világ minden tájáról, és lesznek tagjai - más tudósok, írók, közgazdászok, emberi jogi vezetőkhöz csatlakozva - a világ egyik, ha nem a legelitebb listájának.

Hirdetés

Az idei Nobel-szezon hétfőn az orvostudományi díjjal kezdődik, amelyet naponta követnek a bejelentések: kedden a fizika, szerdán a kémia, csütörtökön pedig az irodalom. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági díjat pedig október 10-én hirdetik ki - írja az ABC News.

Ki hozta létre a Nobel-díjakat?

Az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és békedíjakat Alfred Nobel svéd iparmágnás, a dinamit feltalálójának végrendelete alapján hozták létre. Az első díjakat 1901-ben osztották ki, öt évvel Nobel halála után. A közgazdasági díjat - hivatalos nevén a Svéd Nemzeti Bank gazdaságtudományi díját Alfred Nobel emlékére - nem Nobel, hanem a svéd központi bank alapította 1968-ban.

Minden díj 10 millió korona (jelenleg közel 390 millió forint) pénzdíjjal jár, és december 10-én - Nobel 1896-ban bekövetkezett halálának napján - adják át őket oklevéllel és aranyéremmel együtt. A Nobel-díjakat és a gazdaságtudományi díjat 1901 és 2021 között 609 alkalommal ítélték oda.

Hirdetés

Ki tudja, ki és miért fog nyerni?

A Nobel-alapszabályok 50 évig megtiltják a bíráknak, hogy megvitassák a döntéseiket. Így valószínűleg eltart egy darabig, mire biztosan megtudjuk, hogyan döntöttek a bírák 2022-re, és kik kerültek fel a szűkített listájukra. A bírák igyekeznek elkerülni, hogy a bejelentés előtt utalásokat tegyenek a győztesekről, de néha mégis kiszivárognak a hírek. Az európai bukmékerek néha fogadásokat kínálnak a lehetséges béke- és irodalmi Nobel-díjasokra.

Ki jelölhet jelöltet?

Világszerte több ezer ember jelölhet arra érdemesnek tartott személyeket a Nobel-díjakra. Vannak közöttük egyetemi professzorok, törvényhozók, korábbi Nobel-díjasok és maguk a bizottság tagjai is. Bár a jelöléseket 50 évig titokban tartják, a jelöléseket benyújtók néha nyilvánosan is bejelentik javaslataikat, különösen a Nobel-békedíj esetében.

Mi a helyzet a norvég kapcsolatokkal?

A Nobel-békedíjat Norvégiában adják át, míg a többi díjat Svédországban osztják ki Alfred Nobel akarta szerint. A pontos okai ennek nem tisztázottak, de még életében Svédország és Norvégia uniót alkotott, amelyet 1905-ben felbontottak. Néha feszült volt a viszony a stockholmi Nobel Alapítvány, amely a díjjal járó pénzeket kezeli, és az Oslóban működő, hevesen független békedíjbizottság között.

Mi kell a Nobel-díj elnyeréséhez?

A tudósok részéről türelem. Ugyanis gyakran évtizedeket kell várniuk arra, hogy munkájukat a Nobel-bírák elismerjék, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy az áttörés kiállja az idő próbáját. Ez eltér Nobel végrendeletétől, amely kimondja, hogy a díjakat azoknak kell odaítélni, "akik az előző évben a legnagyobb hasznot hozták az emberiségnek". A békedíjbizottság az egyetlen, amely rendszeresen díjazza az előző évben elért eredményeket.

Nobel kívánsága szerint ezt a díjat annak a személynek kell kapnia, "aki a legtöbbet vagy a legjobb munkát végezte a nemzetek közötti testvériségért, az állandó hadseregek eltörléséért vagy csökkentéséért, valamint a békekongresszusok megtartásáért és előmozdításáért".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.