Hirdetés
. Hirdetés

IVSZ: az informatikus a top szakma

|

Félrevezetésnek tartják a napokban megjelent listát.

Hirdetés

Néhány online hírportál a legkeresettebbnek vélt szakmákról jelentetett meg február 23-án cikkeket. Az írások félrevezetőek, ugyanis azt sugallják, hogy a felsorolt szakmákba keresnek munkavállalókat, holott a cikkek által is idézett forrás ennek éppen ellenkezőjét állítja – írja az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Hirdetés

Az IVSZ szerint a top szakma ma Magyarországon is az informatikus, hiszen itt már a kezdő fizetések is 30 százalékkal magasabbak, mint bármelyik másik iparágban, mindemellett óriási munkaerőhiány van és rendkívüli karrierlehetőségek mellett is rugalmas a munkavégzés.

A két cikk által is idézett EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) Magyarországra vonatkozó felmérése a munkaügyi központokban regisztrált munkanélküliek által vágyott munkalehetőségeket sorolja fel – tehát a top 10 lista arról szól, hogy akik nem tudnak elhelyezkedni, azok mivel foglalkoznának, melyek azok a szakmák, amelyekben nem lehet elhelyezkedni.

 

Nem véletlen, hogy ebben a listában a legalacsonyabb képesítést igénylő szintek jelennek meg, konkrétan az OKJ-s, illetve a szakképzettséget nem igénylő szakmák. A felsőfokú képzettséget igénylő munkák ebben a listában nem jelennek meg, hiszen itt valóban munkaerőhiány van – például az informatikai kompetenciával rendelkezők jellemzően nem jelennek meg a munkaügyi központnál.

A Profession.hu állásportál február 24-i adatai szerint 17 targoncást keresnek hazánkban (a cikkek szerint ez a tízedik legkeresettebb szakma), miközben csak programozó munkahelyből 907 aktív hirdetés van csak ezen az oldalon. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint ma naprakész digitális készségekkel, felsőfokú végzettséggel nem nehéz munkát találni. Az IKT szektorban 10 ezer betöltetlen álláshely van, az egész ország felelőssége, hogy megfelelő oktatással, átképzéssel, felnőttképzéssel az aktív munkavállalók minél nagyobb része olyan szakmát szerezzen, amivel el is tud helyezkedni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.