Hirdetés
. Hirdetés

Karrierépítési tippek informatikusoknak

|

Gyorsan változó világunkban nehezen tervezhető előre a technológiai karrier. Létezik azonban néhány tapasztalatokon alapuló tanács, amelyek megszívlelése segítséget nyújthat az előrehaladáshoz.

Hirdetés

Sajnos, nem létezik mindenre kiterjedő útmutatás a hosszan tartó, sikeres pályafutáshoz az informatika területén. Nem mindig egyértelmű, hogy egyes kollégák miért lépnek folyamatosan előre, férnek hozzá a legfrissebb technológiákhoz, és dolgozhatnak nagy költségvetéssel, miközben mások karrierje megfeneklik. Paul Heltzel, a CIO.com magazin szakírója iparági vezetőket és CIO-kat kérdezett meg arról, miképpen menedzselhetjük karrierünket a lehető leghatékonyabb módon, függetlenül attól, hogy szakmai pályánk elején járunk, vagy éppen változtatni készülünk.

Hirdetés

Megtalálni a saját területünket
A technológiai iparágban tevékenykedés egyik vonzó sajátossága, hogy szabadon megválaszthatjuk, mely részterületen kívánunk dolgozni. - Ha szeretjük a biztonságot, megakadályozhatjuk vállalati rendszerek feltörését és bizalmas adatok ellopását, tanácsolja Anthony James, a Linux Academy alapító-vezérigazgatója. - Ha pedig szeretjük a fejlesztési munkát és az informatikát, kombinálhatjuk a kettőt, és DevOps fejlesztőként tevékenykedhetünk. Amennyiben a számunkra legvonzóbb informatikai területet választjuk, a tanulás örömet okoz majd, és könnyen fog menni, teszi hozzá a szakember.

Figyelni az új lehetőségekre
Miután Mike Coakley végzett a főiskolán, egy banknál találta magát, ahol hideg hívásokat bonyolított potenciális ügyfelekkel a jelzáloghitelek újrafinanszírozásáról. Észrevette, hogy az üzleti tevékenységet segítő szoftver komoly továbbfejlesztésre szorul. Magától belekezdett a munkába, mígnem részlegének vezetője áthelyezte őt az informatikusokhoz. Jelenleg a New York állambeli White Plains informatikai vezetője, a Pace University számítástechnikai és információtechnológiai karának adjunktusa. - Tartsuk nyitva a szemünket, mert mindig adódnak új lehetőségek, vállaljuk a kockázatot, és próbáljunk ki valami újat, vallja Coakle.

Soft skill-fejlesztés
Jó soft skillekkel rendelkező munkatársakat nehéz találni, ezek a képességek soha nem avulnak el, és szinte pótolhatatlanná tesznek minket, állítja Anudeep Parhar, az Entrust Datacard cég CIO-ja. A legfontosabb tanulnivalók közé tartozik a problémamegoldás és a részletekre figyelés képessége, valamint az elkötelezettség a folyamatos tanulásra. Így, ha nem rendelkezünk speciális szakértelemmel, vagy nem elég kiterjedt a tudásunk az adott területen, főnökeink bízni fognak benne, hogy el tudjuk sajátítani a munkánkhoz szükséges ismereteket.

Igényeink megosztása
Ha kihívást jelentő projektben akarunk részt venni, netán másik részleghez szeretnénk kerülni, ne féljünk közölni a kívánságainkat, tanácsolja Harry Moseley, a Zoom Video Communications informatikai vezetője. Igényeinket - akár személyesek, akár szakmaiak - sohasem fogják kielégíteni, ha nem fogalmazzuk meg azokat főnökeinknek, teszi hozzá a szakember.

Használjuk a reset gombot!
Shailesh Rao, a BrowserStack üzemeltetési vezetője szerint legjobb karrierdöntéseinek némelyike abból adódott, hogy volt mersze váltani, amikor már nem érezte kihívásnak a munkáját. Ha a vállalaton belül nem lehetett változtatni, másik céghez ment. Ezek a döntések a legcsodálatosabb tanulási tapasztalatokat eredményezték, nem beszélve arról, hogy kiváló személyes és szakmai kapcsolatok kiépítéséhez vezettek.

Vétessük észre magunkat!
Sandeep Gopisetty, az IBM Cloud and Mobile Enterprise Research részlegének igazgatója szerint az előrelépés záloga a folyamatos kíváncsiság, az, hogy mindig a "radar alatt repülünk". Határozottan köteleződjünk el a folyamatos fejlődés mellett, fogadjuk el a kihívásokat, vétessük észre magunkat, legyünk végtelenül kíváncsiak, és vessük be minden tudásunkat a problémák megoldása érdekében!

Kockázatvállalás
Megvannak az előnyei annak, ha biztonságra törekszünk, előrelépni viszont nehezen lehet kockáztatás nélkül. Megkérdezett szakértőink szerint a sikeres informatikai karrierrel büszkélkedők is igen kellemetlen helyzetbe kerülnek néha. Sokan tanácsolják azt, hogy mindig kerüljük a kockázatokat, de ne hallgassunk rájuk, hangsúlyozza Hunter Muller, a HMG Strategy cég elnök-vezérigazgatója. Inkább kövessük az ösztöneinket, és vállaljunk kockázatot olyan esetekben, amikor ennek értelmét látjuk.

Nehéz feladatok bevállalása
Mivel fontos, hogy felkeltsük a figyelmet, a nehéz feladatok vállalásával és sikeres teljesítésével megalapozhatjuk hírnevünket, és jó kapcsolatokra tehetünk szert. - Karrierem kezdetén elhatároztam, hogy specializálódni fogok, és önként elvégzek olyan feladatokat, amelyekre senki más nem jelentkezett, meséli Saied Seghatleslami, a Pypestream elnöke és üzemeltetési vezetője. - Ezek a nehéz és nem túl kellemes projektek mindig fontosak voltak a vállalat sikeressége szempontjából, mindig elismerést hoztak számomra, elvégzésük során pedig speciális, később jól hasznosítható ismeretekre tettem szert.

Kezdjük kicsiben!
Pusztán azért, mert a diplomázást követően nem kapunk vezető fejlesztői állást valamelyik nagyvállalatnál, még nem biztos, hogy karrierünk máris vakvágányra futott, és sohasem jutunk olyan álláshoz a jövőben, amelyet nagyon szeretnénk, int türelemre Al Smith, az iCIMS technológiai vezetője. - A gyakornokként vagy alacsonyabb beosztásban szerzett gyakorlat megalapozhatja karrierünket, még ha úgy érezzük is, hogy kívül esik a szakterületünkön. A mai végzősöknek el kell fogadniuk, hogy első próbálkozásra valószínűleg nem találnak állást az általuk preferált területen. A nyitottabb gondolkodásúak jobban fognak boldogulni karrierjük során, mint azok, akik mereven ragaszkodnak az elképzeléseikhez.

Szem előtt a nyereség
Ha komolyan előre akarunk lépni, fontos, hogy éppúgy a szívünkön viseljük vállalatunk fejlődését, mint a karrierünk építését, hívja fel a figyelmet egy fontos tényezőre Marco Cirillo, a Kibii társalapítója és technológiai vezetője. Megszerzett szakértelmünknek profitot kell termelnie a cégnek. - Ha értékesebbé akarunk válni munkaadónk számára, olyan szakértelmekre kell szert tennünk, amelyek nyereséget generálnak, és csökkentik a kiadásokat, mivel manapság a vállalatoknál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a költségek mérséklésére. Ne olyan képességeket fejlesszünk, amelyek kiadásokat jelentenek a cégünk számára, mert minden vállalkozást a nyereségessége érdekli a legjobban, így folyamatosan bizonyítanunk kell, hogy tevékenységünk bevételeket hoz, nem pedig kiadásokkal terheli meg a büdzsét.

Megoldások a problémákra

Amennyiben munka közben felfedezünk valamilyen hibát, célszerű megoldási javaslatokat kidolgozni a megszüntetésére, mielőtt felhívjuk rá az érintettek figyelmét, tanácsolja Moseley. - Ha ugyanis a probléma közvetlenül kapcsolatban van a munkánkkal, kell lennie valamilyen elképzelésünknek arról, miképpen orvosolható. Lehet, hogy nem mi találjuk meg a legjobb megoldást, de ötleteinkkel legalább demonstráljuk, hogy időt szántunk a kihívás elemzésére, és átgondoltuk a lehetőségeket.

És bár nyilvánvalóan senki sem akar egy probléma részévé válni, ne féljünk megemlíteni a hibát, mivel ekkor a szervezet érdekében lépünk fel, tanácsolja Patrick Turner, a Small Footprint technológiai vezetője, aki karrierje kezdetétől fogva szóvá teszi a tapasztalt anomáliákat. Amikor először tett így, főnökei azt mondták neki, tartsa meg magának az információt, és majd minden jóra fordul. Nem fordult. Még ma is bánja, hogy akkor csendben maradt. Azóta többször szóvá tette a tapasztalt zavarokat, és érdemes volt lépnie, mert így sokkal nagyobbakat kerültek el. A hibák jelzése nem teszi boldoggá a kollégákat, és nem mindig szüntet meg további problémákat, de ha így teszünk, nyugodtan alszunk majd, hiszen minden tőlünk telhetőt megtettünk a helyzet megoldásáért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.