Hirdetés
. Hirdetés

Kiből lesz, és mit csinál az üzleti elemző?

|

Business analyst (BA) munkakörre akkor van igazán szüksége egy cégnek vagy projektnek, ha a fejlesztések eredményei gyakran nem egyeznek az elképzeléssel, vagy ha a megrendelő és a fejlesztő elbeszélnek egymás mellett. De mi is a dolga a jó üzleti elemzőnek?

Hirdetés

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi is az üzleti elemző funkciója a vállalat életében! A BA az a személy, aki a megrendelői igényeket lefordítja az informatika nyelvére, majd az IT-s visszajelzéseket dekódolja a megrendelői oldalnak; vagyis ő segíti elő, hogy az üzleti igények tükröződjenek a fejlesztők termékében. Persze nem csupán a postás szerepét tölti be.

Hirdetés

Ez a munkakör természetéből fakadóan meglehetősen stresszes, rengeteg dokumentációt, megbeszélést foglal magában. Az üzleti elemző feladatai nagyban függnek attól, milyen cégnél van, vagy hogy az adott projektben hogy vannak felosztva a feladatok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a BA az alábbi sapkákat szokta hordani:

  • az üzlettel szorosan együttműködve az üzleti működés és folyamatok terén fejlesztési pontokat határoz meg;
  • részt vesz az üzleti vagy IT-rendszerek tervezésében és módosításában;
  • elemzi az üzlettől kapott igényeket azok gazdaságossága, hatékonysága, megtérülése, alapfeltételei, az infrastruktúra megléte vagy a szükséges további beruházások szempontjából, majd a kapott eredményeket közli az üzlettel;
  • megoldja az üzleti problémákat, és igény szerint műszaki megoldásokat tervez;
  • dokumentálja a rendszer funkcionális és esetenként műszaki kialakítását (üzleti specifikációk);
  • a fejlesztések levezénylése során együttműködik a fejlesztőkkel, architectekkel;
  • rendszerdokumentációt és felhasználói kézikönyvet készít, minőségellenőrző teszteket (user acceptance test, UAT) végez, bár ez nem feltétlenül a BA feladata.

Mitől stresszes ez a munka? A projekt volumenétől függően az üzleti elemző egy vagy több projektet is visz egyszerre, ami eleve nem könnyű, és ezt tetézik az állandó konfliktusok a stakeholderek és a fejlesztői csapat között: például a kitűzött időpont csúszni fog, a kért technológia az adott alapokon nem vagy mégsem megvalósítható.

Ki akarna ezzel foglalkozni, ha ez a munka ennyire kemény?

Azok, akik éppen azt szeretik, hogy nincs két egyforma napjuk; hogy látszólag megoldhatatlan problémákra kell megoldást találni; és azok, akik bár nagyon közel vannak az informatikához, élvezik, hogy sűrűn kell kapcsolatba lépniük más területeken működő, más szemléletet képviselő kollégákkal, a szervezet más egységeivel, így gyarapítva megszerzett tudásukat.

Kiből lehet BA?

Üzleti elemzők jellemzően gazdaságinformatikusokból lesznek, ám ha az adott üzleti területen sok tapasztalatod vagy kiterjedt IT-tudásod van, jó eséllyel el tudsz helyezkedni BA-ként. Például ha bankfióki referensként alaposan és testközelből ismered az üzleti folyamatokat, és nap mint nap használod a banki rendszereket, lehetsz üzleti elemző pénzintézetnél, feltéve, hogy az üzleti folyamatok ismerete többet nyom a latban az IT-tudásnál. Előnyben vannak a precíz, extrovertált, határozott fellépésű, nagyfokú önállósággal, megoldó képességgel jellemezhető szakemberek.

Milyen karriert lehet befutni?

Átlagos pályának mondható, ha egy üzleti elemző 3-5 év után senior/lead pozíciót tölt be, esetleg product manager lesz. Nagyjából 8-10 év után már eséllyel lehet belőle műszaki igazgató (CTO) vagy tanácsadó. De az csak rajtad múlik, hogy a karrierlétrát felállítod és megmászod, vagy valamely területen elmélyülve szakértő leszel.

Mennyi az annyi?

Budapesten gazdaságinformatikus végzettséggel, aktív angolnyelvtudással a kezdő bér bruttó 450 és 480 ezer forint között mozog. Ötéves tapasztalattal már kérhetünk bruttó 650-900 ezer forintot attól függően, mennyire szerteágazó tudásra és tapasztalatra tettünk szert, és az adott pozíció mennyire komplex. Hét-nyolc év tapasztalat után már az 1 milliót közelítő vagy azt meghaladó bér sem ritkaság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.