Hirdetés
. Hirdetés

Lányok Napja 2015

|

Léteznek-e férfias foglalkozások? Van-e helye egy nőnek egy techcégnél? Mennyire rombolóak a sztereotípiák? Hogyan győzzük meg a lányokat arról: mérnöknek lenni vonzó és izgalmas?

Hirdetés

„Hölgyek nélkül nem sokra mennénk” – mondta Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) hagyományos éves konferenciáján a Wigner Adatközpontban. Ezen rendezvényen hivatalosan is megnyílt a lehetőség arra, hogy a középiskolás lányok jelentkezzenek az április 23-i Lányok Napjára. Mindezt a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és a program harminc fiatal nagykövete együtt egy piros szalag átvágásával nyomatékosította. Az érdeklődő lányok március 24-től egészen április 13-ig jelentkezhetnek a különböző helyszínekre és programokra a www.lanyoknapja.hu oldalon.

Hirdetés

Ahogy azt Maruzsa Zoltán, a Lányok Napja 2015 fővédnöke kifejtette: Bár jogi akadályok nem korlátozzák a kutató férfiak és nők közötti egyenjogúság megvalósulását, a gyakorlatban mégis alulreprezentáltak a nők a kutatásfejlesztés és az innováció területén, ennek megszüntetéséért pedig pozitív akciók szükségesek. „Nők nélkül ugyanis nem érhetünk el átütő sikert ezen a területen sem” – tette hozzá.

A nők egyenjogúsága és önbizalmának növelése olyan programokkal növelhető, mint a Lányok Napja – mondta a rendezvényen Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy az államtitkárság tavasszal pályázatot hirdet a NATE-hoz hasonló civil szervezetek számára.

Mészáros Csaba, a Lányok Napját támogató evopro elnök-vezérigazgatója a rendezvényen azt emelte ki, hogy a jövő társadalma a tudáson alapszik. „Ha mi tudásalapú társadalmat szeretnénk kiépíteni, abban nagy szükség van a lányokra is. A mi felelősségünk, hogy ebbe a munkába őket is bevonjuk” – tette hozzá.

 

Ezzel Raffi V. Balian, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége környezetvédelmi, tudományos és egészségügyi irodájának igazgatója is egyetértett. Ahogy fogalmazott: „Fel kell tennünk azokat a fontos kérdéseket, amelyek az innovációhoz vezetnek, ebben a párbeszédben pedig a nőknek is részt kell venniük. Nem hagyhatjuk, hogy mások határozzák meg, kik vagyunk.”

Ezt a párbeszédet lendíti előre a Nők a Tudományban Egyesület is, amely három stratégiai célt tűzött ki 2020-ig – mondta Szoboszlai Beáta, az egyesület ügyvezetője. Az első, hogy megmutassák a lányoknak azokat a versenyképes tudományos szakmákat, amiket választva biztos jövő vár rájuk. A második, hogy azok a hölgyek, akik eddig hagyományosan férfias tudományterületet választottak, olyan szervezetben dolgozhassanak, ahol előítéletek nélkül bontakoztathatják ki tehetségüket. A harmadik pedig a tudományos kutatói munka során nők által elért sikerek láthatóvá tétele, hogy a tudományos kutatói pályára induló lányok azonosulni tudjanak magyar példaképekkel is.

Tágra nyílt kapuk

Bár a nők aránya a tudomány és a technológia területén még mindig kirívóan alacsony Magyarországon, az evopro, a Morgan Stanley, az MTA Wigner FK, a LEGO, az Audi, a Microsoft és a Magyar Telekom mind tettek már azért, hogy ezen változtassanak. A felsorolt kutatóintézet és cégek – a teljesség igénye nélkül - azok közé a nyitott intézmények közé tartoznak, amelyek csatlakoztak a Lányok Napja akcióhoz, a lista pedig folyamatosan bővül. Idén újabb nagy név, a Google csatlakozott a kezdeményezéshez.

De mire mondanak igent a résztvevők? A Lányok Napján innovatív cégek, kutatóintézetek és műszaki egyetemek nyitják meg tizenéves fiatal lányok előtt irodáikat, laboratóriumaikat és műhelyeiket. A nyílt nap során az addig ismeretlen labirintusok hirtelen átjárhatóvá válnak a 14-17 éves lányok számára. Kérdezhetnek, kísérletezhetnek, megnézhetik, milyen egy trendi iroda, és beleveszhetnek a kémcsövek, robotok és precíziós műszerek univerzumába.

A szervező Nők a Tudományban Egyesület célja, hogy a fiatal lányoknak megmutassa: a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, vonzó és hasznos. Fontos, hogy a lányok ne rossz társadalmi beidegződések és sztereotípiák mentén induljanak el a felsőoktatásba, hanem döntéseikben vezesse őket kézzelfogható tapasztalat is. Ebben segít a Lányok Napja.

Apa-Lánya Nap – a programozók mégsem kockafejűek?

Az egyesület idén először a fiatalabbakra is kiterjesztette programját, és a 9-14 éves korosztály számára Apa-Lánya Napot szervezett. Az öt legjobbnak választott páros a Lányok Napja nyitóeseményén lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozzon. A műszaki vagy informatikai területen dolgozó apukák egy napra lányaikat is magukkal vitték a munkahelyükre, a konferencián pedig az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat mesélték el személyes hangvételű videoüzenetekben. Az egyik résztvevő kislány így summázta az élményt: „Számomra az volt a legmeglepőbb, milyen nagyot tévedtem, amikor azt gondoltam, hogy a programozók kockafejűek.” Az akcióhoz az Audi, az NNG, az EPAM, a Microsoft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is csatlakozott.

A 2015-ös Lányok Napja akcióban 11 egyetem és kutatóintézet és 21 vállalat vesz részt 34 programmal 10 városból.

Idén az evopro Holding Zrt. a Lányok Napja főtámogatój.

Beszédes számok

- Az informatika területén 14 százalék a nők aránya

- A műszaki szakokon a lányok aránya 24 százalék

- A természettudományos területen 50 százalék a nők aránya

- A 2014-es magyarországi felvételi statisztikák szerint 7415 férfi gépészmérnök jelentkezőre 542 női jelentkező jut, 2091 férfi mellett pedig csak 148 nő jelentkezett mechatronikai mérnöknek

- Magyarországon a női fizikusok aránya maximum 10-15 százalék

- A Google és a LinkedIn mérnökei közül csak 17-18 százalék nő

- Az Ericcson 1700 mérnökének 9 százaléka nő

- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán húsz hallgató közül átlagosan egy lány

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.