Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligencia - tanszéki szinten

|

Projektvezérelt kutatás, kutatásvezérelt oktatás, valamint a kettőt összekapcsoló innováció. Így fest egy modern tanszék működési modellje.

Hirdetés

Idén májusban az ELTE Informatikai Karán hivatalosan is átadták az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket. A magyarországi Bosch csoport támogatásával és partnerségével létrehozott szervezet az első mesterséges intelligencia ipari tanszék Magyarországon. A tanszék egy korábban már meglévő kutatócsoportból, a Lőrincz András tudományos főmunkatárs vezette NIPG-ből (Neural Information Processing Group) nőtte ki magát. A közös munka - immár tanszéki keretek között - 2020 derekán indult, tanszékvezetőt 2021 szeptemberében neveztek ki az élére, Botzheim János személyében. Idén augusztusban a tanszék létszáma, a doktoranduszokat is beleszámítva, meghaladta a 25 főt. A tervek szerint a bővülés folyamatos; szeptemberben a létszám várhatóan 30 fölé emelkedik.

- A gyökereket jelentő kutatócsoport eredetileg főleg a kutatásra fókuszált, de tanszékként már nagyobb hangsúlyt tudunk és kívánunk fektetni az oktatásra is. Mi vagyunk a gazdái a programtervező informatikus mesterszakon a mesterséges intelligencia specializációnak. A tanszék megalakulásának oktatási szempontból fontos előzménye, hogy a Bosch kezdeményezésére 2018-ban autonómrendszer-informatikus mesterszakot indított a kar, amelynek oktatásában tanszékünk is oroszlánrészt vállal. Természetesen tevékenységünkben továbbra is hangsúlyos a kutatás.

Az oktatáshoz és a kutatáshoz szervesen kapcsolódik az innováció, illetve a különféle projektmunkák. A kutatás segíti az oktatás folyamatos modernizálását, és a projektmunkák adnak keretet és lehetőséget a hallgatók bevonására a kutatásba. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy projektvezérelt láncolat mentén működünk. Emellett tetten érhető egy párhuzamos folyamat is: vannak alapkutatásaink, amelyekből akár projektkezdemények is kinőhetik magukat - fogalmaz Botzheim János.

A tanszék nem kizárólag a Boschtól érkező projektekkel foglalkozik. Portfóliójában vannak európai uniós, valamint hazai kezdeményezésű (például pályázati) projektek is. A Bosch szponzorációjáért cserébe a tanszék hallgatói belefolyhatnak a kutatásaikba, hogy a Bosch számára fontos dolgokkal mielőbb megismerkedjenek. A végzett hallgatók a kutatástámogatott képzés után szívesen csatlakoznak a Bosch csapatához. Az összefonódás egyre szorosabb. Rövidesen hét új, Bosch kötődésű doktorandusz kezdi meg a munkát a tanszéken.

Kutatási témáik sokrétűek. Az NIPG például - a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumhoz kötődően - úgynevezett mélyhálós kutatásokkal, a Humane-AI.NET európai zászlóshajó projekt keretében pedig emberközpontú mesterséges intelligenciával foglalkozik. A mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazásai napjaink egyik legígéretesebb kutatási és fejlesztési területét képviselik. Komoly eredményeket értek el többek között a mesterséges intelligenciával támogatott melanómadetektálás, az autizmus és a PTSD (poszttraumás stressz-betegség) terápia, valamit a mozgásszervi betegségek rehabilitációja terén. A Boschtól - többek között - önvezető járművekkel, valamit automata vezetéssel kapcsolatos, doktoranduszokhoz kötődő témák erednek. Piaci indíttatású kutatás-fejlesztés-innováció a gépi látásra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott automata raktárrendszer.

A Mesterséges Intelligencia Tanszék működéséhez szükséges pénzügyi háttér három forrásból származik. Az első rész az oktatásból, illetve a külföldi hallgatók által fizetett tandíjból érkezik. A második részt az EU-s, valamint a hazai finanszírozású projektek teszik ki. A harmadik, folyamatossága miatt is legjelentősebb láb a Bosch állandó támogatása. A vállalat egy fix pénzügyi keretet bocsát a tanszék rendelkezésére. Ennek fejében - saját ipari, valamint szakemberek iránti igényeit szem előtt tartva - részt vesz a tanszék által követendő főbb oktatási és kutatási irányvonalak meghatározásában.

A tanszék működését irányítóbizottság kíséri figyelemmel. Az ELTE és a Bosch három-három vezetőjéből álló grémium háromhavonta ülésezik: áttekinti a projektek állását, az elmúlt időben folytatott kutatási és oktatási tevékenységeket, a pénzügyi helyzetet, feltérképezi a Bosch aktuális szakemberigényét, kijelöli a stratégiai tennivalókat. Elősegíti a döntéseket az esetleges konferenciákról, illetve arról, hogy miként népszerűsítsék a tanszéken gondozott témákat és magát a Boscht.

- Jól látható mindebből, hogy speciális összefonódás van a Bosch és a tanszék között. A Bosch projektjei közvetve mutatnak irányt számunkra, hangsúlyosan jelennek meg nálunk egyéb futó európai és hazai projektek mellett, így segítve, hogy a végzettek tudása minél jobban illeszkedjen a vállalat elvárásaihoz. Tipikus win-win szituáció ez - mutat rá a tanszékvezető.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.