Hirdetés
. Hirdetés

Milliárdok a nők kezében

|

A UBS Group AG és a PwC "A milliárdosok változó arcai" címmel közös tanulmányt készített, amely a nők szerepét vizsgálja a vagyon megteremtésében és több generáción át történő megőrzésében.

Hirdetés

A tanulmány a UBS és a PwC milliárdosokról szóló, 2015 májusában kiadott jelentésén alapul, amely megállapította, hogy a milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké. A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén. A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyon mennyire mulandó; az 1995-ös év milliárdosaiból ugyanis mára mindössze 126 (44%) őrizte meg ezt a pozícióját. Éppen ezért fontosak azok a stratégiák, amelyeket a pozíciójukat megőrző milliárdosok a tartós gazdagság megőrzésére kialakítottak.


A tanulmány főbb megállapításai a következők:

•    A milliárdos nők száma gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban a milliárdos férfiak számához képest: a szorzó 6,6 a nők esetében és 5,2 a férfiak esetében.
•    A milliárdos nők egyben a családi vállalkozások hajtóerejét jelentik. Az Egyesült Államokban 57%-uk, Európában 63%-uk, Ázsiában pedig 96%-uk a jólét aktív megteremtője.
•    A jelentés a milliárdosok körében nagyfokú lemorzsolódást mutat. Az elmúlt húsz évben az 1995-ös év milliárdosai közül csupán 126 (44%) maradt továbbra is milliárdos.
•    A fennmaradó milliárdosok átlagosan 2,9 milliárdról 11 milliárd dollárra növelték a vagyonukat, felülmúlva ezzel a részvénypiacokat és a globális GDP-t.
•    A milliárdosok a szabályozást és az adókat tekintik a legfőbb kihívásnak pozíciójuk fenntartására nézve. Ehhez döntő fontosságú az eredeti családi vállalkozáshoz való ragaszkodás, az erős irányítás és a biztos családi identitás és kultúra megtartása.


A jelentés megállapította, hogy a többgenerációs milliárdosok nagy része azáltal őrizte meg pozícióját, hogy megtartotta az eredeti vállalkozást vagy annak egyes elemeit. Általában az adott iparág határozza meg, hogy az eredeti vállalkozás milyen mértékben tartható meg. Például a fogyasztói és kiskereskedelmi szektorban meggazdagodott milliárdosok részéről a legjobb vagyonmegőrzési stratégia az eredeti vállalkozás, mint értékteremtő tényező megőrzése. A pénzügyi területen tevékenykedő milliárdosok azonban jobban teszik, ha az eredeti vállalkozás megtartása mellett hibrid stratégiát választanak.

A milliárdosok több mint kétharmada 60 év feletti, és kritikus fontosságú vagyonátruházási döntések előtt áll. A jelenlegi milliárdosok több mint háromnegyedének két vagy több gyermeke van. A következő generációk színre lépésével a vagyon felhígulásának megelőzése érdekében világos vagyonmegőrzési stratégiára van szükség.

A milliárdosok vagyoni pozíciójának megőrzése érdekében külső erőhatásokkal is szembe kell nézni. A lehetséges gazdasági válságokkal kapcsolatos félelmeket megelőzően a politikában tapasztalható gazdagokkal szembeni ellenérzés, a növekvő adóterhek és az egyre szigorodó globális előírások jelentik a legnagyobb fenyegetést a milliárdosok vagyonára nézve. Ez egyben felhívja a figyelmet a kihívások kezeléséhez szükséges hathatós adózási és jogi eszközök szükségességére is.

Ezzel összefüggésben a jelentés bemutatja, hogy egyértelmű irányítási struktúrákra van szükség a vagyon jövő generációk számára történő megőrzése és gyarapítása érdekében. A hosszú távú siker biztosítéka az irányítási kompetencia elsőbbsége a családi kötelékekkel szemben, ugyanakkor az erős identitás is lényegesnek bizonyult a milliárdos dinasztiák fennmaradásában. Az erős irányítás és a megfelelő erőforrásokkal rendelkező privát családi vagyonkezelő cégek mellett ez is kulcsfontosságú tényező.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.