Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon veszélyes lehet a sok ülés

|

Növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.

A The Journal of the American Medical Association (JAMA) Cardiology című folyóiratban közzétett eredmények szerint a hosszú ülve töltött idő és a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri problémák közötti összefüggés a szegény és az alacsonyabb, közepes jövedelmű országokban volt hangsúlyosabb.

Hirdetés

A Kínai Orvostudományi Akadémia és a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói 21 ország több mint 100 ezer, 35-70 éves korú lakosát vizsgálták, 11,1 éves átlagos követési idővel.

Megállapításuk szerint a napi hat-nyolc órát ülők körében 12-13 százalékkal nőtt a halálozás, valamint a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata azokhoz képest, akik napi négy óránál kevesebbet ültek.

A nyolc óránál többet ülő embereknél 20 százalékkal nőtt a kockázat.

A tanulmány szerint az ülve töltött munkaidő csökkentése, és ezzel együtt a fizikai aktivitás növelése fontos szerepet játszhat a korai halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának visszaszorításában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.