Hirdetés
. Hirdetés

Nevezés indul! Újra itt a Kódolj határok nélkül!

|

Ismét programozó versenyt hirdet középiskolásoknak a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt.

Hirdetés

A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. harmadik alkalommal hirdeti meg nyílt forráskódú programozó versenyét "Kódolj határok nélkül!" címmel. Az egyre népszerűbb verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében. A nyertesek a dicsőség mellett értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, emellett gyakornoki programlehetőségek is megnyílnak számukra.

A kezdeményezés sikerét tükrözi, hogy a bajnokság második évében a középiskolai nevezések száma megduplázódott és sok diák újra próbára tette tudását a megmérettetésen. A versenyzők szerteágazó ismeretekre tettek szert és látványosan bővültek a visszatérő vetélytársak szakmai tapasztalatai. A program idei újdonságaként a szervezők a felkészülést minta feladatsorokkal is segítik, melyek a verseny.nisz.hu weboldalon érhetők el. A nevezésre 2021. november 1-ig szintén ezen a felületen nyílik lehetőségük a 3 fős csapatoknak. A próbatételre a középiskolák 9-13. osztályos tanulói nevezhetnek.

Hirdetés

Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, a felkészítő tanárok pedig szakmai támogatást kapnak tudásuk bővítéséhez. Mindemelett ösztöndíj és gyakornoki program várja a legrátermettebb diákokat.

A középiskolai bajnokság keretében 2021 novemberében két online fordulóra kerül sor, majd a legeredményesebb 10 csapat továbbjut a 2022. januári, 24 órás országos döntőbe. A döntő eseményén - amennyiben ezt a járványhelyzet lehetővé teszi - személyesen vesznek részt a diákok és a legügyesebb 3 csapat 15-15 percben, részletesen is bemutathatja elkészült munkáját. Közülük a szakmai zsűri által a leginkább kreatívnak és legjobban kivitelezettnek ítélt alkotást fejlesztő tanulók nyerik a "Kódolj határok nélkül!" 2022-es középiskolai versenysorozatát.
A végső, 24 órás küzdelem során a csapatoknak egy előre meghatározott nyílt forráskódú keretrendszerben kell fejleszteniük a helyszínen meghatározott, a közigazgatásban létező, valós feladat megoldására irányuló alkalmazást.

A szervezők 2022 tavaszán a felsőoktatási kategóriában is meghirdetik a "Kódolj határok nélkül!" nyílt forráskódú programozó versenyt.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. Az idén 10. születésnapját ünneplő NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban.

További részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatóak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.