Hirdetés
. Hirdetés

Nyugodtan elmehet a NISZ nyugdíjba

|

Átvették a díjakat a Kódolj határok nélkül! programozó verseny középiskolai kategóriájának nyertesei.

Hirdetés

2021. június 3-án vették át értékes nyereményeiket a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. nyílt forráskódú programozó versenyének középiskolás nyertesei. A két online fordulót követően, a diákok közül a legeredményesebb 10 csapat jutott tovább az országos, 24 órás döntőbe. A döntőben egy tudásmegosztó portál kialakítása volt a feladat, amelyek közül a 3 legjobbat - a verseny zárásaként - videó formájában mutatták be a zsűrinek a résztvevők. A tudásmegosztó portál lehetőséget teremt az online kapcsolattartásra és közösségépítésre mindazok számára, akik érdeklődnek a nyílt forráskód témaköre iránt. A versenyzők saját fejlesztéseiken túl, a jelenleg elérhető, nyílt forráskódú megoldásokat is integrálták a portálokba. A szervezők hosszútávú célja - ami a feladat összeállítását is inspirálta - egy olyan hazai nyílt forráskódú közösség megteremtése, amely egyesíti a most még szigetszerűen tevékenykedő kisebb közösségeket.

A verseny középiskolai kategóriájának első díját az "mkdir csapatnev", a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapatának (tagok: Gál Péter, Páll Dominik, Bora Miklós Bence, felkészítő tanár: Komoróczy Tamás) alkalmazása nyerte el. A második helyezett a "NemesGSZ", a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata (tagok: Kincses István Viktor, Mucha István, Paróczai Olivér, felkészítő tanár: Tusjak Brigitta) lett, míg a harmadik helyezést a "Python", a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium csapata (tagok: Szatmáry Zoltán, Szekeres Márton, Tersztenyák Zsombor, felkészítő tanár: Hetzl Andrea) nyerte el.

A díjátadón Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára elmondta: "A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványokon alapuló megoldások hosszú ideje fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban és a kormányzati informatikában is. Több közigazgatási rendszer kiszolgáló oldala (például a szervereken futó operációs rendszerek, az adatbázis-kezelő- és szövegszerkesztő alkalmazások) teljesen nyílt technológiák használatára épül, valamint a felhasználói oldali átállások tervezése is megkezdődött."

A már másodjára megszervezett verseny céljával kapcsolatban hozzátette: Az állam és az államigazgatás kiszolgáltatottságát szeretnék csökkenteni a kereskedelmi szoftverekkel szemben, hiszen a verseny - túllépve az érdeklődés szintjén - bevonta a megfelelő környezetbe, a való életbe a fiatalokat. "A mi szlogenünk az, hogy megvalósítjuk a jövőt, a BM hitvalássa az, hogy teszünk is a jövőért" - mondta Hajzer Károly.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója ismertette a szervezők célját: "Azt szerettük volna elérni, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében és bizonyítsák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során."

Végül a vállalkozókedvű fiatalok nagy száma és a pályaművek színvonala is nagy meglepetést okozott a verseny szervezőinek. "A nyílt forráskódú világ mögött nincs jelentős tőkével rendelkező fejlesztői-gyártói támogatás, fejlődése elsősorban a járatlan ösvényeket kitaposókon és a tudás megosztásán múlik" - mondta a vezérigazgató. Ez mindig is nagy kihívást jelentett, hiszen a középiskolai tananyagnak nem része a nyílt forráskód, ezért is hozott létre a NISZ Zrt. külön kompetenciaközpontot, egyrészt a zárt forráskodú rendszerekkel szembeni kitettség csökkentése, másrészt gazdasági szempontok, azaz a költségek mérséklése érdekében.

"Nem utolsó sorban, állami szolgáltatóként fontos, hogy az állampolgárok részére tudjunk alternatívát felmutatni, hiszen a pandémia, a távmunka, a távoktatás rámutatott arra, hogy szükség van az olcsó megoldásokra a költségérzékeny családoknak. A nyílt forráskodú megoldások használható alternatívák, ma már versenyképes megoldások vannak a zárt rendszerekhez képest is, a LibreOffice például már nemzetközi eredményeket is elért" - mondta a vezérigazgató. 

"A pályaművek színvonalát, megoldásait, a kreativitást, a gondolkodás sokféleségét és a profi megoldásokat öröm volt látni. Arra bíztatunk mindekit, hogy ezt a lelkesedést ne adják fel, kérjük tanáraikat, hogy tartsák fenn a diákokban, szándékunk van a versenyt tovább folytatni, és remélem a későbbiekben munkatársainkként is üdvözölhetjük őket. Biztató és külön öröm számunkra is, hogy a verseny feladatai nem riasztottak el senkit, dolgozhatunk tovább, nyugodtan elmehetünk nyugdíjba, mert van utánpótlás" - zárta szavait Bancsics Ferenc.

A tavalyi döntős, de nem díjazott versenyzők közül idén 3 csapat is bejutott a legjobb 10 közé, és két csapat dobogós helyezést is szerzett. "A két év teljesítményeit összehasonlítva azt látjuk, hogy a diákok sokrétű ismereteket szereztek, felkészülten érkeztek az idei megmérettetésre, ezáltal a döntőben is magasabb színvonalú művek születtek" - mondta el Szabó Dóra, a NISZ Zrt. Vállalati támogató és nyílt forráskódú rendszerek igazgatója, a versenyszakmai vezetője.

Hirdetés

A diákok idén még nagyobb lendülettel vágtak bele a versenybe.

"A "Kódolj határok nélkül!" versenysorozat lehetőséget adott számunkra, hogy megtapasztalhassuk milyen versenykörnyezetben, csapatként együtt dolgozni, ezért meghatározó élményt nyújtott számunkra" - mesélték lelkesen az "mkdir csapatnev" tagjai.

"Ez az eddigi legintenzívebb és legjobb tudásfelmérő verseny, amin részt vettünk" - számolt be az élményeiről a "Python" csapat.

"A projektünk elkészítése során megtapasztaltuk, hogy igazi csapatként együtt kell dolgoznunk, és támogatnunk kell egymást, hogy célba érjünk, és sikeresek legyünk. Köszönetet szeretnénk mondani osztályfőnökünknek, Tusjak Brigittának, aki végig segített minket a felkészülés szakaszán, bátorított, buzdított, erőt adott, hogy igenis meg tudjuk csinálni, és a szervezőknek az élményért!" - mondta el a "NemesGSZ" csapat.

A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. elkötelezett a nyílt forráskódú alkalmazások használata terén, 2016-ban az állami infokommunikációs szolgáltató Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, melynek fejlesztőcsapata a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban évről évre kiemelkedő nemzetközi sikereket tudhat magáénak.

A középiskolás kategória harmadik helyezést elért csapata a Training360 Kft. 1 éves, 150 db képzésből álló e-learning előfizetését nyerte, üzemeltetői és fejlesztői nyílt forráskódú témakörökben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.