Hirdetés
. Hirdetés

Ők érdemelték ki a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

|

Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki.

Hirdetés

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait - jelentette be a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány. A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre a szervezet. Az elismerésre érdemes kutatót az NTA szakmai vezetése és az alapítvány kuratóriuma választja ki.

A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezésükhöz kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

Csanády Lászlónak, a Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete igazgatójának a testhőszabályozás agyi központjában hőmérőként működő ioncsatorna molekuláris mechanizmusainak vizsgálatáért, a hőmérsékletfüggő aktivitás biofizikai alapjainak tisztázásáért ítélték oda az elismerést.

Hirdetés

Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetemen Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport vezetője, akinek fő kutatási területe az epigenetika, a genom stabilitása és a kromoszómák térszerkezete, a kromatin szerkezetével kapcsolatos kutatásai során bizonyította a Nodulin homeobox fehérje szerepét a transzpozonok csendesítésében és a DNS-metilációs rendszer működésében.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese, a Járványmegelőzési- és vizsgálati kutatócsoport vezetője magyarországi Screiber denevérekből (Miniopterus schreibersii) izolálta a fertőző Lloviu vírust.

Manczinger Máté, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai Kutatócsoportjának vezetője a generalista HLA (humán leukocita antigén) molekulák a tumorellenes immunválaszban játszott szerepének vizsgálatáért kapta az díjat.

Az NTA - a magyar kormány támogatásával megvalósuló - nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programjának célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása.

Az NTA immár huszadik alkalommal szervezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melynek idei vendége Bruce Beutler amerikai immunológus volt. Az évente két alkalommal megrendezett találkozók közül hagyományosan a tavaszin adják át a Talentum-díjakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.