Hirdetés
. Hirdetés

Országokon átívelő képzést indított a MATE a fenntartható mezőgazdaságról

|

Az új mesterképzés a legégetőbb kérdésekre kíván kompetens választ adni.

Hirdetés

Hét európai egyetem összefogásával, több mint 1,8 milliárd forint európai uniós támogatással indul a fenntartható mezőgazdaságra fókuszáló Danube AgriFood Joint Master képzés, amelynek konzorciumi vezetője és egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az ősszel induló unikális képzésre március 15-ig várták a jelentkezéseket.

"Az élelmiszertermelés biztonsága és az ellátás stabilitásának növelése napjainkban mind nemzetgazdasági, mind globális szinten kulcsfontosságú kérdés. Egy folyamatosan gyarapodó népességet kell ellátnunk egészséges élelmiszerrel, miközben a környezeti erőforrások korlátozottak, a klímaválság egyre több kihívást állít elénk, az ökoszisztéma pedig egyre sérülékenyebbé válik. Az új mesterképzés éppen ezekre a kérdésekre kíván kompetens választ adni" - mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Hirdetés

A Danube AgriFood Joint Master képzés különlegessége, hogy a hallgatók hét európai egyetem képzéseiből választhatnak. Az 1. és 2. szemesztert a MATE gödöllői campusán vagy a prágai Élettudományi Egyetemen tölthetik, a 3. és 4. szemeszterben pedig öt másik egyetem - a bécsi BOKU, a nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem (SUA), a Zágrábi Egyetem (UNIZG), az Újvidéki Egyetem (UNS) és a bánsági Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (BUASVMT) - közül választhatnak. A képzést biztosító két választott egyetem a tanulmányok sikeres zárásával közös diplomát ad ki. A jelentkezés feltétele a minimum B2 szintű angol nyelvismeret, valamint egy agrárfókuszú BSc-diploma.

A világon egyedülálló struktúrájú agrárképzéssel kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Tarr Zsuzsanna, a Nemzetközi Hallgatói Ügyek Központ vezetője válaszolt:

Computerworld: Mennyien jelentkeztek végül a képzésre?
Dr. Tarr Zsuzsanna: Másfél hónapig volt nyitva a pályázati felület, 90 országból közel 1200 pályázó nyitotta meg az online űrlapot, ami messze várakozáson felüli létszám. Jelenleg a jelentkezők kiértékelése zajlik, 517 benyújtott, formailag megfelelő pályázat kerül elbírálásra 57 országából. 

A top országok a benyújtott pályázatok alapján a következőek: Nigéria - 208, Pakisztán - 68, Ghána - 39, Etiópia - 25, Kenya - 14.

Computerworld: A nagy számokat tekintetében ez alapján milyen jövőbeni feladatokat látnak?
Dr. Tarr Zsuzsanna: A programra vonatkozó EU-s irányelvek szerint az első évfolyam 31 fős létszámmal indulhat, ebben 21 hely lesz havi 1400 EUR Erasmus Mundus ösztöndíjjal támogatott és további 10 helyre várunk tandíjmentességre jogosult hallgatót. Ahogy látszik, a verseny óriási, az ösztöndíjas helyekre 25x-ös a túljelentkezés. Az elbírálásnál az EU-s és Európán kívüli arányokra, valamint a nemzetenkénti max 3 fős korlátra is figyelemmel kell lennünk. Az online pályázati felületet a Tempus Közalapítvány biztosította egyetemünk és a MATE által koordinált konzorcium számára.

Computerworld: Milyen tendenciát várnak?
Dr. Tarr Zsuzsanna: Az Erasmus Mundus közös mesterképzések az Unió kiválósági programjai, a képzésbe csak a legtehetségesebb hallgatók kerülhetnek. Ennek megfelelően a következő bírálati szempontok alapján rangsoroljuk a jelentkezőket: kiváló vagy jeles minősítésű, tudományterületileg releváns BSc diploma, felsőfokú angol nyelvismeret, 2 objektív (a pályázó által nem ismert) referencia korábbi oktatóktól, részletes szakmai motivációs levél valamint korábbi tudományos tevékenység (publikáció, kutatás, konferencia részvétel). Az online felület nemcsak a jelentkezés statikus felületét biztosítja, hanem lehetőséget teremt video interjú lebonyolítására és rögzítésére is irányított kérdések alapján.

Már a pályázatíráskor is példaértékű együttműködést tapasztaltunk a konzorciumi partnereinkkel, ez azóta a heti rendszerességű megbeszéléseink során még tovább erősödött. A programunk iránti érdeklődés a jelentkezés lezárását követően sem csillapodott, számos megkeresést a novemberben nyíló második évfolyami felhívásra irányítunk. A konzorciumot alkotó hét egyetem egyöntetűen bizakodó a jövőt illetően, tekintettel arra, hogy nem csak a pályázatunkra adott bírálat, hanem a kiemelt hallgatói érdeklődés is bizonyítja a program unikális jellegét és létjogosultságát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.