Hirdetés
. Hirdetés

Régiónk munkavállalói 20-30%-os béremelésre tartanak igényt csak idén

|

A fizetésemelés elmaradása esetén a régióban a foglalkoztatottak országtól függően 32-43%-a keres majd másik állást.

Hirdetés

A közép- és kelet-európai régióban a legtöbb munkavállaló 20-30% közötti béremelést tart szükségesnek 2023-ban az infláció kompenzálására, de országtól függően 60-77%-uk még nem kapott munkaadójától emelésről szóló tájékoztatást. A foglalkoztatottak csupán 7-9%-a lenne elégedett a különféle béren felüli juttatások növelésével, 32-43% keresne másik állást, ha nem emelkedik a fizetése.

A 14 országban munkavállalói és munkáltatói platformokat üzemeltető Wherewework Group regionális felmérést készített a béremelésekkel kapcsolatos várakozásokról Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Moldovában. A kutatás során minden fontosabb gazdasági területről (pl. energetika, IT, pénzügy, vendéglátóipar, kiskereskedelem, telekommunikáció, egészségügy, építőipar, média és kultúra stb.) kérdeztek meg munkavállalókat.

Az elvárt fizetésemelés mértéke 2023-ban

Az öt vizsgált ország közül négyben a legtöbb alkalmazott (17-37%) azt mondta, hogy 20-30%-os béremelésre van szüksége idén, hogy fizetése megtartsa vásárlóértékét. A kivétel Görögország, ahol kedvezőbb inflációs adatok miatt a munkavállalók többsége szerint 10-15%-os emelés is elegendő lenne. A vizsgált országok közül a másik végletet Moldova képviseli, itt az alkalmazottak 32%-a 30-50%-os, 21% pedig 50%-ot meghaladó emelésre tartana igényt.

Hirdetés

Számíthatnak-e a munkavállalók az elvárt fizetésemelésre?

A várakozások tekintetében a magyar és a román munkavállalók a legoptimistábbak, ahol 62, illetve 53 százalék számít béremelésre az idei évben, őket követi Bulgária 45, Moldova 40, Görögország pedig 39 százalékkal. Ugyanakkor a régióban a munkavállalók többsége a felmérés időpontjában még nem kapott tájékoztatást munkáltatójától arról, hogy 2023-ban magasabb lesz a fizetése. A legtöbben Magyarországon kaptak tájékoztatást egy idén esedékes emelésről (41%), ezt követi Görögország (34%), Moldova (29%), Románia (26%), és Bulgária (23%).

Mit tervez, aki nem kap emelést?

A fizetésemelés elmaradása esetén a régióban a foglalkoztatottak országtól függően 32-43%-a keres majd másik állást, valamint 12-22% válaszolta, hogy ebben az esetben másodállást vállalna. A kutatás szerint Magyarországon az alkalmazottak 42%-a nézne új munka után az emelés elmaradása esetén és 14% keresne másodállást. A legkevesebb alkalmazott Romániában gondolkodik másodállás keresésében (12%), itt többen inkább további tárgyalásokat próbálnának kezdeményezni vezetőikkel (19%). A munkavállalók országtól függően 7-9%-a tartaná elfogadhatónak a különféle juttatások (étkeztetési kártyát tartalmazó csomagok, egészség-, nyugdíj-, életbiztosítás stb.) emelését. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a vizsgált piacokon a legkevesebben Moldovában (18%), a legtöbben pedig Magyarországon (30%) vannak, akiknek nincs terve arra az esetre, ha elmarad az emelés.

Milyen bérfejlesztési üzletpolitika jellemző a régió országaiban?

A felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik számára rendszeres éves fizetésemelést biztosít munkahelyük (58%), és Görögországban a legmagasabb azok aránya, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol csak eseti bértárgyalás alapján lehet magasabb fizetést elérni (59%). Moldovában a legmagasabb azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahol a munkavállalók az elért eredményeik szerint kapnak fizetésemelést (34%). Bulgáriában az éves fizetésemelést biztosító cégek aránya 34%, továbbá a válaszadók 14%-a számolt be arról, hogy munkahelyükön az éves fizetésemelés beosztásfüggő. Azoknak az aránya, akik évente két alkalommal kapnak fizetésemelést Romániában (2%) és Bulgáriában (1%) a legmagasabb, Magyarországon ez az arány 1% alatt van.

Milyen mértékben van hatással a munkavállalók pénzügyeire az emelés elmaradása?

A felmérés arra is rákérdezett, hogy hogyan ítélik meg a munkavállalók a pénzügyi helyzetüket, amennyiben nem kapnak emelést. A válaszok alapján Románában (8,2%) és Moldovában (7,6%) a legmagasabb azoknak az aránya, akik a költéseik korlátozása nélkül is meg tudnak birkózni majd az inflációval, Magyarországon a munkavállalók 5%-a tartozik ebbe a kategóriába. A felmérés szerint a munkavállalók Romániában 53, Magyarországon 51, Bulgáriában 38, Görögországban 36, Moldovában 34 százaléka kisebb, vagy nagyobb megszorításokkal kezelni tudja majd a helyzetet. Azoknak az aránya, akik bevallásuk szerint nagyon nehéz helyzetbe kerülnének, ha nem kapnak béremelést, mivel a havi kiadásaik már most is a fizetésük nagy részét teszik ki, Bulgáriában 36%, Görögországban 29%, Moldovában 28%, Magyarországon 23%, Romániában pedig 17%.

"Felmérésünk eredményei szerint a régiós munkavállalók többsége 20-30%-os béremelésben reménykedik az idei évben, de a munkaadók csak elenyésző arányban értesítették őket emelésről. Ez fontos jelzés a cégek számára, különösen mivel az emberek jelentős része (32-43%) mondta azt, hogy más állást keresnek, ha nem kapnak fizetésemelést" - mondja Costin Tudor, a Wherewework Group alapítója és vezérigazgatója.

A Munkahelyeink.hu-t üzemeltető Wherewework Group 1 millió felhasználóval az egyik legnagyobb munkavállalói és munkáltatói platform a közép-kelet-európai, közel-keleti és észak-afrikai régióban, jelen van Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Görögországban, Ukrajnában és Moldovában, Algériában, Egyiptomban, Marokkóban, Tunéziában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.