Hirdetés
. Hirdetés

Sam Bankman-Friedet letartóztatták a Bahamákon és valószínűleg kiadják az USA-nak

|

Letartóztatták Sam Bankman-Friedet, a bedőlt FTX kriptogazdasági óriáscég korábbi vezérigazgatóját a Bahamákon. Bankman-Fried egy bahamai luxusházból irányította FTX-birodalmát, és az utóbbi időben a hatóságoknak segített a csődeljárásban és a cégével kapcsolatos csalás nyomozásban.

Hirdetés

Bankman-Fried letartóztatásának hírét Damian Williams, New York déli körzetének amerikai ügyésze osztotta meg a Twitteren. Williams azt írta, hogy a bukott kriptocézárt az amerikai kormány kérésére tartóztatták le, és a hivatalos eljárás a bahamai hatóságokkal együttműködve indult "az SDNY (New York déli kerülete) által benyújtott, lezárt vádirat alapján".

Letartóztatása előtt Bankman-Fried kifejezte hajlandóságát, hogy távolról tanúskodjon a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt az FTX-összeomlással kapcsolatban. A cég ugyanis több százmillió dollárral tartozik a befektetőknek, és több mint egymilliárd dollár értékű eltűnt eszközökről is szó van. Nemrégiben egy interjúban azt mondta, hogy jelenleg semmi sem maradt az egykor elképesztő, mintegy 22,5 milliárd dollárt érő vagyonából. Miközben az amerikai hatóságok előkészítik a Bankman-Fried elleni vádakat, a bahamai hatóságok saját vizsgálatot folytatnak az FTX-nél történt szabálytalanságok ügyében. A helyi vizsgálatot a bahamai kormány november 27-én jelentette be, megjegyezve, hogy az Értékpapír Bizottság, a Pénzügyi Hírszerző Egység és a Pénzügyi Bűnügyi Egység a bahamai törvények esetleges megsértését vizsgálja.

Hirdetés

A Főügyészi Hivatal és a bahamai Jogi Minisztérium által kiadott közlemény megjegyzi, hogy a Bahamai Királyi Rendőrség letartóztatta Bankman-Friedet, miután értesítést kapott arról, hogy az Egyesült Államokban büntetőeljárást indítottak ellene. Az Egyesült Államok kormánya valószínűleg hamarosan továbblép Bankman-Fried kiadatásával kapcsolatban. A bukott FTX-vezér egyelőre a bahamai kiadatási törvénynek megfelelően őrizetben marad. Ami ennél is fontosabb, a nyilatkozat egyértelművé teszi, hogy a helyi hatóságok "haladéktalanul" el kívánják fogadni az Egyesült Államok hivatalos kiadatási kérelmét.

A The New York Timesnak nyilatkozó források szerint Bankman-Friedet pénzmosással, online csalással és online csalással kapcsolatos összeesküvéssel, értékpapírcsalással és értékpapírcsalással kapcsolatos összeesküvéssel vádolják. A vádiratot december 13-án hirdetik ki. Bankman-Fried néhány nappal ezelőtt azt állította, hogy soha nem próbált csalást elkövetni, és hogy az egész FTX-összeomlás a figyelmetlenség eredménye volt. Eközben a CNBC által idézett jogi szakértők szerint Bankman-Fried életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, ha a hatóságok a bíróságon be tudják bizonyítani, hogy az esetleges letartóztatását követően szándékosan követett el online- vagy banki csalást. Az FTX-et azzal is vádolják, hogy piaci manipulációt hajtott végre saját FTT tokenje segítségével, amely jelentősen szerepelt a testvérvállalata, az Alameda Research mérlegében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.