Hirdetés
. Hirdetés

Távozik a Samsung elnöke

|

Lemond a Samsung csoport elnöke, miután Dél-Koreában eljárás indult ellene adócsalás és hűtlen kezelés vádjával.

Hirdetés

Lee Kun-hee, a Samsung elnöke kedden bejelentette, hogy lemond a vállalatcsoport elnöki pozíciójáról és minden tevékenységét beszünteti a Samsungnál. A döntés példa nélküli Dél-Koreában, ahol más vállalatvezetők folytatták tevékenységüket azután is, hogy súlyos pénzügyi bűncselekményeket követtek el - írja a Financial Times. Lee videoüzenetben közölte lemondását, és sajnálatát fejezte ki a közvéleménnyel szemben. A Samsung elnökét adócsalással és hűtlen kezeléssel vádolják; korábban korrupcióval és vesztegetéssel is gyanusították, de az ügyészség közben ejtette a vádakat.

A most 66 éves Lee (képünkön) Dél-Korea legbefolyásosabb üzletemberének számít. Húsz évvel ezelőtt vette át a vállalat vezetését, édesapja, az alapító halála után. Lee sikeresen alakította át a céget, amely ma a legismertebb dél-koreai márka világszerte és 60 üzletágat működtet, hajóépítéstől elektronikai eszközök gyártásáig. Az ügyet vizsgáló ügyész szerint a vállalatvezető pénzügyi szabályokat sértett, amikor lehetővé tette gyerekei számára, hogy részesedést vásároljanak a Samsung különböző üzletágaiban, szabálytalan pénzügyi tranzakciókon keresztül, továbbá 112,8 milliárd won (700 millió forint) adót titkolt el a hatóságok elől más néven nyitott számlák használatával. Ha a vádakat sikerül bizonyítani, Lee akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, de ez kevéssé valószínű, tekintettel, hogy Dél-Koreában elnézőek a vállalatvezetők által elkövetett csalásokkal szemben.

A botrány egyébként a Lee család más tagjait is érinti: Hong-Ra-hee, a Samsung-vezér felesége is lemond a Samsung Leeum múzeum vezetéséről; Jae-Yong, Lee fia lemond a Samsung Electronics ügyfelekért felelős igazgatói posztról. Néhány hónapon belül a vállalatcsoport más vezetői is távoznak a cégtől - írja a Financial Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.