Hirdetés
. Hirdetés

Űrtechnológiai szakirányú továbbképzés a Műegyetemen

|

17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy az UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson.

Hirdetés

Az UniSpace program keretében űrtechnológiai szakember képzést indít a Műegyetem. A 2022/2023-as tanévben induló szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapjaismeretein túlmenően az űrélettan és táplálkozás, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. A képzésre BSc vagy MSc diplomával 2022. szeptember 2-ig lehet jelentkezni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - hazánkban elsőként - 2022 őszétől 4 féléves űrmérnök mesterképzést indít. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar által gesztorált hiánypótló mesterképzés idén szeptembertől 29 hallgatóval indul el. Ugyanakkor nem ez az egyedüli űrképzési területe a Műegyetemnek.

A magyar kormány által elfogadott Magyarország Űrstratégiája című dokumentum célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson. A program keretében az Űrtechnológiai szakember képzési programot a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 11 egyetemmel együttműködésben, az Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember képzési programot a Debreceni Egyetem 9 egyetemmel együttműködésben, az Űrtudományi szakember képzési programot az Eötvös Loránd Tudományegyetem 7 egyetemmel együttműködésben, míg a Világűrpolitikai tanácsadó képzési programot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 10 egyetemmel együttműködésben indítja. Az UniSpace konzorcium koordinálásáért az NKE a felelős, a műegyetemi képzés gesztorkara a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar.

Hirdetés

A UniSpace program képzései három félévesek, az első szemeszter közös, azaz a hallgatók minden tudományterület releváns alapismereteit elsajátíthatják (űrtudomány és -technológia alapjai, űrélettan és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A második és harmadik szemeszterek képzésenként, tudományterületenként mélyítik el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemeszterek során is áthallgatnak a többi szakirányra. 2024-re a UniSpace Program keretében megszerzett oklevéllel rendelkező szakemberek a hazai és a nemzetközi térben is unikális, versenyképes tudásra tesznek szert, amely a munkaerőpiacon egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra - legyen szó a köz- vagy a magánszféráról.

A BME űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésének célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott műszaki tudással rendelkeznek az űrtechnológiai fejlesztések folyamatairól, az űrkörnyezet által a műszaki fejlesztésekkel szemben támasztott speciális követelményrendszerről. A képzést elvégző szakemberek ismerni fogják az alapvető űrbeli és kapcsolódó földi rendszerek működését. Az első félévet - amely mind a négy szakirányú továbbképzés számára egységes tartalmú távoktatási félév - követően a második és harmadik félévben levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrtávközlésről, földmegfigyelésről, űreszközök anyagairól, rakétatechnikáról és robotikáról, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek. Szakfelelős: Dr. Bacsárdi László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar docense.

A képzésben közreműködő intézmények: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4 kara (gesztorkarként a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Építőmérnöki Kar, Gépészmérnöki Kar, Közlekedés és Járműmérnöki Kar), Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Széchenyi Egyetem.

A UniSpace Konzorcium szakmai partnerei a UniSpace Programot felügyelő és irányító Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szaktárcája; továbbá a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartójaként a Miniszterelnökség.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 2. 12:00 óra

Bővebb információk ezen az oldalon olvashatók.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.