Hirdetés
. Hirdetés

Várja az informatikus szakma a lányokat is

|

Minél több lányt szeretne megnyerni az informatikus szakmának a Magyar Telekom. Az idei Lányok Napján, valamint a Legyél Te is Informatikus program keretében arra törekednek, hogy megdöntsék a sztereotípiákat, és kedvet csináljanak ehhez az ígéretes pályához.

Hirdetés

Akárcsak egész Európában, Magyarországon is informatikushiány van. A frissen végzettekért csak úgy kapkodnak a munkaerőpiacon, de a későbbiekben sem kell munkanélküliségtől tartaniuk e szakma képviselőinek, ráadásul az informatikusok fizetése átlagon felüli. Ha több lány folytatna informatikai tanulmányokat, egyrészt enyhülne a munkaerőhiány, másrészt a mostaninál egészségesebb női-férfi arány alakulhatna ki a vállalatok informatikai részlegein.

Girls in ICT Day
E problémákat felismerve indították útjára Európában a Girls in ICT Day kezdeményezést, amely a Nők a Tudományban Egyesület közvetítésével jelent meg Magyarországon, Lányok Napja néven. Lényege, hogy egy adott napon - idén április 28-án - vállalatok és felsőoktatási intézmények fogadják azon középiskolás lányokat, akik érdeklődnek a természettudományos, műszaki és informatikai területek iránt, és a továbbtanulás irányán gondolkoznak.

A fogadó szervezetek olyan programokat kínálnak, amelyek felhívják a lányok figyelmét az informatikában rejlő lehetőségekre, szakmai kihívásokra, karrierutakra. A Magyar Telekom idén harmadszor fogadja a diákokat a Lányok Napján, ahol a program összekapcsolódik a vállalatcsoport Legyél Te is Informatikus névre hallgató pályaorientációs kezdeményezésével - tájékoztat a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.

A Lányok Napján két helyszínen, a Telekom hálózatüzemeltető központjában (NOC), valamint a T-Systems Budafoki úti épületében fogadják az érdeklődőket. A lányok mindkét helyszínen meghallgathatják azt a 45 perces előadást, amellyel - a Legyél Te is Informatikus program keretében - a Telekom és a T-Systems önkéntes munkatársai már hónapok óta járják az ország középiskoláit. Az előadók 10 pontban foglalják össze, majd cáfolják meg élő példákkal, sikeres karrierutakkal azokat a sztereotípiákat, amelyek a magyar társadalomban az informatikusokkal kapcsolatban élnek. Mesélnek a Telekom - T-Systems Gyakornoki Programról is, továbbá azokról a módszertanokról, amelyek az elméleti tudással már felvértezett hallgatókat bevezetik a gyakorlati életbe. Ezután az egyik társaság megnézi a Telekom székházában a hálózatüzemeltető központot, a másik pedig a T-Systems Innovációs Központját, a Future Zone-t.

A vállalat szakemberei felhívják a lányok figyelmét arra, amire egyes szülők és középiskolák nem: a helyes pályaorientációhoz minden középiskolásnak - kiemelten minden lánynak - alaposan mérlegelnie kell, mihez van kedve, mihez megfelelőek a képességei. Sokak számára az informatika lehet az a terület, ahol igazán jól érzik magukat.

 

Javítandó arányok
Jelenleg a Magyar Telekomnál a férfi-női dolgozók aránya körülbelül 50-50 százalék. A Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Systems Magyarországnál 80-20 százalékos az arány, a férfiak javára. Az eltérés oka abban keresendő, hogy a nagyvállalatokat és kormányzati szervezeteket kiszolgáló T-Systemsnél a csapat mintegy kétharmada informatikus. Összességében tehát a Telekom csoportnál is nagyon kevés a női informatikus. A helyzet több szempontból is kedvezőtlen. Azon túlmenően, hogy a női informatikusok minden területen kiválóan megállják a helyüket, kétségtelenül vannak olyan szakmai feladatok, amelyek közelebb állnak a nőkhöz. Emellett egy vegyes csapat általában hatékonyabban és jobb hangulatban tud dolgozni, mint egy tisztán férfitársaság.

A felsővezetői szinten is van hova fejleszteni a férfi-nő arányt. A Deutsche Telekom öt-hat évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a felsővezetők 30 százaléka legyen nő. Ezt az értéket a Telekom alulról közelíti, a T-Systemsnél azonban az arány sokkal rosszabb.

A Telekomnál tizenöt éve működik gyakornoki program. Gyakorlatilag minden hazai felsőoktatási intézményből várják a diákokat, köztük kiemelten a leendő informatikusokat. Jelenleg több mint tíz főiskoláról és egyetemről vannak gyakornokaik, a Telekomnál és a T-Systemsnél összesen 450-500-an. Gyakornoknak akár már az elsőévesek is jelentkezhetnek. A minimális gyakornoki idő három hónap, de a hallgatók jellemzően jóval tovább maradnak. Akinek tetszik a Telekomnál folytatott munka, az mindaddig fenntarthatja a gyakornoki státuszt, amíg aktív hallgatói jogviszonyban áll valamelyik felsőoktatási intézménnyel.

A diplomás informatikusoknak azután kiemelkedő ajánlatokkal áll elő a vállalat. Mivel a Magyar Telekom piacvezető az infokommunikáció területén, munkatársai óriási szakmai kihívásokkal találják magukat szemben. Számos olyan innovációval találkozhatnak, amely itt jelenik meg először Magyarországon. A legújabb technológiákkal ismerkedhetnek meg, olyan projektekbe (például digitális város) kapcsolódhatnak be, amelyek európai szinten is unikálisak.

A páratlan szakmai lehetőségek mellett a Telekom csoport béren kívüli juttatásainak csomagja Magyarországon az első három közé tartozik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.