Hirdetés
. Hirdetés

Zoom-etikett: erre figyeljünk az online meetingeken, hogy ne égjünk le

|

Egyre jobban beletanulunk a videos távkonferenciákba, de azért nem sorra venni azokat a buktatókat, amelyek csökkentik a megbeszélések hatékonyságát, vagy rongálják a megítélésünket.

Hirdetés

A karantén alatt az online meetingek jelentették a munkatársak közti kapcsolattartás legfőbb formáját. Akár a Zoomot használtuk, akár a Skype-ot, a FaceTime-ot, a Google Meetet vagy a Microsoft Teams voplt a kedvencünk, alighanem mindannyian találkoztunk olyan viselkedési formákkal, amelyeket zavarónak vagy taszítónak éreztünk. Most újból esélyes a karantén bevezetése, vagy legalábbis a távmunka visszatérése, ezért összefoglaljuk azokat a szempontokat, amelyekre érdemes odafigyelni a megbeszélések során.

Hirdetés

Zavaró háttérzajok

Ha otthon dolgozunk, bármikor felsírhat a gyerek, ugathat a kutya, pittyeghet a mikró, és bár ezek a hangok egy lakásban természetesek, zavaróak lehetnek a többiek számára. Érdemes tehát kikapcsolni a mikrofont, amikor épp nem akarunk beszélgetni. A Zoolban például a Settings, Audio, Mute microphone kiválasztásával ezt egyszerűen megoldhatjuk. Ha pedig ismét szóhoz akarunk jutni, nyomjuk meg a szóköz billentyűt.

Evés, ivás, dohányzás

Szintén zavaró lehet, főleg kisebb csoportokban, ha valaki táplálkozni kezd, mert a többiek premier plánban figyelhetik, ahogy tömi magát. Persze itt is vannak kivételek: ha valaki egész nap folyamatosan videokonferenciázik, az néha megszegheti ezt a szabályt, senki se fogja megszólni érte, de általában azért jobb, ha nem az online meetingek alatt  eszünk-iszunk.

Mobil- és laptop-nézegetés

A mobil nagy csábítást jelent: ha ott van előttünk, megbeszélés közben biztos, hogy rá-rá sandítunk, ami viszont látványos jele annak, hogy nem figyelünk beszélgetőtársainkra. Tegyük tehát félre a videonferenciák idejére! A laptop nézegetése szintén nagyon feltűnő, és azt kommunikálja, hogy nem érdekelnek a többiek. Ha a megbeszélés közben fontos teendőnk van, egyszerűbb és tisztább, ha kikapcsoljuk a videót.

Távozás szó nélkül

Ha az online meeting alatt bármilyen okból ott kell hagynunk az íróasztalt, ezt ne magyarázat nélkül tegyük meg, hanem jelezzük távozási szándékunkat szóban. Vagy legalább emeljük fel egy ujjunkat, jelezve, hogy egy perc szünetet kérünk, és kapcsoljuk ki a kamerát, amíg vissza nem kapcsolódunk a beszélgetésbe.

Előnytelen látószögek

A webkamera trükkös dolog: azt gondolhatjuk, hogy a laptopunk tökéletes helyen van az asztalon vagy a konyhapulton, miközben összes beszélgetőtársunk az orrlyukainkba bámul. Ezt elkerülhetjük, ha néhány könyvet rakunk a laptop alá, vagy veszünk egy kis magasítót, hogy a kamera a szemünk magasságába kerüljön.

Technikai buktatók kiküszöbölése

A távmegbeszélésekben és a videokonferencia-programok használatába is bele kell tanulni. Ha olyasmire készülünk, amit korábban még nem csináltunk - például képernyőt akarunk megosztani, vagy hangot lejátszani - előtte próbáljuk ki a családtagjainkkal vagy egy munkatársunkkal, hogy ne élesben jöjjenek elő a problémák. Így nem raboljuk mások idejét, és mi is professzionálisabbnak hatunk a megbeszélésen.

+1: tényleg kikapcsoltad a kamerát?

Nemrég került fel a videómegosztókra és poén-oldalakra egy olyan videó, amit azóta próbálnak onnan kiirtani, természetesen sikertelenül. Mi nem fogjuk közvetlenül belinkelni, ezért előre is megkövetünk mindenkit, de az igazán érdeklődők bizonyára hamar rálelnek az internet valamelyik szegletében. Arról a videóról van szó, amikor egy brazíliai céges meeting közben a résztvevők csodálkozva nézték végig, amint az egyik hívott fél, nem tudva a folyamatban lévő közvetítésről, épp különféle örömökben részesítette kolléganéjét, és ő pedig viszont. Az már csak hab volt a tortán, hogy a kolléganő nem az egyébként nős kolléga felesége volt. A konzekvenciákat viszont mindenki könnyen levonhatja ebből: ha bármi olyasmit tervez csinálni, amit nem szán másoknak, esetleg triplán győződjön meg róla, hogy nincs egy online megbeszélés kellős közepén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.