. Hirdetés

A BME-n az MIT módszereivel mentorálnak majd startupokat

|

Jövő januárban indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) induló vállalkozásokat támogató, mentoráló programja, amely az MIT (Massachusets Institute of Technology) módszertanára alapul.

Hirdetés

December 2-án, a BME rektori tárgyalójában tartott rendezvényen jelentették be, hogy egy TÁMOP pályázat keretében befejeződött az MIT VMS (Venture Mentoring Service) honosítása, kezdődhet az érdemi munka.

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Korányi László, az akkori Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyetteseként megismerkedett az amerikai csúcsegyetem kezdő vállalkozásokat támogató rendszerével. Az innovációs szakember kezdeményezte az MIT programjának átültetését Magyarországra, végül a finanszírozást is sikerült megoldani a TÁMOP pályázat elnyerésével. Több mint 15 millió forint volt e projekt összköltsége. Korányi László a projekt zárásnak bejelentésén már mint a Technopolitan Zrt. vezetője vett részt.

Lou Goldish, az MIT VMS képviseletében ismertette a rendezvényen a bostoni egyetem 2000-ben elindított programjának működését és tapasztalatait. Az amerikai egyetem hallgatóit, oktatóit és végzettjeit szaktudással segíti a VMS az általuk alapított vállalkozások beindításában. Goldish hangsúlyozta, hogy minden ötlettel foglalkoznak, és hogy a szolgáltatást nyújtó mentorok önkéntesként - ingyen - végzik munkájukat. A program eddig csaknem 2000 vállalkozást és több mint 3300 vállalkozót mentorált, a támogatott vállalkozások eddig 1,95 milliárd dollár befektetést kaptak. Az MIT VMS módszertanát az Egyesült Államokban és világszerte 50 intézmény vette már át. A BME jövő januárban indítja el a BME VMS (Vállalkozás Mentorálási Szolgálat) szolgáltatást és várja az önkéntes mentorok csatlakozását.

Az MIT know-how-jának átvételét a "Fokozatváltásban a BME - KKV Kompetencia és Tudásfejlesztési Szakember Képző Központ létrehozása" című TÁMOP pályázat keretében indította el a BME, a BME Viking és a balatonfüredi Pannon Pólus Kft. által alkotott konzorcium. Az adaptáció lebonyolításának feladatát a Technopolitan Zrt. nyerte el.

Megkérdeztük Lou Goldish-t, hogy miként gondoskodik arról az MIT, hogy a partnerei által nyújtott szolgáltatás minősége megmarad. Goldish hangsúlyozta, hogy az MIT VMS elindítása más intézményekben nem franchise-jellegű jogi keretek között történik. Időről időre áttekintik a partnerek működését, és ha a körülmények úgy alakulnak, megvonhatják a partner jogát arra, hogy kommunikációjában az MIT VMS-sel való kapcsolatára hivatkozzon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.