. Hirdetés

Kedvcsináló vállalkozások indításához

|

Idén október 16-17-én rendezik meg az Innotrends Hungary 2014 KFI konferenciát és startup kiállítást Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban, mely idén is az innovációban érdekelt és az innováció iránt érdeklődők magyarországi csúcstalálkozója lesz.

Hirdetés

 A kétnapos rendezvényen 35 kiállító, közel száz előadó, plenáris ülések és 16 szekcióülés várja a résztvevőket. Az eseményen számos neves külföldi előadó is felszólal, mint például Juha Ruohonen, a StartupSauna alapító tagja, vagy dr. Seung Mok Yoo, a Koreai Ipartechnológiai Intézet európai irodájának ügyvezető igazgatója.

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke az Innotrends Hungary 2014 kapcsán válaszolt a Computerworld kérdéseire.

- Mi áll az idei Innotrends fókuszában?

- Az induló vállalkozások, a startupok állnak a középpontban, ugyanis hamarosan megnyílnak azok az uniós források, amelyeket vállalkozásfejlesztésre lehet fordítani. A célunk az, hogy az innovációs trendekről értesülve minél többen kapjanak kedvet az ötletük, projektjük megvalósításához és az uniós forrásokat kihasználva konkrét vállalkozásokat hozzanak létre.

- Melyek az érdekesebbek az idei startup-mezőnyből?

- A kiállítóink startupok lesznek, összesen 35-en. A magyar startupvilág Budapest központú, de törekedtünk arra, hogy legyenek más régiókból is kiállítók, legyenek nők által irányított vállalkozások, és arra is gondot fordítottunk, hogy jöjjenek startupok a határon túli magyar közösségekből is.

- Mostanában válnak elérhetővé az uniós fejlesztési források a 2014-2020-as fejlesztési időszakban. A hazai innovátorok előtt milyen lehetőségek nyílnak?

- Felnőtt egy szerencsés generáció, amely már egy bizonyos – az egyetemi tanulmányai alatt vagy a munkája során megszerzett – tudással rendelkezik, és amelynek van lehetősége vállalkozni. Történelmileg visszatekintve ez az első generáció, amelynek megadatik, hogy akár nemzetközi terjeszkedésig is eljusson. Az innovációra fordítható uniós forrásokból a következő hét évben 750 milliárd forint áll rendelkezésre, ami egy hatalmas összeg. Az innováció nemzetközi szegmensét tőkebőség jellemzi, hazánkba is sorra érkeznek a külföldi delegációk és keresik az érdekes projekteket, amelyeket készek finanszírozni. Ez is azt jelzi, hogy ma a magyar innovációnak igenis van nemzetközi piaca. Az uniós forrásokat a vállalkozások fejlesztésére tervezzük felhasználni, annak érdekében, hogy a nemzetközi piacon is megvethessék lábukat.

 

- A Computerworld szemszögéből nézve örvendetes, hogy a startupok intenzív fejlődése, az innovációs eredmények többsége az infokommunikáció szegmensében tapasztalható. Más ágazatokban is hasonlóan élénk a fejlődés?

- Kétségtelen, hogy azokban az ágazatokban, mint amilyen az infokommunikáció is, néhány fiatal néhány éjszaka alatt képes terméket előállítani. Érthetően nem számolhatunk gyors sikerekkel azokon a területeken, ahol például olyan műszerekre lenne szükség a fejlesztéshez, amelyek hazánkban egyelőre nem elérhetők, vagy ahol egy termék bevezetése – például az egészségügyben – évekig vagy akár egy évtizedig is eltarthat a speciális szabályozások miatt. Tény, hogy a startupok körében az infokommunikáció erősen felülreprezentált, az idei Innotrends Hungary 2014-en is sok olyan szekció lesz, amely erre a területre koncentrál vagy e területtel határos, de emellett számos más területről – mint például a turisztikából vagy a kreatív iparból – is lesznek kiállítóink.

- Kiket várnak látogatóként az Innotrends-re?

- A műszaki érdeklődésű középiskolásoktól a nem csak feltétlenül az innovatív technológia iránt érdeklődő látogatókig széles volt a skálája azoknak, akik tavaly a 3000 fős látogatói kört alkották. Azoknak ajánljuk rendezvényünket, akik vállalkozás, startup alapításán gondolkodnak, és azoknak is, akik a magyar technológia aktuális trendjeit, folyamatait szeretnék megismerni. Mindenkinek ajánljuk a rendezvényt, aki hisz abban, hogy az innováció a jövőnk.

- Milyen eredmények elérése esetén mondaná az idei Innotrends-ről, hogy sikeres volt?

-  Sikeres lesz a konferencia, ha a résztvevők olyan tudással gazdagodnak, amelyet a későbbiekben hasznosítani tudnak, valamint ha sokan kedvet kapnak a vállalkozásalapításhoz. Hosszabb távon a siker visszaigazolása az is, ha látjuk, hogy a mostanában alakult cégek uniós támogatásokhoz jutnak a jövőben. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.