. Hirdetés

Készülődés az adatunióra

|

Az adat a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a társadalmi fejlődés alapvető erőforrásává vált - olvasom egy uniós dokumentumban, amelynek a címe: Az európai adatgazdaság építése. Kóstolgatom az idézett mondatot, méregetem a súlyát. Annyi bizonyos, hogy az Európai Bizottság mondani akar valamit.

Hirdetés

Idei keltezésű (Brüsszel, 2017. január 10.) az a véglegesnek tűnő, letölthető változat, amely rabul ejtett, amikor az adatgazdaság után túrtam fel a világhálót. És ahogy a kutatás során összeszedett elemeket, a hosszabb tanulmányokban foglaltakat és a kisebb fontos töredékeket kezdtem volna összeilleszteni valamiféle egységes képpé, eleinte inkább kérdőjeleket láttam magam előtt, mint beépíthető állításokat, megállapításokat.

Akkor bizonytalanodtam el, amikor az adatgazdaság meghatározása után kutattam. Azért az, ugye, mond valamit, hogy a Wikipedia angol változatán nincs is ilyen szócikk? Tessék csak kipróbálni! Big Data és Economic Data van, de Data Economy nincs. Erre persze számos magyarázat gyártható, például az, hogy annyira új a dolog, hogy a Wiki közössége még nem mozdult rá, hagyja még, hogy kiforrja magát. Felmerül az emberben az is, hogy a Wiki-közösség egyelőre nem veszi komolyan, hogy adatgazdaság létezik, vagy létrejöhet majd egyszer.

Feladni azonban nem illik, ezért kutattam tovább a definíciókért, és végül találtam egy prezentációt, az IDC és az Open Evidence közös alkotását, amelyet Gabriella Cattaneo adott elő 2015. november 17-én Luxembourgban, a European Data Forumon.

 

Arra, hogy mi is az adatpiac (data market), az IDC európai kormányzati tanácsadói részlegéből való szakértő ezt mondja: "A piac, ahol az adatokból származtatott digitális termékekkel és szolgáltatásokkal kereskednek innovációt gerjesztve, javítva a hatékonyságot és a gyártási folyamatok hatásosságát és elősegítve a fogyasztók jobb megértését."

Cattaneo pedig ezt mondja az adatgazdaságról: "Gazdaság, amelyre az adatok hasznosítása befolyással van, beleértve az adatpiac közvetlen hatásait, a felhasználó iparágakra gyakorolt közvetett hatásokat, valamint a fogyasztásban és a növekedésben kiváltott átfogó hatásokat."

(A nagy adatra is szolgál Cattaneo egy meghatározással, ennek ismertetését mellőzöm, mert e fogalom definíciójáról már értekeztem e helyütt egy korábbi dolgozatomban, lásd Definíciókutatásból reláció: BI vs nagy adat.)

Látásom lassan tisztulni kezdett. Segít az embernek a gondolkodásban, ha tudja, hogy mi az elmélkedésének fókuszában lévő fogalmak jelentése - ha tudja, hogy egy új fogalmat miként határoznak meg azok, akik az elsők között beszélnek róla.

Arról van tehát szó, szerintem, hogy ahogyan növekszik a feldolgozás céljából gyűjtött adatok mennyisége és az ekképpen felhalmozódó adatok kiaknázásának mértéke, úgy változik át mindenféle működés, így a gazdaságé is, és így változik át a gazdaság adatgazdasággá. Olyan gazdasággá, amelyre meghatározó módon hatnak az adatokból származtatható termékek és szolgáltatások.

Amikor tehát az Európai Bizottság az adatgazdaság építését tűzi ki célul, szerintem a gazdaság teljes átalakításáról beszél. Az adatok elemzéséből ugyanis megvalósulhat a folyamatok és döntések optimalizálása, innováció indulhat be, és jövőben bekövetkező eseményeket lehet majd előre jelezni.

A teljes Uniót átfogó változásokra készülnek azok, akik az adatuniót és annak kereteit tervezik. Az adatok Unión belüli szabad mozgása, az adatkészletek minél egyszerűbb elérése, az adatok megosztására való késztetés erősítése - a kitűzött cél elérése egyáltalán nem egyszerű, és ezzel a szabályozásért felelősek is tisztában vannak. Le kell építeni az adatok elérésének indokolatlan tiltásait, ugyanakkor továbbra is biztonságosan kell kezelni a személyesnek minősített adatokat.

Akadályokat kell leküzdeni, hogy a lehetőségeket ki lehessen használni. Jogi, technológiai, hozzáállásban megmutatkozó akadályokat a még hatékonyabb, még innovatívabb, még nagyobb hatású megoldások létrejöttének reményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.