. Hirdetés

Kockázati tudásbefektető mint fogyóeszköz

|

Egyszerre lelkiatya és kiképzőtiszt az üzleti mentor. Megnyugtat, felráz, tanácsol, nemritkán felkiált - ahogyan a pillanatnyi helyzet megkívánja. Minden - és egyszercsak szükségtelenné váló semmi. Vele gyorsabban fogy a cél felé vezető út, mégis el lehet válni tőle még megérkezés előtt.

Hirdetés

Fogyóeszköz az üzleti mentor, és jól van ez így.

A startupvilág evolúciójának érdekes jelensége, hogy egyre fokozódó és mind tudatosabban megfogalmazott igény mutatkozik tapasztalt, lehetőleg szerteágazó ismeretekkel és kapcsolatrendszerrel bíró - az előbbiekből következően - nem ifjonc tanácsadókra, akik a startuposokat elkísérik egy darabon a siker felé, átsegítik őket leküzdhetetlennek tűnő akadályokon, vagy megmutatják, hogy a keresztútnál merre is ajánlatos elindulni.

Nincs startup, amelyik emberi erőforrásait tekintve mindenre, mindenféle üzleti kihívásra felkészülten kezdi meg a pályafutását. Néhányan összefognak, hogy az induló ötletet megvalósítsák, és ettől a pillanattól kezdve csupa olyannal is kell foglalkozniuk, amire az ötlet kifundálásakor nem is gondoltak.

Alapesetben a startuposok nincsenek jól eleresztve anyagilag, ezért az első időkben, amikor csak viszi a pénzt a vállalkozás és egy huncut garast sem hoz, szó sem lehet arról, hogy profi kkal bővüljön a csapat. Nem vehetnek fel marketingest, mert nincs rá pénz, nem alkalmazhatnak egy olyasvalakit, aki segít elkészíteni, netán megalkotja az üzleti stratégiát, nincs rá mód, hogy kommunikációs szakemberrel, profi értékesítési vezetővel kössék össze sorsukat.

Viszont az egyelőre megválaszolhatatlannak tetsző kérdések csak szaporodnak, azokról a kérdésekről nem is szólva, amelyeket még meg sem fogalmaztak, pedig éppen itt volna az ideje.

 

Ilyenkor szokott felmerülni az elcsigázott startuposokban, hogy kellene ide valaki, aki lehetőleg ingyen, ámde rendkívüli tapasztalatokkal és szakértelemmel hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan rendbe jöjjenek a dolgok, feltűnjön végre az alagút végén a fény. Tehát megfelelő üzleti mentorra van égető szükségük, akkor is, ha még ezt nem tudják, és akkor is, ha nem is olyan könnyű meglelni a megfelelőt. És akkor is, ha nem egy leányálom együttműködni a jó üzleti mentorral.

Ha ugyanis tényleg az, ami, a mentor válaszokat ad kérdésekre, és e válaszok olykor fájdalmakat okoznak. Rámutatnak gyengeségekre, hiányokra, tévedésekre, feltárnak újabb megoldatlan problémákat. Eleinte úgy tűnik, hogy a mentor az, aki minden egyes megnyilatkozásával csak a frászt hozza a szegény startuposra.

Aztán ahogy tisztulni kezd a kép és a helyzet, ha tényleg az, ami, a mentor kérdezni kezd és válaszokra vár. Épít és fejleszt.

Ritka, ha ugyanaz a mentor hosszasan, éveken át megfelelő marad a startup számára. Ahogyan változik, fejlődik a vállalkozás, úgy változnak a kihívások, s ekképpen változnak a mentorral szemben támasztott követelmények. Változik a tapasztalatok és szakértelmek szükséges keveréke, ami nélkül a mentor nem viheti sokra.

Valami azonban nem változhat. A mindenkori mentor és a startuposok együttműködésének alapja, a közös ügy iránti elkötelezettség és egymás tisztelete.

Az esetek többségében valóban úgy szállnak be startupok támogatásába a mentorok, hogy nem részesülnek rendszeresen fi zetett díjazásban. Ők kockázati tudásbefektetők. Nincsen azonban ingyenebéd a világ e szegletében sem: a mentor sikerdíjat (például egy kitűzött cél elérésekor) vagy üzletrészt kaphat.

Intő figyelmeztetés a startupos számára, ha nem hajlandó a kiszemelt mentor vagy senki sem a vágyott mentorok listájából elvállalni a vállalkozás támogatását. Lehet, hogy valami baj van ilyenkor az induló ötlettel (egy nagyon hasonlóval nemrég buktak meg mások, valaki már megcsinált hasonlót stb.), de az sem kizárt, hogy a startup csapata nem bizalomkeltő a tapasztalt külső szakértő számára.

És az is megeshet, hogy valami olyasmibe sikerült belefogni, ami merőben új, valami olyan, ami sohasem volt korábban, előzmény nélküli, tehát nem meglepő, ha szinte lehetetlen szövetségesre lelni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.