. Hirdetés

Névtelen a cinkos állam

|

Tanítják majd az egyetemeken az esetnek szinte minden elemét. A Yahoo legalább félmilliárd felhasználójának adatait nyúlták le, valószínűleg 2014 vége felé, de csak idén, szeptember 22-én jelent meg a cég hivatalos közleménye az incidensről.

Hirdetés

Bocsássa meg nekem a nyájas olvasó, hogy nem a technológiai aspektusát szándékozom elemezni a Yahoo-esetnek. Nem is igen volna mit, mert - nem véletlenül - egyelőre erről tudni a legkevesebbet.

Kíséreljük meg a történet megértését azzal, hogy belepillantunk a Yahoo hivatalos közleményébe! A kommunikációval, válságkommunikációval foglalkozók számára valóságos csemege a mű, amelynek már a címe is sokatmondó - azzal, hogy igyekszik semmitmondó lenni. A cég információbiztonságért felelő vezérigazgatója, Bob Lord által jegyzett textus címe angolul így hangzik: "An Important Message About Yahoo User Security", ami magyarra nagyjából így fordítható: "Fontos üzenet a Yahoo felhasználói biztonságáról".

Efféle címet akkor szokás adni, amikor nagy baj nincs, sőt lehet, hogy éppen valami fejlesztés történt, valami fontos változás lépett életbe az online szolgáltató rendszerében, és a közlő célja az, hogy elmondja, a júzernek miként kell eljárnia a változások nyomán - teszem azt - a biztonsági beállításokat illetően.

Gondolom, úgy húsz-harmincfős, különféle szakértőkből álló csapat dolgozhatott az ügy jelentőségének megfelelően lényegre törő, tömör szövegen, amelynek már az első mondata hárít. Azt sugallja, hogy a támadó nem volt akárki. Az első mondatban elhangzik, hogy a feltételezett elkövető vélhetően valamely állam támogatását élvezte ("state-sponsored actor" - olvasható a szövegben).

 

Szegény Bob Lord bizonyára nem arról álmodozott, amikor - csaknem egy évvel az incidens után - 2015 októberében belépett a Yahoo kötelékébe, és elvállalta a CISO pozíciót, hogy nemsokára a világtörténelem eddigi legnagyobb mértékű adatlopásáról lesz kénytelen tájékoztatni a világ közvéleményét, egy olyan esetről, amely az általa (is) felügyelt rendszert érintette.

Figyelmesen elemezve a bejelentést, feltűnik, hogy valami hiányzik belőle.

Benne van a megnyugtató állítás, miszerint a betolakodó már nem tartózkodik a rendszerben. Tartalmazza a tájékoztatást arról, mit tesz a cég azért, hogy védelmezze felhasználóit. Ad tanácsokat a felhasználóknak, mit tegyenek adataik biztonságának érdekében. És van benne egy különös bekezdés, amelynek lényege, hogy ebben a borzalmasan "connected" világban egyre veszélyeztetettebbek vagyunk, de a Yahoo mindent megtesz azért, hogy elejét vegye a fenyegetéseknek.

Egyetlen huncut, félreeső mellékmondatban sem hangzik el azonban az, hogy amúgy bocs.

És így válik számomra elgondolkodtatóvá a közlemény. Nem is a közlemény, hanem az, amit kifejez, ahova mutat.

A Yahoo a világért sem mondja, hogy szakembereinek hada ne tett volna meg mindent azért, hogy megvédelmezze felhasználóinak adatait az adatlopóktól, az ellenséges szándékúaktól. Azt mondja, hogy a fenyegetettség hálózatos világunk objektív valóságának tagadhatatlan része. Nyilvánvalóvá teszi, hogy az, aki adatokat akar ellopni vagy ellop másoktól, az a rossz oldalon áll, az bűnöző (ebből következően egyébként az, aki támogatja, szintén bűnt követ el). Kimondja, hogy szorosan együttműködik az ügy felderítése érdekében a bűnüldöző szervekkel.

Végül, de nem utolsósorban ismét említem és hangsúlyozom, hogy a Yahoo államilag támogatott (egy bizonyos állam támogatását élvező) tettest vélelmez. Márpedig aki jártas a kommunikáció e területén, annak egyértelmű, hogy a Yahoo pontosan tudja, melyik államról van szó, viszont a dolog geopolitikai jelentőségénél fogva nem nevezi meg a szóban forgó államot. Amiből viszont még a nagypolitikában kevéssé jártas szemlélő számára is nyilvánvalóvá válik, hogy valamely nagyhatalom az a bizonyos állam, mert ha egy kis államocska lenne a gyanúsított, akkor az amerikaiak nagy bátran és példát statuálva gyorsan büntetnének, móresre tanítanának.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.