. Hirdetés

Ötször annyi gyorsító

|

Miben segíthetek? - tettem fel a szokásos kérdést, azt, amelyikkel az ifjú vállalkozókat támogató program mentoraként kezdeni szoktam a munkát. Egy rendezvényszervezéssel kapcsolatos vállalkozás harminc év körüli tulajdonos-vezetőjével, nevezzük Péternek, beszélgettem a bevásárlóközpont gyorséttermi fertályának egyik asztalánál.

Hirdetés

Péter azt válaszolta, hogy örömmel venné, ha segítenék neki olyan pályázatokat találni, amelyek révén a fejlődés, a növekedés pályájára állíthatná vállalkozását. Meg is egyeztünk abban, hogy átnézzük majd a programban résztvevő társaimmal a pályázatokat, és javaslatokkal térünk vissza hozzá.

         

Addig is, amíg e feladatot elvégezzük, készítek egy táblázatot, amely hasznos lehet, amikor a vállalkozás jövőjét tervezi, illetve amikor a működés alakulását összeveti a tervekkel - ajánlottam fel beszélgetésünk végén. Meg is faragtam az egyszerű munkafüzetet, amely megfelelő számú és részletezettségű munkalappal rendelkezett, és amely összefűzött táblázatokban, hónaponként, számokra lebonthatóan, a vállalkozás működése szerint strukturálva mutatta a nem túl bonyolult tevékenység lenyomatát.           

Kapcsolatunk Péterrel megszakadt, mert a fiatal vállalkozókat támogató programnak nagy hirtelen vége lett, nincs tudomásom arról, hogy hasznára volt-e az általam készített munkafüzet. A nekem rengeteg élményt, tapasztalatot nyújtó mentorkodás e lezáratlan története jutott eszembe, amikor az elektronikus levelesládámban landolt egy érdekes sajtóanyag, és az a tanulmány (Revisiting the market for innovation), amelyről a sajtóanyag szólt.           

A müncheni központtal működő Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég közelmúltban elkészített dolgozatát volt szerencsém átolvasni, amely a startupok nemzetközi világában történt fontosabb változásokra hívja fel a figyelmet.

           

Több érdekes megállapítással is szolgál az 52 éves, 36 országban 50 irodával rendelkező, inkább generalista tanácsadónak mondható Roland Berger. Közülük számomra a legfontosabb az, hogy a 2009 és 2018 közé eső időszakban megötszöröződött az inkubátor- és akcelerátorcégek száma a nagyvilágban. Ez a szédítő tempójú növekedés nekem azt mondja, hogy a befektetők, a startupok felvásárlására kész vállalatok és a kezdő vállalkozások között visszavonhatatlanul kiépült a startupok fejlődésének felgyorsítására szakosodott cégréteg, amely nélkül nem tartana ott a világ technológiai értelemben, ahova napjainkig eljutott.           

További érdekes és idézhető tanulságok után kutattam a szóban forgó tanulmányban, amikor néhány érdekes bekezdés más irányba terelte érdeklődésemet. A tanulmány szerzői rövid történelmi áttekintést adnak itt a start-upok támogatásáról.           

A Roland Berger szerint jóval azelőtt, hogy a startupok trendivé és elterjedtté váltak, 1959-ben a New York-i Batavia Industrial Centerben fogalmazódott meg az üzleti inkubáció koncepciója. A 80-as és 90-es években Európában és az Amerikai Egyesült Államokban nagy növekedés volt tapasztalható az inkubáció terén, amikor is e tevékenység különféle formát öltő intézményekben - innovációs központokban, tudományos parkokban, technopole-okban stb. - folyt. Ezekben az időkben jobbára olyan kutatási intézmények vezetése alatt működtek az említett inkubációs központok, amelyek egyetemek és kormányok támogatását élvezték.           

Idővel világossá vált, hogy az inkubátorok nem eléggé üzletorientáltak, megteremtve a teret az üzleti akcelerátoroknak. A Dropboxot és az Airbnbt elindító, 2005-ben a Szilícium-völgyben létrehozott YCombinator volt az első virtigli akcelerátor, amely megmutatta a startupok támogatásának új útját.           

A témánkban szakértő barátomhoz fordultam ekkor, hogy mondja meg, szerinte hazánkban is végbement-e az utóbbi tíz évben e támogató szektor megötszöröződése.

- Kétségtelen nálunk is a növekedés, de én a megháromszorozódást tartom hazánkban reálisnak, hozzátéve, hogy nálunk e cégek súlya messze nem akkora, mint azokban az országokban, amelyekben e tevékenységnek hosszú évtizedek alatt már kialakult a kultúrája - hangzott a válasza.    

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.