. Hirdetés

Techtáltosok kerestetnek

|

És egyelőre nem találtatnak. Napjaink vezető informatikusainak, a belső informatikai szervezetek irányítóinak nincs könnyű dolguk. Oly' korban várják el tőlük, hogy legyenek az őket alkalmazó vállalkozás, intézmény megmentői, amikor nemritkán azt sem tudni pontosan, milyen veszélyek elől kellene eliszkolni.

Hirdetés

Ahogyan változik az üzleti és technológiai környezet, úgy alakul, módosul a főinformatikusokkal szemben támasztott elvárások sora. És - tisztára úgy, mint a tőzsdén egy-egy részvénynek az árfolyama - dinamikusan mozog le-föl a CIO ázsiója.

Megjelenik, teszem azt, a felhőalapú számítástechnika lehetősége a távoli horizonton, egyes menedzsmentekben már dörzsöli is a tenyerét a többi C, hogy most aztán tényleg végre vége az IT-uralomnak, választhat magának a CIO másik pályát, az informatikát betolják a felhőbe, oszt jónapot.

Feltűnnek az okos mobileszközök felhőből nyomatott szexi appokkal felvértezve, olyanokkal, amelyek megvásárlásához és használatához éppen elég annyi agy, amennyi egy marketingesnek defaultban megadatik, máris elhangzik a sötét jóslat: a főinformatikusnak befellegzett, már nemcsak az infrastruktúrát, hanem az alkalmazások rétegét is ki lehet taszajtani a cégen kívülre. Egy marketinges persze nem pontosan e szavakkal fogalmazza meg a dolgot, de mi maradjunk a mi nyelvi közegünkben.

Azután a közösségi médiumokban rejlő lehetőségektől megrészegülve és teljes szívből sajnálkozva néznek a vezetőtársak az informatikát irányító kollégára, arra gondolván, hogy eljött az idő, amikor lényegében semmi másra nincs szükség az ügyfelekkel való kommunikációhoz és kapcsolattartáshoz, mint ezekre a fantasztikus platformokra. Minek is ide a belső IT? - tekintenek kérdően egymásra.

És megszólalnak tömött sorokban és kövér bekezdésekben a jósok, akik nagyítanak, vakítanak, pazar lehetőségeket és rettenetes veszélyeket jeleznek előre. És megmondják, hogy a CIO-nak milyenné kell válnia, ha meg akar maradni a posztján.

A szegény CIO pedig ül vezetői székében és fáradtan kapkodja a fejét. Ha sikerül megőriznie a józan eszét, ebből következően megőriznie azon képességét, hogy a helyzetet helyesen értékelje, különös következtetésekre juthat.

Hiába a mindent megrendítő, romboló és újat építő változáscunami, az üzletnek működnie kell, az üzleti folyamatoknak zökkenőmentesen menniük kell, az adatokat, információkat tárolni és védelmezni kell. És előbb vagy utóbb a vezetőtársak kijózanodnak majd a nagy techrészegségből, ismét figyelnek majd arra, amit a főinformatikus mond.


Ám ahogyan ott ücsörög csüggedten a székében a CIO, arra is gondol, hogy nem kizárt, hogy neki is változnia kell.

Ha azt hallja, hogy ideje már beköltözni a felhőbe, az a legjobb, ha az elejétől a végéig, a beköltözés lehetőségétől a kiköltözés eshetőségéig alaposan szemügyre veszi a dolgot, és megosztjaa, amire jutott, a vezetői tárgyalóban azokkal, akik a leghangosabban kiáltanak felhőt.

Pallérozza magát, hogy képessé váljon a társakkal való kommunikációra, beszélje a pénzügy nyelvét, ne jöjjön zavarba, ha a marketing területére merészkedik, tudja, mi az a tölcsér és mi a konverzió. Ő legyen az, aki a legújabb eszközöket először kipróbálja, ő legyen az, aki a legfrissebb appokat letölti és teszteli - üzleti szemmel.

Legyen lélekgyógyászi érzékenységgel és felkészültséggel értője annak, hogy milyen motívumok munkálkodnak az értékesítők nyilván sötét lelkében, amikor kerülik az amúgy évek alatt fényesre csiszolgatott CRM-rendszer használatát, és helyette valami webes izébe írják be - ha egyáltalán - azt, ami mellesleg elő vagyon nekik írva.

Ő tegyen igazságot, ha hajba kapnak a menedzsment tagjai valami új technológiai trend várható alakulásán vitatkozva. Ő legyen a technológia újdonságainak felkent evangélistája, ő legyen az, aki megmondja, hogy milyen lesz a jövő, és ő legyen, aki a jövőt hívó szertartásokat celebrálja.

Röviden és tömören, a magyar népi kultúrából merítve: legyen ő a technológia táltosa.

Akkor is, ha techtáltosok nincsenek is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.