Újságkihordó srácból dollármilliárdos

|

Hatásvadász a cím, következésképpen nem teljesen fedi a valóságot. Egy fantasztikus, teremtő emberről emlékezem most meg, aki valóban volt újságkihordó is, de később mindent megtett azért, hogy felvértezze magát a legkorszerűbb tudással a számítástechnika terén. Patrick McGovernről nem szólni nagy hiba volna akkor, amikor a magyar Computerworld-Számítástechnika 50. évfolyamát ünnepeljük.

Philadelphiában élt családjával, amikor nyolcévesen újságkihordásból származó jövedelme lehetett az első keresménye az 1937-es születésű Pat McGovernnek, aki később az IDG világcég, cégcsoport alapítójaként és fő tulajdonosaként vált ismertté sárgolyónkon. Megadatott nekem, hogy több ízben is személyesen találkozzam Pattel az alatt a tíz év alatt, amikor először szolgáltam (1987-től 1997-ig) az IDG Magyarország jogelődjében, később pedig a teljes jogú IDG leányvállalatban. Megemlékezésemben tehát nem kell csupán a weben elérhető forrásokra szorítkoznom.

Hirdetés
          

Hosszú élettörténetéből azt a napot emelem ki, amely az IDG (International Data Group) kivirágzásának első pillanataként említhető. Egészen pontosan 1967. június 21-én, több mint 51 éve jelent meg - akkor értelemszerűen - a papírra nyomtatott amerikai Computerworld első száma, amely egyébként egy próbaszám után került az olvasók kezébe.           

Pat az MIT-n végzett, utána informatikai újságíróként dolgozott egyebek között mentora, Edmund Berkeley kiadványainál. (Berkeley a Computer and Automation alapítójaként, szerkesztőjeként és egy korszakos jelentőségű könyv, az 1949-ben kiadott Giant Brains, or Machines That Think szerzőjeként vált ismertté.)           

Néhány elvetélt üzleti/kiadói próbálkozás után Pat hírlevelet indított, majd az áttörést az 1967-ben elindított Computerworld hozta el, amely után szinte azonnal piacra dobta a PC Worldöt is. Az történt ugyanis, hogy minden igyekezete ellenére nem sikerült megszereznie a kontrollt mentora Computer and Automation kiadványa felett. Be kellett látnia, hogy a legjobb, ha a saját világának, "world"-jeinek kibocsátására koncentrál. Így születtek meg a Computerworld horizontális és vertikális testvérei, az InfoWorld, a NetworkWorld, a MacWorld stb. Beindította a könyvkiadást, a piackutatást (lásd IDC) és a szakmai rendezvények szervezését.

Pat McGovern, az IDG alapítója és elnöke           

És amit kollégáival megteremtett, átültette oda, ahol fogadókészség mutatkozott: célba vette a világot. Az ördöggel is cimborált, ha az IDG zászlaját csak így tűzhette ki egy célország térképére. Egyike volt az első amerikai üzletembereknek, akik amerikai-kínai vegyesvállalatot alapítottak akkoriban, amikor Kína még riasztóan vörösnek számított - 1980-ban.           

Az IDG számára a Computerworld maradt a zászlóshajó a kiadványok között, ez a tisztán pozícionált b2b márka. Különös gondot fordított arra, hogy a világ IDG-seit, bárhol is működtek, kellő kiadói, újságszerkesztői, újságírói, értékesítési stb. tudással vértezze fel a rendszeres belső képzéseken. És akinek a tréningeken volt füle a hallásra, olyan tudás birtokába kerülhetett, amelyet nem csupán a kiadói szakmában kamatoztathatott.           

Szinte mindig úton volt. Egyszerre volt az első ember, a cég arca és a cég nagykövete. Nem volt tipikus amerikai, pontosabban nem olyan amerikai, mint amilyenekkel az ember többnyire összefut. Tisztelte a helyi piacot ismerő helyi szakembereket: nem megmondta nekik, hogy mit tegyenek, hanem igyekezett megérteni a helyi sajátosságokat, és rájuk bízta magát.           

Végig elkerülte a tőzsdét. Cégét, cégcsoportját magáncégnek tartotta meg, így kerülte el a tőzsdei jelenléttel járó negyedévenkénti őrületet, a növekedési kényszert, és inkább választotta a saját elképzelései szerinti fejlődés felelősségét és tempóját. A Forbes azon listáján, amelyben a 400 leggazdagabb amerikait tették közzé egy évvel halála előtt (2013), Pat vagyonát, tehát az IDG-IDC csoport értékét 5,1 milliárd dollárra becsülték.

Tévedett is, nem egyszer. Bizalommal volt olyanok iránt is, akik erre nem bizonyultak méltónak, kedvelt olyanokat is, akik csak kihasználták.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.