. Hirdetés

Üvegnet

|

És persze eljön annak az ideje, hogy a közpénzből fenntartott weboldalakat a kommunikációs hatékonyságuk alapján is rangsorolják, rámutatva azokra, amelyekre hiába költenek, nem látogatja a kutya sem.

Hirdetés

Alighogy megjelent a computerworld.hu felületén a beszámolóm az internetkon.hu elindulása alkalmából tartott sajtóértekezletről, a Facebook messenger-csatornáján ömleni kezdtek hozzám a betűk. Egy szakember, nevezzük Jánosnak, aki mind szakmai, informatikai, mind pedig menedzsmentszinten hosszasan munkálkodott kormányzati rendszerek fejlesztésén, kommentek perzselő láváját irányította felém.

Beszámolómnak „Az internetkon.hu lesz az első nyilvános forgalmú állami weboldal” címet adtam, s János a címben megfogalmazott állítás igazságtartalmát vonta kétségbe. A másnap reggel is újraéledő élénk eszmecserénk fontosnak mondható eredménnyel zárult – de ne szaladjunk ennyire előre.

Leghevesebb összecsapásaink akörül folytak, hogy vajon mit is jelent a cikkem címében szereplő „nyilvános” szó akkor, amikor egy állami weboldalról beszélünk. Forgalma nyilvánosnak mondható-e egy állami weboldalnak, ha van az oldalban mérőkód, a forgalmat mérik (böngésző alapú eljárással független mérőszervezet méri), és a mérési eredményeket megjelenítik táblázatos formában, grafikonokkal vizualizálva az adott weboldal egyik félreeső szegletében?

 

 

Vagy ha az ilyenkor szakmai minimumként elvárható adatsorokat (oldalletöltés, egyedi látogató) valamilyen felbontásban (napi, heti, havi) publikálják valamely szervizoldalon?
Jánosnak elmagyaráztam, hogy az én értelmezésem szerint ilyen adatok, információk közzététele akkor mondható nyilvánosnak, ha a közzététel helye könnyen elérhető és a közlemény könnyen érthető még olyanok számára is, akik nem ismerik a böngésző alapú forgalommérés minden csínját-bínját.

Nem mondom, hogy egyből, de végül János elfogadta e meghatározást. És meglepődtem, amikor magáévá tette azt a szemléletet, amelyből a definícióm eredeztethető. „Tudod, mit? Ha legközelebb találkozom Tamással, fel is vetem neki, hogy minden közpénzből fenntartott weboldal alapvető forgalmi adatait közzé kell tenni, mégpedig egységes formában, mondhatni szabványos formátumban, magyarázatokkal körítve. Már megérte, hogy ennyit beszéltünk a dologról” – zárta le János a maga részéről beszélgetésünk érdemi részét.
Egyetértek Jánossal, valóban megérte, mert feltaláltuk az üvegnetet.

Deutsch Tamás, az internetről lefolytatandó nemzeti konzultáció miniszterelnöki biztosa a megnyilvánulásaiban folyvást hangsúlyozza, hogy alacsony költségvetésű lesz e konzultáció, és a ráfordított költségeket a közvélemény forintra pontosan követheti. Amikor az emlegetett, február 3-án megrendezett sajtóértekezleten a feltett kérdésemre, vagyis hogy az internetkon.hu forgalmi adatait nyilvánossá teszik-e, a biztos azt válaszolta, hogy ennek nem látja akadályát, lényegében kimondta, hogy az általa felügyelt weboldal a látogatottságát illetően is transzparens lesz.

Deutsch is feltalálta az üvegnetet.
Érdekes, szép világnak nézünk elébe. Képzelje el a kedves olvasó, hogy minden különösebb erőfeszítés, kutatgatás, guglizás nélkül egy gyűjtőoldalon láthatja, hogy az állami és önkormányzati weboldalakat milyen intenzitással látogatják azok, akiknek szólnak, az állampolgárok. Az adatok és információk független mérő/auditáló szervezettől származnak, és a magyarázó, értelmező szövegek könnyedén befogadhatók, a közölt adatok, információk rendszeresen frissülnek.

És megismerheti az ember e weboldalak fenntartási költségeit is egy független auditálószervezet előre meghatározott rendszerességgel közzétett jelentéseiből, és a magyarázó, értelmező szövegek könnyedén befogadhatók.

És persze eljön annak az ideje, hogy a közpénzből fenntartott weboldalakat a kommunikációs hatékonyságuk alapján is rangsorolják, rámutatva azokra, amelyekre hiába költenek, nem látogatja a kutya sem.

Így legyen.
(E cikk zárásakor – 2015. 02. 06. 08:00 – az internetkon.hu oldalba még nincs befűzve hiteles mérést nyújtó cég mérőkódja, amelynek segítségével az oldal forgalma auditálhatóvá válna. A mérőkód beillesztése az oldal forrásába egy szakembernek legfeljebb néhány órába telik.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.